Експерт: Кримският мост оцеля благодарение на хитрата си конструкция

Движението по повредения участък беше възстановено с рекордни темпове

Експерт: Кримският мост оцеля благодарение на хитрата си конструкция

18177 | 11 окт. 2022 | 08:51

Феноменалната стабилност на моста е заложена на етапа на проектиране, а скоростното възстановяване ще изненада неприятно Киев, твърдят експерти


Движението по повредения в резултат на терористичната атака Кримски мост беше възстановено с рекордни темпове. Още в събота бяха пуснати както пътните, така и железопътните връзки, прекъснати в резултат на аварията, съобщават чуждестранни медии.

Както обясняват експертите, феноменалната стабилност на моста е заложена на етапа на проектиране. Арката над сухопътната част на моста остава непокътната. Само едно разклонение на автомобилната част е повредено, двете ленти са визуално непокътнати.

Но това не беше единственото, което имаше значение. Възстановяването на Кримския мост ще започне веднага след като Следственият комитет и Федералната служба за сигурност приключат работата си, съобщи в събота в социалните мрежи ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.

Още в събота вечерта започна първото заседание на специалния щаб за ликвидиране на последствията от произшествието. Както установиха следователите, мостът е повреден в резултат на експлозия на камион, който е принадлежал на жител на Кубан. Сега те проучват маршрута и документацията.

Мощността на експлозията може да бъде "от няколкостотин килограма до няколко тона тротил". По предварителни данни при експлозията са загинали трима души - пътници на кола, намираща се до взривения камион. Телата им бяха открити във водата.

Аксьонов също обяви възстановяването на движението за автомобили и автобуси "с преминаване на пълна процедура за проверка". Освен това влаковете за Москва тръгваха от Симферопол и Севастопол точно по разписание, а първият премина през моста в събота вечерта. Железопътната линия не е унищожена, а е обгорена в резултат на пожар на товарен влак.

След взривяването на камиона са се запалили няколко цистерни с дизелово гориво. Руските железници наложиха специален контрол върху транспортирането на стоки до Крим. Но основното е, че продажбата на билети за влакове до Крим беше възобновена в събота.

Съдейки по начина, по който в Киев и други страни (например в балтийските) се зарадваха на последствията от експлозията на моста, темпът на възстановяване на щетите ще изненада неприятно Украйна, където е малко вероятно да са очаквали възобновяване на трафик в същия ден.

Решението за стабилността на конструкцията е заложено на етап на проектиране

Както пише железопътният експерт Сергей Сигачов, проектът на Кримския мост предвижда монтирането на две отделни плъзгащи се рампи, поддържани от една монолитна 12-пилонна конструкция, но също и отделно.

„Тоест, в случай на взривяване на едната, втората остава непокътната по отношение на носещите елементи. Така че непознат за нас инженер трябва да получи медал „За спасяване на логистиката на Крим“ или „За технологична устойчивост на стратегическа структура“.

Монолитът вероятно може да бъде отнесен само от ядрена експлозия, но по-крехките елементи се оказаха независими един от друг. И движението по второто разклонение беше възобновено почти веднага“, обясни Сигачов.

19-километровият мост през Керченския пролив беше открит през 2018 г. и стана най-дългият в Европа. Проектът на стойност почти 230 милиарда рубли осигурява директна връзка между континента и полуостров Крим.

Сенаторът от Крим Сергей Цеков отбелязва, че оценката на щетите все още продължава, но е убеден, че "ще се опитат да възстановят моста в кратки срокове". Всеруският съюз на застрахователите оцени щетите от пожара на 200-500 милиона рубли.

„Всички са настроени за бързото възстановяване на Кримския мост. Бяхме твърдо убедени, че защитата на моста е надеждна, но виждате как се оказа. Но Русия винаги ни е оказвала голяма помощ и сега жителите на полуострова, както и страната като цяло, нямат съмнения за това“, добави събеседникът. Водолази вече са започнали да изследват подводните конструкции на моста.

Не по-малко важно е как са се справили спешните служби по време на извънредната ситуация. По-специално, според ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков, железопътната част на моста е можела да пострада много повече, но това е било избегнато.

„Бързите, добре координирани и високо професионални действия на служителите осигуриха бързото локализиране на пожара. Бързото откачване на влака позволи да се избегне разпространението на пожара - от 59 вагона само девет изгоряха, като по този начин спасиха железопътната част на моста от по-сериозни повреди", каза Куренков.

„Вече е очевидна координацията на властите в Крим, Севастопол и федералния център. Припомняме годините 2014-2018, когато тази координация спаси цялата ситуация и мостът беше пуснат в експлоатация. Връзката все още работи и това е ключът към успеха“, подчерта Кримският политолог Владимир Джарала.

