Унгарският законопроект е срам, заяви Урсула фон дер Лайен

Унгарският законопроект е срам, заяви Урсула фон дер Лайен

ЕС предприема действия срещу Унгария заради планираните нови ограничения на правата на ЛГБТ

8331 | 23 юни 2021 | 15:03

Унгарският парламент миналата седмица одобри законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята, че насърчават хомосексуалността или промяната на пола

Унгарският законопроект е срам, заяви Урсула фон дер Лайен-1624456528.jpg-1590590268.jpg

Европейската комисия ще предприеме действия срещу Унгария заради планираните нови ограничения на правата на ЛГБТ, заяви в сряда ръководителят на изпълнителната власт на блока, обвинявайки Будапеща, че е нарушила основните ценности на ЕС, съобщава Reuters.

Унгарският парламент миналата седмица одобри законопроект, който забранява разпространението на материали в училищата, за които се смята, че насърчават хомосексуалността или промяната на пола, въпреки протестите и критиките на правозащитни групи и опозиционни партии.

„Унгарският законопроект е срам“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред журналисти в Брюксел, подчертавайки, че ЕС няма да направи компромис с принципи като човешко достойнство, равенство и зачитане на правата на човека.

„Наредих на своите отговорни комисари да пишат на унгарските власти, за да изразят нашите правни опасения, преди законопроектът да влезе в сила“, заяви тя.

Унгарският президент, бивш депутат от управляващата партия Фидес, се очаква скоро да подпише законопроекта.

Във вторник Германия, Нидерландия, Швеция, Франция, Ирландия и други европейски държави осъдиха Унгария заради инициативата. Шведски министър я определи като „гротеска“.

Пред изборите догодина министър-председателят на Унгария Виктор Орбан става все по-настъпателен по социалните въпроси, като заявява, че иска да защити традиционните християнски ценности срещу това, което смята за ексцесии на западния либерализъм.

Фон дер Лайен заяви, че законопроектът за ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални) явно противоречи на самите ценности, на които е основан Европейският съюз.

„Силно вярвам в Европейски съюз, където можете свободно да обичате когото искате. Вярвам в Европейски съюз, който обхваща многообразието, това е основата на нашите ценности“, каза тя на пресконференция, като предизвика бурни аплодисменти. „Затова ще използвам всички правомощия на Комисията, за да гарантирам, че правата на всички граждани на ЕС са гарантирани - които и да сте и където и да живеете“.

ЕС отдавна обвянава Унгария в подкопаване на върховенството на закона и започна официално правно разследване на правителството на Орбан.

В Брюксел твърдят, че за едно десетилетие на власт Орбан е използвал публични пари, включително средства от ЕС, за изграждане на лоялен бизнес елит, като същевременно е ограничил независимостта на медиите, неправителствените организации и университетите, настояват критиците му. Орбан, който има голямо парламентарно мнозинство, отрича да е подкопавал унгарската демокрация и е категоричен, че се бори за спасяване на европейските християнски ценности от неолибералната идеология.

 

 

Източник Агенция "Фокус"


Намери своята история

От категорията

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"-1628142369.jpg

Безработицата е достигнала 27,2 процента, а при жените - 33,7. Младежката ...

5 авг. 2021 | 08:41

Путин свърза пожарите и наводненията в Русия с изменението на климата

Снимка: ТАСС-1628182429.jpg

Според руския лидер през последните 44 години средната годишна температура на ...

5 авг. 2021 | 19:52

Спасиха древна Олимпия от опустошителните пожари

Снимка: "Катимерини"-1628188228.jpg

Десетки градове и села бяха евакуирани - от покрайнините на Атина и на остров ...

5 авг. 2021 | 21:29

Над 200 милиона заразени с Covid-19 и над 4 257 000 жертви от началото на пандемията

-1613028815.jpg

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус настоя по-богатите страни да ...

5 авг. 2021 | 20:07