Владимир Чижов, посланик на Москва в Брюксел

Брюксел работи по единна реакция на руските действия

ЕС призова руския посланик заради забраната на Москва за пътуване на висши служители

1849 | 4 май 2021 | 10:15

Външните министри на страните-членки ще се срещнат следващия понеделник, за да обсъдят по-нататъшни действия, но поне засега не се предвиждат нови санкции срещу Русия


В понеделник Европейският съюз призова руския посланик в Брюксел Владимир Чижов, за да изрази „категорично осъждане и отхвърляне“ на решението на Москва да наложи санкции на осем представители на Общността, отбелязва изданието Politico, цитирано от Агенция "Фокус".

В петък Русия наложи забрани на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, вицепредседателя на Европейската комисия Вера Йоурова и шестима други европейски служители да влизат в страната в отговор на санкциите на Блока срещу руснаците.

„Генералният секретар на Европейската комисия Илзе Юхансоне и генералният секретар на Службата за външна дейност Стефано Санино заедно привикаха посланика на Руската федерация в Европейския съюз Владимир Чижов“, се казва в изявлението на ЕС.

„Посланик Чижов беше информиран за решителното отхвърляне и категорично осъждане от страна на институциите на ЕС и държавите-членки на ЕС на това решение, което е чисто политически мотивирано и няма никаква правна обосновка“, се подчертава в текста.

В изявлението се посочват и други неотдавнашни действия, като изгонването от страна на Москва на дипломати от Чешката република като последица от скандала за предполагаемото участие на Русия във взрива от 2014 г. в склад за боеприпаси.
Юхансоне и Санино изразиха „дълбоката си загриженост за кумулативното въздействие на всички тези решения върху отношенията между ЕС и правителството на Руската федерация“.

По-рано в понеделник говорителят на Европейската външна служба Петер Стано заяви пред репортери, че ЕС „работи по единна реакция“ на руските действия и добави: „Ще видим кой ще бъде най-добрият и най-ефективният начин да реагираме на всички действията на Русия през последните седмици и месеци“.

Външните министри на ЕС ще се срещнат следващия понеделник, за да обсъдят по-нататъшни действия, но поне засега не се предвиждат нови санкции срещу Русия, заявиха двама дипломати от ЕС.

В изявление след срещата руската мисия в ЕС отбеляза, че „и двете страни изразиха съжаление във връзка с наскоро засилената тенденция към влошаване на отношенията“.

 


Намери своята история

От категорията

Нетаняху се закани: Ще ударим здраво терористите

-1620131643.jpg

От началото на седмицата загинаха 120 души. Повече от 30 са деца, твърди ...

15 май 2021 | 08:24

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Заев: Решенията на новото българско правителство може да придвижат страната ни към ЕС

-1614547412.jpg

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и ...

15 май 2021 | 16:04

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26