ЕС посече Скопие: Трябва решение на спора с България, за да започнат преговори

Изявлението направи еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели

ЕС посече Скопие: Трябва решение на спора с България, за да започнат преговори

9816 | 5 май 2021 | 11:50

По отношение на разделянето на Северна Македония и Албания, комисарят каза, че процесът на присъединяване се основава на постижения

ЕС посече Скопие: Трябва решение на спора с България, за да започнат преговори-1620207024.jpgЕврокомисарят по разширяването Оливер Вархели-1602007376.jpg

Без да намери решение на спора с България, Северна Македония не може да се надява на отваряне на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви по време на посещението си в Скопие във вторник европейския комисар за съседската политика и разширяването Оливер Вархели, предава скопската "Нова ТВ", цитирана от "Фокус".

„Работим усилено по случая със Северна Македония, но все още не сме достигнали желаната цел. Работим с членове на ЕС, за да намерим решение и да постигнем споразумение“, заяви Вархели, отговаряйки на въпроса на МИА дали е възможно да се започнат преговори за присъединяване през юни и да се разделят Северна Македония и Албания.

По отношение на разделянето на Скопие и Тирана, комисарят каза, че процесът на присъединяване се основава на постижения.

„Това е процес, основан на постижения. Албания изпълнява условията, но ако няма споразумение за Северна Македония, мисля, че ще дойде момент, когато ще трябва да обмислим и този вариант. Говорихме със Заев по този въпрос, съгласихме се, че и двете страни ще трябва да постигнат напредък“, отбеляза той.

Вархели посочи, че ЕК работи за постигане на договор между София и Скопие.

„Договор ще означава насрочване на първите Междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония и именно върху това работим в момента“, заяви комисарят, който предаде първата пратка ваксини срещу Covid-19 на РСМ, финансирани от ЕС.

Междувременно австрийският министър за Европа Каролине Едщадлер заяви на пресконференция в македонското външно министерство с вицепремиера Никола Димитров, че европейските перспективи за шестте страни от Западните Балкани трябва да бъдат гарантирани, особено за Северна Македония и Албания.

„Бяхме много горди, че при кризата през март миналата година решихме да се разширим. И сега трябва да се направи следващата стъпка. Не разбирам защо някои страни тук блокират интеграционните стремежи. Не разбирам защо този процес трябва да бъде спрян и защо има конкретна съпротива от България. Имам пълна подкрепа и пълно доверие на португалското председателство. Бях там преди няколко седмици и си поговорихме да продължим напред“, каза Едщадлер.

Тя смята, че Северна Македония и Албания трябва да продължат съвместно процеса на присъединяване към ЕС, защото разделянето на двете страни в този процес може да бъде рисковано и това, според нея, трябва да бъде предотвратено. Затова тя се надява, че въпросът с България ще бъде решен.

„Надявам се, че и Северна Македония ще остане конструктивна и активна и ще повлияе на решаването на проблема, за да се стигне до междуправителствена конференция за двете страни“, каза австрийският министър за Европа, който отново предложи помощ от Австрия като една вид посредник за решаване на проблема между България и Северна Македония.

Германският външен министър Хайко Мас на съвместна пресконференция в Берлин вчера с македонския външен министър Буяр Османи относно възможността за разделяне на Северна Македония и Албания по пътя към ЕС беше категоричен, че разделянето на двете страни не е позиция който споделя Берлин.

Министърът на външните работи Буяр Османи, по време на работното си посещение в Кралство Дания, вчера получи подкрепа от своя колега, министъра на външните работи Джепе Кофод, за европейската интеграция на страната.

Според Министерството на външните работи Кофод приветства резултатите, постигнати от Скоипие с цел укрепване на демокрацията и върховенството на закона, подчертавайки необходимостта от непрекъснато и ангажирано прилагане на европейските стандарти и целите на реформите. Дания остава силен поддръжник на перспективите за европейска интеграция на Република Северна Македония, каза Кофод, като изрази надежда, че преговорите за присъединяване към ЕС ще започнат скоро и официално.

 


Намери своята история

От категорията

Венеция и Будапеща могат да попаднат в списъка на ЮНЕСКО за застрашеното световно наследство

-1486827659.jpg

Организацията на ООН е загрижена и от мащабни ремонти в квартала, където е ...

23 юни 2021 | 10:28

Опасно! Руски боен кораб в Черно море прогони британски разрушител с предупредителни изстрели

Разрушителят от Кралския боен флот HMS Defender-1624449310.jpg

Бомбардировач е хвърлил четири експлозивни осколочни бомби като предупреждение ...

23 юни 2021 | 14:54

Еди Рама към Зоран Заев в Скопие: Дано София не поиска да се наречете Западна България

Еди Рама в Скопие-1624465443.png

"Всеки има право да се чувства напълно разочарован, защото изведнъж ...

23 юни 2021 | 19:23

Заев: ЕС има проблем, но ние не се отказваме. Ще ходя до София отново и отново и ще търся решение

-1606315523.jpg

Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една ...

23 юни 2021 | 18:01