Колаж: Епицентър.бг

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде днес иновативната формула за бъдещата власт

Вижте как би изглеждало експертно правителство с министри - шефове на парламентарни комисии

13850 | 10 ноем. 2022 | 17:00

"Това правителство ще е с кратък мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната", посочи днес бившият премиер.


Възможно ли е да се сформира експертно правителство при настоящата политическа ситуация?

Противниците на идеята твърдят, че то не би носило политическа отговорност за решенията си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу формулата за експертен кабинет точно по тази причина.

 

Но в настоящата агресивна и динамична политическа среда все повече набира скорост тезата за експертно правителство и тя се възприема от мнозина познавачи на политическите процеси у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде иновативната формула  за такъв кабинет - председателите на парламентарни комисии да станат министри. "Това правителство ще е с кратък мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната", посочи днес бившият премиер. Точно такива са и страховете на хората - как ще изкарат зимата. Независимо от острите нападки между политиците, хората искат редовно правителство.  


От парламента на министерския стол
Защо начело на държавата да не застанат председателите на парламентарните комисии, някои от тях вече са били министри? Наистина е екзотично, но защо пък да не се опита и тази формула.

Вярно е, че със сезифовски мъки и скандали депутатите избраха ръководствата на комисиите, но това е крачка към съвместна работа.

 

Диалогичност

 

Най-горещ е столът на финансовия министър сега, в условията на задаваща се рецесия и необходимост за подкрепа на хората и бизнеса. Има шега, че винаги финансовият министър трябва да казва „не“, защото той пазителят на парите на държавата, но в настоящата ситуация на висока инфлация може би трябва да забрави този характерен за финансовите министри инат. Председателят на Комисията по бюджет Петър Чобанов и преди е бил финансов министър, знае как се прави бюджет и проявява диалогичност. Защо отново да се върне на министерския пост?

 

Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков многократно е заявявал, че е е отворен за комуникация и разумни идеи в сферата на правосъдието. Самият той още на първото заседание на правната комисия постави за разглеждане на законопроекта на „Продължаваме промяната“ за КПКОНПИ.

Със сериозна експертиза


Начело на икономическата комисия застана икономистът Мартин Димитров от „Демократична България“, който наблюдава икономическите процеси у нас от много години.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев вече е бил енергиен министър. Едно от първите му предложения в този парламент имаше социален нюанс - битовите потребители да останат на регулирания пазар.

 

Начело на регионалната комисия в парламента застана кадър на „Възраждане“ - Коста Стоянов, който е бил в местната власт, което пък е сериозна тренировка за по-високите етажи на властта.

 

Екатерина Захариева, която вече има опит като външен министър и в момента оглавява външната комисия в парламента, отново би могла да се впусне в дебрите на дипломацията.

  

Бившият външен министър Даниел Митов пое Комисията по контрола на службите, ресор, ключов за външната политика. Възможно да се стигне до дилема Митов или Захариева да поеме поста външен министър, но предвид топлите връзки на Даниел Митов с политици зад Океана везните може да наклонят към него. 

 

Ключовата комисия по вътрешна сигурност пое Хамид Хамид от ДПС, който вече има солиден парламентарен опит и бил член както на вътрешната така и на правната комисии в предишни парламенти. С хладен разум би могъл да управлява вътрешното министерство. като се изпълни отколешната мечта на ДПС - техни хора да влязат в МВР и МО на високи постове. 

 

Социалният ресор най-много приляга на БСП.

 

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Георги Гьоков смени на практика стола на министър на неволята с депутатското място, което също му е добре познато от години. И за да се върне отново на министерски стол, няма да му е нужна адаптация или време за ориентация.

 

Шефът на образователната комисия Красимир Вълчев също има добра експертиза в сферата на просветата, като и опит като министър, така че в негово лице училищата ще срещнат свой съюзник в решаването на проблемите си.

С точността на скалпела да решиш проблемите


Здравеопазването в кръвта на Антон Тонев, изтъкнат лекар, който сега ще ръководи ресорната парламентарна комисия. Като човек който познава здравната система, какво пречи да развърти скалпела и да помогне за терапията на здравната ни система?

 

Вторият човек в парламентарната група на БСП Георги Свиленски и вече председател на транспортната комисия е с дългогодишна експертиза в сферата на транспорта и съвсем логичен вариант да оглави транспортното министерство. В някои партийни централи се обсъжда името на настоящия директор на Народния театър Васил Василев, който е бил общински съветник на БСП, за министър на културата.

Младостта като предимство


Комисията по отбрана беше поверена на младия депутат Христо Гаджев, който твърдо и задълбочено отстоява позиции в сферата на отбраната.


Младият кадър на ДПС Станислав Анастасов, който беше и министър на околната среда за малко в правителството на Орешарски, сега вече председател на екокомисията в парламента, бързо би поел поста на министър. 

 

Напористият заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев оглави Комисията по туризъм и по пламенните му изказвания от парламентарната трибуна личи, че той усилено се готви по важни теми за обществото и амбицията не му е чужда. Заслужава да му бъде да му шанс за министерска кариера.

 

Комисията по спорт пое дългогодишният депутат от ДПС Халил Летифов, който не е свързан със спорта, но дори и недоброжелателите на ДПС признават, че Движението готви внимателно своите кадри и техните действия като политици са добре аргументирани.

 

За никого няма съмнение, че ако има правителство, то ще бъде трудно сглобено, за него ще бъдат направени големи компромиси. Дали ще се стигне до тази формула, или политиците ще изберат нещо друго, предстои да разберем в следващите седмици.

Но политиците не трябва да забравят, че не може да бъдат заложници на партийни сметки, а да служат на хората.


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Фундаментална грешка: Помощите за украинци в Германия търпят все по-остри критики

Броят на украинските бежанци в Германия, които имат работа, е по-нисък от този в други страни-Broyat-na-ukrainskite-bezhantsi-v-Germaniya--koito-imat-rabota--e-po-nisak-ot-tozi-v-drugi-strani_1718738398.jpg

По данни на медийната мрежа RND в Германия временно са пребивавали около 256 ...

18 юни 2024 | 22:17

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32