В България тече процес на пълзящ авторитаризъм, заяви говорителят на ПГ на БСП

Елена Йончева: За 10 години България се превърна в бедна турска провинция

19518 | 8 март 2019 | 13:30

ГЕРБ не желаят да има машинно гласуване, защото днешната система им позволява да продължават да манипулират изборите, категорична е говорителката на парламентарната група на "БСП за България"


Проблемът на България не е в корупцията, а в изтичането на парични потоци. Това съобщи на пресконференция във Варна говорителят на парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„В края на миналата година партията на зелените в Европейския парламент излязоха с доклад, който сочи, че в България всяка година от корупция изтичат 11 млрд. евро. Техният доклад е базиран на информация на Евростат, ОЛАФ и на Европейската комисия“, посочи Елена Йончева.

Тя допълни, че в България около 30% от икономиката продължава да бъде в "сивия сектор". Йончева посочи и това, че според доклад на Европейската комисия 2/3 от сигналите, които се подават за корупция по висшите етажи на властта в България, се прикриват.

Йончева цитира част от документа, в който се споменава, че докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни, видни политически личности. Според Елена Йончева тези пари могат да бъдат използвани, за да създадат икономически ръст, по-високи пенсии, заплати и да направят по-добър стандарта в страната.

"Това е голямата тема в България. Да има честни избори, българите да не бъдат лишени от информация какво се случва в България с грабежа, защото това е грабеж от нас, нашите бащи, нашите майки и баби, който може да направи добър живота в България", посочи Елена Йончева.

Тя посочи, че грабежът на пари от държавата и правото на честни избори са причините парламентарната група на БСП да излезе от парламента. По отношение на енергийните проекти в България Йончева разкритикува правителството за неосъществените проекти до момента.

"В резултат на тези лъжи България за 10 години се превърна не просто в турска провинция, но в бедна турска провинция", каза Елена Йончева.

Тя съобщи, че това се дължи на прекратените енергийни проекти от правителството на ГЕРБ – "Южен поток", "Бургас – Александруполис" и "Белене".

Според Елена Йончева, страната отново е изправена пред ситуация, в която ще купува газ и електроенергия от Турция.

 

Борисов заблуждава българските избиратели по отношение на енергийните проекти, които са спрени по негова инициатива, посочи  Йончева. 

„Искам да ви напомня какво каза Борисов 2015 година пред Американската търговска камара. Той каза следното – „спрели сме 3 големи руски проекта“. Но нека погледнем какво каза неговият вицепремиер. Какво казва Румяна Бъчварова, вицепремиер – „нека не забравяме, че Бойко Борисов е премиерът, който спря 3 големи енергийни проекта: на газопровод, нефтопровод и ядрен проект“. И човекът, който ни лиши от 3-те проекта и ги изкара извън България, сега отново баламосва българския избирател“, добави тя.

 

"Напуснахме парламента, защото промяната в Изборния кодекс е удар по демокрацията в България", добави Йончева.

Тя обясни, че липсата на публичен регистър за гласоподавателите е предпоставка за манипулиране на вота.

„Ние напуснахме парламента, защото е нарушен Избирателният кодекс, защото са нарушени основните граждански права на българите. Ако няма честни избори, ако няма предпоставка за честни избори, ако има предпоставка за фалшифициране на избори, които да променят изборния резултат, оттук нататък работата в парламента се обезсмисля“, каза Елена Йончева.

Тя съобщи, че близо 2 милиона  българи са в чужбина, но все още имат адресна регистрация в България. Според нея липсата на публичен регистър, който е предвиден още през 2014 г. в член 57 от Избирателния кодекс, позволява спекулация с гласоподавателите.

„В момента в списъците има много мъртви души. В системата на ГРАО има 2 милиона българи, които живеят в чужбина, но все още имат адресни регистрации в България. С този списък може и се спекулира. И това е единствената причина, поради която ГЕРБ не желае да има публичен регистър на избирателите, за да могат да спекулират с мъртвите души“, заяви Елена Йончева.

 

Според нея въвеждането на публична система на избирателите и машинно гласуване в България, ще дадат гаранция, че страната няма да се сблъска с манипулиране на вота и ще ограничи броя на невалидните бюлетини.

Тя обясни, че на последните парламентарни избори през 2017 г., в България са отчетени около 350 000 невалидни бюлетини.

„Машинното гласуване дава гаранция, че няма да се сблъскаме с подобен проблем. То се практикува в много държави и в много държави от Европейския съюз, както машинно гласуване, така и машинно преброяване. ГЕРБ обаче, не желаят да издърпат тези промени в закона, които са залегнали в Изборния кодекс. Те не желаят да има машинно гласуване още на тези избори, защото днешната система им позволява да продължават да манипулират изборите“, съобщи Елена Йончева.

По думите ѝ промяната на изборните нормативни актове по отношение на отмяна на решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) с обикновено мнозинство, а не с 2/3 мнозинство, както беше преди това, дава възможност на управляващата партия в Комисията да взима еднолични решения. Според Елена Йончева, това е удар по демокрацията в България.

 

,В България тече процес на пълзящ авторитаризъм'', добави още Йончева. По думите ѝ българите вече нямат критично отношение, тъй като не разполагат с истинска информация.

 

,,Няма нищо страшно в предсрочните парламентарни избори, дори е добре да се правят по-често, докато не дойдат наистина хора, които умеят да управляват добре'', посочи Йончева.

 

Лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов съобщи, че са номинирани 7 кандидати за евролистата. На първите 3 места са Елена Йончева, Сергей Станишев и Борислав Гуцанов.Предложена е и Ирина Бокова, но тя още не е потвърдила участие. 


Най-вероятно листата на БСП ще бъде одобрена в началото на април.

 


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58