Той ще бъде безплатен, в дигитален или хартиен формат и ще има QR код

ЕК предложи „дигитален зелен сертификат“ за пътуване в ЕС в пандемията

1316 | 17 март 2021 | 15:25

Документът ще е доказателство, че притежателят му е ваксиниран, има отрицателен резултат от PCR тест или се възстановява от Covid-19


Европейската комисия предложи да се създаде цифров зелен сертификат, който да улесни безопасното свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19, информира Euronews, цитирана от Агенция "Фокус".

Цифровият зелен сертификат ще служи като гаранция, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, получил e отрицателен резултат от тест за Коронавирус или е преболедувал COVID-19. Той ще бъде достъпен безплатно в цифров или хартиен формат, като ще включва QR код, за да се гарантира сигурността и автентичността на сертификата.

Какво е това и как работи?

Документът, официално наречен Digital Green Certificate - ще бъде безплатен, двуезичен, оперативно съвместим, сигурен, недискриминационен и ще бъде достъпен в цифров и физически формат чрез QR код.

Целта му ще бъде да улесни „безопасното и свободно движение“ в рамките на ЕС по време на пандемията.

Цифровият зелен сертификат ще включва три различни сертификата:

- Сертификати за ваксинация, като се посочва марката на използваната ваксина, данни и място на инокулация и брой приложени дози.

 

- Отрицателни сертификати за тест (NAAT / RT-PCR тест или бърз антигенен тест).

 

- Медицински сертификати за хора, които наскоро са се възстановили от COVID-19.


Кои ваксини ще се признават

Сертификатите за ваксинация ще се основават на препарати, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Но в много важно разяснение Комисията каза, че отделните държави-членки могат да решат дали да приемат ваксини, които EMA все още не е одобрила. Страни като Унгария вече разполагат с руски и и китайски ваксини.

„Когато държавите-членки приемат доказателство за ваксинация, за да се откажат от някои ограничения на общественото здраве, като тестване или карантина, те ще трябва да приемат при същите условия сертификати за ваксинация, издадени съгласно системата за цифрови зелени сертификати“, се казва в изявление на Комисията.

"Това задължение ще бъде ограничено до ваксини, които са получили разрешение за търговия в целия ЕС, но държавите-членки могат да решат да приемат и други ваксини в допълнение."

Инструментът ще е валиден във всички страни от ЕС и ще бъде отворен за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, както и Швейцария. Той ще се издава на граждани на ЕС и членове на техните семейства, независимо от тяхната националност.

Освен това граждани на държави извън ЕС, които пребиваващи в блока, както и посетители, които имат право да пътуват до други държави-членки, също ще могат да кандидатстват за сертификата.

Цифров, физически и с QR код

QR кодът ще бъде най-видимият елемент на паспорта. Кодът ще гарантира „сигурност и автентичност“ и ще съдържа само „съществената информация“, като дата на раждане, дата на издаване, съответни сертификати и уникален идентификатор.

За да се преодолее цифровото разделение, сертификатът ще бъде достъпен както в цифрова, така и във физическа (хартиена) форма и ще бъде издаден на два езика: официалния език на издаващата държава-членка, както и на aанглийски.

Комисията няма да създава база данни от нулата, а вместо това ще изгради така наречения "шлюз" и ще подкрепи държавите-членки да разработят софтуер, който националните власти могат да използват за проверка на всички подписи на сертификати в Европейския съюз. Личните данни няма да бъдат запазвани от проверяващата държава.

Сертификатът на ЕС ще улесни трансграничното придвижване за работа и туризъм, но няма автоматично да освободи притежателите от спазване на съществуващите ограничения за общественото здраве.

„Държавите-членки остават отговорни да решат кои ограничения за общественото здраве могат да бъдат премахнати за пътниците, но ще трябва да прилагат такива освобождавания по същия начин по отношение на пътниците, притежаващи цифров зелен сертификат“, каза Комисията.

„Ако държава-членка продължава да изисква от притежателите на дигитален зелен сертификат да бъдат поставени под карантина или тест, тя трябва да уведоми Комисията и всички други държави-членки и да обясни причините за подобни мерки.“

Временно, но дългоочаквано решение

Прилагането на сертификат за целия ЕС се очаква с нетърпение от зависими от туризма страни като Испания, Гърция и Хърватия, които се нуждаят от летен туристически поток, за да рестартират тежко увредените си икономики. Консенсусът между страните-членки постепенно нараства от началото на ваксинационната кампания, но нередовният и разочароващ темп на ваксинация поставя някои съмнения в инициативата.

Правният текст беше представен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заедно с комисарите Тиери Бретон (Вътрешен пазар) и Дидие Рейндърс (Правосъдие).

