Експерт: Кримският мост оцеля благодарение на хитрата си конструкция

Движението по повредения участък беше възстановено с рекордни темпове

Експерт: Кримският мост оцеля благодарение на хитрата си конструкция

14209 | 11 окт. 2022 | 08:51

Феноменалната стабилност на моста е заложена на етапа на проектиране, а скоростното възстановяване ще изненада неприятно Киев, твърдят експерти


Движението по повредения в резултат на терористичната атака Кримски мост беше възстановено с рекордни темпове. Още в събота бяха пуснати както пътните, така и железопътните връзки, прекъснати в резултат на аварията, съобщават чуждестранни медии.

Както обясняват експертите, феноменалната стабилност на моста е заложена на етапа на проектиране. Арката над сухопътната част на моста остава непокътната. Само едно разклонение на автомобилната част е повредено, двете ленти са визуално непокътнати.

Но това не беше единственото, което имаше значение. Възстановяването на Кримския мост ще започне веднага след като Следственият комитет и Федералната служба за сигурност приключат работата си, съобщи в събота в социалните мрежи ръководителят на Крим Сергей Аксьонов.

Още в събота вечерта започна първото заседание на специалния щаб за ликвидиране на последствията от произшествието. Както установиха следователите, мостът е повреден в резултат на експлозия на камион, който е принадлежал на жител на Кубан. Сега те проучват маршрута и документацията.

Мощността на експлозията може да бъде "от няколкостотин килограма до няколко тона тротил". По предварителни данни при експлозията са загинали трима души - пътници на кола, намираща се до взривения камион. Телата им бяха открити във водата.

Аксьонов също обяви възстановяването на движението за автомобили и автобуси "с преминаване на пълна процедура за проверка". Освен това влаковете за Москва тръгваха от Симферопол и Севастопол точно по разписание, а първият премина през моста в събота вечерта. Железопътната линия не е унищожена, а е обгорена в резултат на пожар на товарен влак.

След взривяването на камиона са се запалили няколко цистерни с дизелово гориво. Руските железници наложиха специален контрол върху транспортирането на стоки до Крим. Но основното е, че продажбата на билети за влакове до Крим беше възобновена в събота.

Съдейки по начина, по който в Киев и други страни (например в балтийските) се зарадваха на последствията от експлозията на моста, темпът на възстановяване на щетите ще изненада неприятно Украйна, където е малко вероятно да са очаквали възобновяване на трафик в същия ден.

Решението за стабилността на конструкцията е заложено на етап на проектиране

Както пише железопътният експерт Сергей Сигачов, проектът на Кримския мост предвижда монтирането на две отделни плъзгащи се рампи, поддържани от една монолитна 12-пилонна конструкция, но също и отделно.

„Тоест, в случай на взривяване на едната, втората остава непокътната по отношение на носещите елементи. Така че непознат за нас инженер трябва да получи медал „За спасяване на логистиката на Крим“ или „За технологична устойчивост на стратегическа структура“.

Монолитът вероятно може да бъде отнесен само от ядрена експлозия, но по-крехките елементи се оказаха независими един от друг. И движението по второто разклонение беше възобновено почти веднага“, обясни Сигачов.

19-километровият мост през Керченския пролив беше открит през 2018 г. и стана най-дългият в Европа. Проектът на стойност почти 230 милиарда рубли осигурява директна връзка между континента и полуостров Крим.

Сенаторът от Крим Сергей Цеков отбелязва, че оценката на щетите все още продължава, но е убеден, че "ще се опитат да възстановят моста в кратки срокове". Всеруският съюз на застрахователите оцени щетите от пожара на 200-500 милиона рубли.

„Всички са настроени за бързото възстановяване на Кримския мост. Бяхме твърдо убедени, че защитата на моста е надеждна, но виждате как се оказа. Но Русия винаги ни е оказвала голяма помощ и сега жителите на полуострова, както и страната като цяло, нямат съмнения за това“, добави събеседникът. Водолази вече са започнали да изследват подводните конструкции на моста.

Не по-малко важно е как са се справили спешните служби по време на извънредната ситуация. По-специално, според ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков, железопътната част на моста е можела да пострада много повече, но това е било избегнато.

„Бързите, добре координирани и високо професионални действия на служителите осигуриха бързото локализиране на пожара. Бързото откачване на влака позволи да се избегне разпространението на пожара - от 59 вагона само девет изгоряха, като по този начин спасиха железопътната част на моста от по-сериозни повреди", каза Куренков.

„Вече е очевидна координацията на властите в Крим, Севастопол и федералния център. Припомняме годините 2014-2018, когато тази координация спаси цялата ситуация и мостът беше пуснат в експлоатация. Връзката все още работи и това е ключът към успеха“, подчерта Кримският политолог Владимир Джарала.

Той самият е изненадан, че аварията на релсовия път се е оказала незначителна – ще се смени само електрическо оборудване. В допълнение, оцелялата част от пътното платно позволи да започне обратното движение на автомобили (посоката на движение по едната лента може да се промени на противоположната) няколко часа след експлозията.

