Джоузеф Стиглиц: САЩ може да загубят новата студена война с Русия и Китай

Заложена е глобалната хегемония, а не ценностите, подчертава нобеловият лауреат

Джоузеф Стиглиц: САЩ може да загубят новата студена война с Русия и Китай

11247 | 23 юни 2022 | 13:05

Другите страни не са склонни да се съюзяват със сила, която се крепи на все по-несигурни икономически, социални и политически основи, смята той


Съединените щати влязоха в нова Студена война срещу Русия и Китай и може да я загубят. Това мнение изрази влиятелният американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц в коментар за портала Scheerpost, публикуван в сряда, съобщава ТАСС.

"Съединените щати изглежда влизат в нова Студена война както с Китай, така и с Русия. И фактът, че американските лидери я представят като конфронтация между демокрацията и авторитаризма, не издържа на критика, особено във време, когато същите тези лидери активно ухажват такъв систематичен нарушител на човешките права като Саудитска Арабия. Подобно лицемерие предполага, че е заложена поне отчасти глобалната хегемония, а не ценностите", каза Стиглиц, който беше главен икономист в Световната банка.

Според него "САЩ могат да загубят тази нова Студена война". „Тъй като Съединените щати изглежда възнамеряват да се противопоставят на Китай в дългосрочно състезание за световното господство, би било по-добре да започнат да почистват собствената си къща. Другите страни не са склонни да се съюзяват със сила, която се крепи на все по-несигурни икономически, социални и политически основи", каза бившият председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Джоузеф Стиглиц припомни, че почти две десетилетия след разпадането на СССР Съединените щати „със сигурност бяха номер едно“. "Но след това дойдоха катастрофално безсмислените войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастващото неравенство, опиоидната епидемия и други кризи, които сякаш поставиха под въпрос превъзходството на американския икономически модел. Нещо повече, между избора на Доналд Тръмп, опита за преврат в Конгреса, многобройните фатални стрелби, Републиканската партия, склонна към потискане на гласоподавателите, и възхода на конспиративни култове, (...) съществуват повече от достатъчно доказателства, че някои аспекти на американския политически и социален живот са станали дълбоко патологични“, каза Стиглиц.

Проблеми с приятелите

Разбира се, продължи експертът: „Америка не иска да бъде свалена от трона“. "Но просто е неизбежно Китай да изпревари САЩ икономически, без значение каква официална цифра се използва. Населението на страната е не само четири пъти повече от Америка. Икономиката на страната също нараства три пъти по-бързо през годините (всъщност, по отношение на паритета на покупателната способност той вече надмина Съединените щати още през 2015 г.)“, каза Стиглиц.

Той подчертава, че при такива обстоятелства Вашингтон „има нужда от стратегия, а САЩ не могат сами да надделеят в новото съперничество между великите сили, те се нуждаят от приятели“. "Техните естествени съюзници са Европа и други развити демокрации по света. Но Тръмп направи всичко възможно да настрои тези страни срещу себе си, а републиканците - все още напълно подчинени на него - дават достатъчно основание да се съмняват, че Съединените щати са надежден партньор. Освен това САЩ трябва да спечелят сърцата и умовете на милиарди хора в развиващия се свят и на нововъзникващите пазари – не само за да бъдат числата на тяхна страна, но и да осигурят достъп до критични ресурси“, обясни икономистът. Той добави, че Китай вече е успял да развие сложна инфраструктура в бедните страни, съобщава още ТАСС.

 

Източник "Гласове"

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 


От категорията

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат-1648981569.jpg

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали ...

25 юни 2022 | 23:14

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията

Борислав Ангелов: ИТН имат последен шанс да се върнат на страната на демокрацията-1656238486.jpg

ИТН не е задължително да участва с министри в едно ново правителство, но има ...

26 юни 2022 | 13:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41