Комисията е наясно, че ако иска сертификатът да бъде готов навреме за лятото, предложението ще трябва да премине през по-бърз от обикновенияпроцес на приемане както в Европейския парламент, така и в Съвета.

Изпълнителната власт призова държавите-членки да „внедрят рамката за доверие и техническите стандарти, договорени в мрежата за електронно здравеопазване, за да се гарантира навременното прилагане на цифровия зелен сертификат, неговата оперативна съвместимост и пълно съответствие със защитата на личните данни ".

Системата за цифрови зелени сертификати е временна мярка, подчерта Комисията. Инструментът ще бъде спрян, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на пандемията.

"Цифровият зелен сертификат няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да дискриминира по никакъв начин. Общият подход на ЕС не само ще ни помогне постепенно да възстановим свободното движение в рамките на ЕС и да избегнем фрагментацията", обясни комисар Рейндърс .

СЗО и Европейските центрове за контрол на заболяванията са явно против

В началото на февруари Световната здравна организация (СЗО) публикува междинен документ за позицията, в който установява недвусмисленото си противопоставяне срещу „доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като условие за напускане или влизане в страните“.

СЗО цитира списък от научни, етични, правни и технологични съображения, за да разубеди правителствата да продължат напред с идеята. Органът смята, че „все още има критични неизвестни по отношение на ефикасността на ваксинацията“, като например колко дози ограничават предаването на вируса, колко защитават срещу асимптоматична инфекция и колко дълго трае имунитетът.

"Като се има предвид, че наличността на ваксини е ограничена, преференциалната ваксинация на пътниците може да доведе до неадекватни доставки на ваксини за приоритетни популации, считани за изложени на висок риск от тежко протичане на COVID-19", заключи СЗО.

Подобни опасения наскоро повдигна и Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).

„Взаимност и пропорционалност“

Говорейки по-общо за здравната ситуация, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че пандемията се "влошава" в Европа и може да премине в "трета вълна".

Фон дер Лайен похвали производителите Pfizer и Moderna за постигането на целите им за доставка на ваксини през първото тримесечие със съответно 66 милиона и 10 милиона дози, но за пореден път разкритикува AstraZeneca, че е намалила значително доставките си за същия период (от 90 на 30 милиона дози). Тя очаква компанията да осигури 70 милиона дози през второто тримесечие на годината. От новоодобрената еднодозова на Johnson & Johnson ще бъдат доставени 55 милиона дози през следващите месеци.

Фон дер Лайен засегна и износа на ваксини, произведени в ЕС, които сега възлизат на 41 милиона дози за 33 държави през последните шест седмици. Фон дер Лайен заяви, че се гордее, че ЕС е най-отвореният регион в света, що се отнася до този вид износ, но сега тя очаква други страни да подхождат с "реципрочност и пропорционалност".

"Трудно е да се обясни" на европейските граждани защо ЕС изнася дози за страни, които също произвеждат ваксини, "но нищо не се връща в Европейския съюз", отбеляза тя. „Отворените пътища трябва да са двупосочни.“

Сега председателят на Комисията изрично помоли трети страни да разрешат ваксините, произведени на тяхна територия, да влязат в Европейския съюз. Ако здравната обстановка продължи да се влошава, добави тя, ЕК ще трябва да преразгледа и адаптира контрола на механизма за износ, който съществува от 1 февруари, за да се увери, че това взаимно поведение е материализирано.

Исканията за износ могат да бъдат разглеждани въз основа на два критерия: нивото на отвореност на третата страна и темповете на ваксинация в сравнение с този на ЕС. Това означава, че ако трета държава, която очаква износ от ЕС, изпревари блока в своята кампания за инокулиране, искането може да бъде отхвърлено.

"Всички опции са на масата", каза Фон дер Лайен, без да предоставя допълнителни подробности. По-късно този месец тя ще обсъди потенциалните мерки с лидерите на ЕС в Съвета.

 


Намери своята история

От категорията

Русия отбелязва Деня на победата (На живо)

Русия отбелязва Деня на победата -1620544183.jpg

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от командващия на ...

9 май 2021 | 10:00

Focus: Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ

 Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ-1620545381.jpg

САЩ създадоха нов тип въоръжени сили - Космическите сили, а Китай ще изгради ...

9 май 2021 | 10:28

"Война" в стария град на Ерусалим: Стотици ранени, камъни, бутилки водни оръдиия, гумени куршуми

Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим-1620455582.jpg

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи ...

8 май 2021 | 09:30

Путин цитира евроексперт: „Спутник V” е сигурна колкото автомат „Калашников“

-1600861454.png

Руските здравни власти одобриха вече и употребата на еднодозова версия на ...

7 май 2021 | 09:45