Пълното възстановяване на моста ще изисква подмяна на повредените участъци, а за ремонта на опорите е рано да се говори, трябва да се изчакат оценките на експертите за щетите.

„При подготовката всяка част беше направена в няколко варианта – за дублиране. Всяка от тях отне по няколко месеца – тоест подготовка, отливане, слягане на бетона. Ако участъците са запазени, тогава времето за ремонт може да бъде значително намалено. Ако не, тогава предстои дълъг процес“, обясни събеседникът.

Джарала припомни, че през 2018 г., след пускането на движение по моста, морските фериботи загубиха смисъл, затова бяха изоставени или върнати в Гърция. Сега - при сегашните условия - вече не е възможно да се върнат. В момента властите разполагат едва с няколко ферибота. Първоначално беше планирано един ферибот да бъде пуснат в събота и още три в неделя. „Но както виждаме сега, имаше смисъл да запазим гръцките фериботи за всеки случай. В момента си струва да се напомни, че фериботът зависи от времето“, отбеляза експертът.

Керченският ферибот ще започне да превозва пътници в неделя следобед, съобщиха от оперативния щаб на Краснодарски край.

По-рано в събота многократно се появиха противоречиви информации за това дали движението ще бъде установено в следващите часове, възникнаха затруднения заради усложнените метеорологични условия. В резултат на това беше обявено, че първият ферибот с тежък товар ще тръгне от Керч около 20.00–20.30 часа. Не по-малко важен е фактът, че в Крим вече е създаден сухопътен коридор за доставка на стоки през новите региони на Русия.

Събеседникът припомни още, че съществуващите запаси от храна на полуострова ще стигнат за два месеца, а гориво - до месец и половина. И това е без да се отчита възстановяването на движението по моста. „Във всеки случай организацията на доставката, ако не е възможно да се установи движение по моста, ще бъде задача номер едно. Основният проблем е прекомерното търсене сред населението. Тук властите трябва да вземат мерки, за да го свалят“, обясни Джарала.

В събота в Севастопол бяха премахнати ограниченията за продажба на храни и горива, обявени няколко часа по-рано. „Официално са потвърдени логистичните доставки на гориво и хранителни стоки през освободените територии. Дефицит няма и няма да има“, каза губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев.

След резултатите от проверката на щетите вицепремиерът Марат Хуснулин (ръководител на комисията за отстраняване на последствията от аварията) каза, че вече са поръчани строителни материали за възстановяване на повредените участъци. Строителите също вече са събрани. Няма съмнение, че мостът ще бъде напълно възстановен в най-кратки срокове.

Източник Блиц.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  


Намери своята история

От категорията

На Тръмп са повдигнати федерални обвинения заради класифицирани документи

На Тръмп са повдигнати федерални обвинения заради класифицирани документи-Pet-izvoda-ot-istoricheskoto-obvinenie-sreshtu-Tramp_1680272124.jpg

Те са за възпрепятстване на правосъдието, за унищожаване или фалшифициране на ...

9 юни 2023 | 08:21

ISW: Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в три сектора на фронта

ISW: Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в три сектора на фронта -ISW--Ukrayna-provede-kontraofanzivni-operatsii-s-razlichen-rezultat-v-tri-sektora-na-fronta-_1686288943.jpg

Украинските сили ще претърпят загуби, включително на западно и съветско ...

9 юни 2023 | 08:34

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

НАТО осъжда решението на Русия да се оттегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа-NATO--Rusiya-se-provali-v-opitite-da-slomi-Ukrayna_1677228764.jpg

Отбелязва се, че този договор, който установява правно обвързващи и подлежащи ...

9 юни 2023 | 16:50

Аналена Бербок: Подкрепям ЕС за по-строг подход към миграцията

Аналена Бербок: Подкрепям ЕС за по-строг подход към миграцията-1650453895.jpg

Решението бе "много трудно като външен министър, като представител на ...

9 юни 2023 | 16:21

Най-важното

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

След като Нинова видя документите по "Барселонагейт"

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев -Manoil-Manev--Uvazhavam-mazhkite-salzi-na-Demerdzhiev--no-vinovnikat-Boyko-Rashkov-e-v-zalata_1668073522.png

Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва ...

9 юни 2023 | 12:37

Тошко Йорданов уточни, че се е запознал с изпратените от прокуратурата в парламента материали по делото "Барселонагейт"

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов-Toshko-Yordanov--PP-postapva-samovlyubeno-s-proektokabinet-s-Asen-Vasilev_1683267125.jpg

Това, което видях, е излизало по медиите, но е по-интересно, каза Йордамов за ...

9 юни 2023 | 15:15

Преди дни депутатът Даниел Александров заяви, че в основата на скандала е разводът му

Главният прокурор поиска имунитета на Даниел Александров от ГЕРБ

-Prokuraturata-poiska-imuniteta-na-deputata-Daniel-Aleksandrov-ot-GERB-za-bludstvo-s-14-godishno-dete-_1686138796.png

От прокуратурата посочиха преди дни, че има разследване, в което са събрани ...

9 юни 2023 | 14:16

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха-1641382969.jpg

ПП-ДБ в момента консумират власт, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. ...

9 юни 2023 | 11:20