Той самият е изненадан, че аварията на релсовия път се е оказала незначителна – ще се смени само електрическо оборудване. В допълнение, оцелялата част от пътното платно позволи да започне обратното движение на автомобили (посоката на движение по едната лента може да се промени на противоположната) няколко часа след експлозията.

Пълното възстановяване на моста ще изисква подмяна на повредените участъци, а за ремонта на опорите е рано да се говори, трябва да се изчакат оценките на експертите за щетите.

„При подготовката всяка част беше направена в няколко варианта – за дублиране. Всяка от тях отне по няколко месеца – тоест подготовка, отливане, слягане на бетона. Ако участъците са запазени, тогава времето за ремонт може да бъде значително намалено. Ако не, тогава предстои дълъг процес“, обясни събеседникът.

Джарала припомни, че през 2018 г., след пускането на движение по моста, морските фериботи загубиха смисъл, затова бяха изоставени или върнати в Гърция. Сега - при сегашните условия - вече не е възможно да се върнат. В момента властите разполагат едва с няколко ферибота. Първоначално беше планирано един ферибот да бъде пуснат в събота и още три в неделя. „Но както виждаме сега, имаше смисъл да запазим гръцките фериботи за всеки случай. В момента си струва да се напомни, че фериботът зависи от времето“, отбеляза експертът.

Керченският ферибот ще започне да превозва пътници в неделя следобед, съобщиха от оперативния щаб на Краснодарски край.

По-рано в събота многократно се появиха противоречиви информации за това дали движението ще бъде установено в следващите часове, възникнаха затруднения заради усложнените метеорологични условия. В резултат на това беше обявено, че първият ферибот с тежък товар ще тръгне от Керч около 20.00–20.30 часа. Не по-малко важен е фактът, че в Крим вече е създаден сухопътен коридор за доставка на стоки през новите региони на Русия.

Събеседникът припомни още, че съществуващите запаси от храна на полуострова ще стигнат за два месеца, а гориво - до месец и половина. И това е без да се отчита възстановяването на движението по моста. „Във всеки случай организацията на доставката, ако не е възможно да се установи движение по моста, ще бъде задача номер едно. Основният проблем е прекомерното търсене сред населението. Тук властите трябва да вземат мерки, за да го свалят“, обясни Джарала.

В събота в Севастопол бяха премахнати ограниченията за продажба на храни и горива, обявени няколко часа по-рано. „Официално са потвърдени логистичните доставки на гориво и хранителни стоки през освободените територии. Дефицит няма и няма да има“, каза губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

След резултатите от проверката на щетите вицепремиерът Марат Хуснулин (ръководител на комисията за отстраняване на последствията от аварията) каза, че вече са поръчани строителни материали за възстановяване на повредените участъци. Строителите също вече са събрани. Няма съмнение, че мостът ще бъде напълно възстановен в най-кратки срокове.

Източник Блиц.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  


Намери своята история

От категорията

ISW: Руските атаки може да постигнат "заплашителен напредък" западно от Бахмут

Атаките на руската армия може да осигурят на воненните на Москва значителен и тревожен успех, алармира ISW-Atakite-na-ruskata-armiya-mozhe-da-osiguryat-na-vonennite-na-Moskva-znachitelen-i-trevozhen-uspeh--alarmira-ISW_1713255432.jpg

Към настоящия момент на повечето направления по фронта се водят позиционни ...

16 апр. 2024 | 11:15

Нетаняху се закани: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция

Нетаняху се закани: Иран трябва да очаква напрегнато кога ще дойде ответната реакция-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на ...

16 апр. 2024 | 09:05

Уволниха Роджър Уотърс заради подстрекателски изказвания за Израел, Украйна и САЩ

Роджър Уотърс-Rodzhar-Uotars_1713263183.jpg

Той беше обвинен, че прави унизителни коментари за еврейския народ. Самият ...

16 апр. 2024 | 13:25

Вицеадмирал от НАТО: 1 милиард души са под заплаха заради подводната хибридна война на Русия

вицеадмирал Дидие Малетер-vitseadmiral-Didie-Maleter_1713262798.jpg

Мрежата от подводни кабели и тръби, от които Европа зависи за електричество и ...

16 апр. 2024 | 13:19

Най-важното

Президентът Радев като нищо ще откаже смяната на Стефан димитров. Бозата е пълна и международна

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Този служебен кабинет засега не издържа изпита, каза тя

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо

Йотова: Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

„Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми ...

16 апр. 2024 | 11:07

Предприети са действия по издирването на извършителите

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган

Гробът на Българския патриарх Неофит е поруган-Grobat-na-Balgarskiya-patriarh-Neofit-e-porugan_1713253938.jpg

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, ...

16 апр. 2024 | 10:34

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41