Колаж: Епицентър.бг

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде днес иновативната формула за бъдещата власт

Вижте как би изглеждало експертно правителство с министри - шефове на парламентарни комисии

9471 | 10 ноем. 2022 | 17:00

"Това правителство ще е с кратък мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната", посочи днес бившият премиер.


Възможно ли е да се сформира експертно правителство при настоящата политическа ситуация?

Противниците на идеята твърдят, че то не би носило политическа отговорност за решенията си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу формулата за експертен кабинет точно по тази причина.

 

Но в настоящата агресивна и динамична политическа среда все повече набира скорост тезата за експертно правителство и тя се възприема от мнозина познавачи на политическите процеси у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде иновативната формула  за такъв кабинет - председателите на парламентарни комисии да станат министри. "Това правителство ще е с кратък мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната", посочи днес бившият премиер. Точно такива са и страховете на хората - как ще изкарат зимата. Независимо от острите нападки между политиците, хората искат редовно правителство.  


От парламента на министерския стол
Защо начело на държавата да не застанат председателите на парламентарните комисии, някои от тях вече са били министри? Наистина е екзотично, но защо пък да не се опита и тази формула.

Вярно е, че със сезифовски мъки и скандали депутатите избраха ръководствата на комисиите, но това е крачка към съвместна работа.

 

Диалогичност

 

Най-горещ е столът на финансовия министър сега, в условията на задаваща се рецесия и необходимост за подкрепа на хората и бизнеса. Има шега, че винаги финансовият министър трябва да казва „не“, защото той пазителят на парите на държавата, но в настоящата ситуация на висока инфлация може би трябва да забрави този характерен за финансовите министри инат. Председателят на Комисията по бюджет Петър Чобанов и преди е бил финансов министър, знае как се прави бюджет и проявява диалогичност. Защо отново да се върне на министерския пост?

 

Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков многократно е заявявал, че е е отворен за комуникация и разумни идеи в сферата на правосъдието. Самият той още на първото заседание на правната комисия постави за разглеждане на законопроекта на „Продължаваме промяната“ за КПКОНПИ.

Със сериозна експертиза


Начело на икономическата комисия застана икономистът Мартин Димитров от „Демократична България“, който наблюдава икономическите процеси у нас от много години.

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев вече е бил енергиен министър. Едно от първите му предложения в този парламент имаше социален нюанс - битовите потребители да останат на регулирания пазар.

 

Начело на регионалната комисия в парламента застана кадър на „Възраждане“ - Коста Стоянов, който е бил в местната власт, което пък е сериозна тренировка за по-високите етажи на властта.

 

Екатерина Захариева, която вече има опит като външен министър и в момента оглавява външната комисия в парламента, отново би могла да се впусне в дебрите на дипломацията.

  

Бившият външен министър Даниел Митов пое Комисията по контрола на службите, ресор, ключов за външната политика. Възможно да се стигне до дилема Митов или Захариева да поеме поста външен министър, но предвид топлите връзки на Даниел Митов с политици зад Океана везните може да наклонят към него. 

 

Ключовата комисия по вътрешна сигурност пое Хамид Хамид от ДПС, който вече има солиден парламентарен опит и бил член както на вътрешната така и на правната комисии в предишни парламенти. С хладен разум би могъл да управлява вътрешното министерство. като се изпълни отколешната мечта на ДПС - техни хора да влязат в МВР и МО на високи постове. 

 

Социалният ресор най-много приляга на БСП.

 

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Георги Гьоков смени на практика стола на министър на неволята с депутатското място, което също му е добре познато от години. И за да се върне отново на министерски стол, няма да му е нужна адаптация или време за ориентация.

 

Шефът на образователната комисия Красимир Вълчев също има добра експертиза в сферата на просветата, като и опит като министър, така че в негово лице училищата ще срещнат свой съюзник в решаването на проблемите си.

С точността на скалпела да решиш проблемите


Здравеопазването в кръвта на Антон Тонев, изтъкнат лекар, който сега ще ръководи ресорната парламентарна комисия. Като човек който познава здравната система, какво пречи да развърти скалпела и да помогне за терапията на здравната ни система?

 

Вторият човек в парламентарната група на БСП Георги Свиленски и вече председател на транспортната комисия е с дългогодишна експертиза в сферата на транспорта и съвсем логичен вариант да оглави транспортното министерство. В някои партийни централи се обсъжда името на настоящия директор на Народния театър Васил Василев, който е бил общински съветник на БСП, за министър на културата.

Младостта като предимство


Комисията по отбрана беше поверена на младия депутат Христо Гаджев, който твърдо и задълбочено отстоява позиции в сферата на отбраната.


Младият кадър на ДПС Станислав Анастасов, който беше и министър на околната среда за малко в правителството на Орешарски, сега вече председател на екокомисията в парламента, бързо би поел поста на министър. 

 

Напористият заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев оглави Комисията по туризъм и по пламенните му изказвания от парламентарната трибуна личи, че той усилено се готви по важни теми за обществото и амбицията не му е чужда. Заслужава да му бъде да му шанс за министерска кариера.

 

Комисията по спорт пое дългогодишният депутат от ДПС Халил Летифов, който не е свързан със спорта, но дори и недоброжелателите на ДПС признават, че Движението готви внимателно своите кадри и техните действия като политици са добре аргументирани.

 

За никого няма съмнение, че ако има правителство, то ще бъде трудно сглобено, за него ще бъдат направени големи компромиси. Дали ще се стигне до тази формула, или политиците ще изберат нещо друго, предстои да разберем в следващите седмици.

Но политиците не трябва да забравят, че не може да бъдат заложници на партийни сметки, а да служат на хората.


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47