Еди Рама в Скопие

Премиерът на Албания нарече северномакедонския си колега "брат"

Еди Рама към Зоран Заев в Скопие: Дано София не поиска да се наречете Западна България

11114 | 23 юни 2021 | 19:23

"Всеки има право да се чувства напълно разочарован, защото изведнъж България се появява сега и изисква нещо повече", обяви албанският премиер по време на Първия икономически форум в Скопие


"Всеки има право да се чувства напълно разочарован, защото изведнъж България се появява сега и изисква нещо повече. Казах на Зоран, че се надявам, че няма да поискат да се наричате Западна България, защото тогава ще трябва да се върнете при гърците, за да преговаряте." Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на Първия икономически форум в Скопие, в който и той участва, цитира думите му изданието "Слободен печат".

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва. Трябва да направим всичко възможно, за да обединим мисиите в една мисия, нациите в една нация, страните в една зона, където няма да има ограничения за сътрудничество ", каза Рама в обръщение към премиера Зоран Заев, когото нарече "брат".

Той подчерта значението на регионалното сътрудничество за напредъка на региона.

"Ние сме твърде малки, за да живеем изолирани един от друг, твърде малки, за да търсим бъдещето само за децата си, но можем да го направим заедно. Нашите гранични райони не са достатъчно привлекателни, но общата ни икономика е привлекателна и трябва да я направим достатъчно привлекателна, за да могат всички да инвестират, за да видят възможности за икономическо развитие на своите компании и хора в този регион", каза Рама.

Според него, след разрешаване на спора с Гърция и подписване на Преспанското споразумение, всеки има право да се чувства разочарован от блокадата, този път идваща от България. Той окачестви неспособността да се вземе решение за започване на преговори с Македония и Албания като провал на ЕС.

"Не ние сме тези, които се провалиха, те се провалиха. Те имат своите причини и разбирам, че това е техният дом и ние искаме да влезем в тази къща. Ние сме европейци без ЕС, но все пак сме Европа. Те биха могли просто да кажат: „Вие сте си свършили работата, но ние не сме готови“, каза още Рама.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"

Турция на Ердоган: "Той живее като султан, докато ние се борим да оцелеем"-1628142369.jpg

Безработицата е достигнала 27,2 процента, а при жените - 33,7. Младежката ...

5 авг. 2021 | 08:41

Путин свърза пожарите и наводненията в Русия с изменението на климата

Снимка: ТАСС-1628182429.jpg

Според руския лидер през последните 44 години средната годишна температура на ...

5 авг. 2021 | 19:52

Спасиха древна Олимпия от опустошителните пожари

Снимка: "Катимерини"-1628188228.jpg

Десетки градове и села бяха евакуирани - от покрайнините на Атина и на остров ...

5 авг. 2021 | 21:29

Над 200 милиона заразени с Covid-19 и над 4 257 000 жертви от началото на пандемията

-1613028815.jpg

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус настоя по-богатите страни да ...

5 авг. 2021 | 20:07