Еньо Савов: Спиралата от избори и нестабилност са пагубни за държавата, но безпринципна коалиция - също

Хората искат сигурност, стабилност, управление, посока, в която да се развива държавата, посочва социалистът

Еньо Савов: Спирала от избори и нестабилност са пагубни за страната, но безпринципна коалиция - също

24012 | 21 март 2023 | 14:51

Младите не страдат от предразсъдъците на миналото, БСП предизвиква интереса им, казва кандидат-депутатът от БСП в 23 МИР София


izbori_2023_v1_014

 

Еньо Савов е кандидат за народен представител от "БСП за България". Втори в червената листа за 23 МИР София.

Доктор по международно право и международни отношения.

Води курсове по "Външна политика", "Теория на международните отношения" и сравнителна публична администрация към Югозападния университет "Неофит Рилски".

Член е на Националния съвет на БСП.

Роден е на 13 септември 1988 година във Виена.


- Вие сте доктор по международно право и международни отношения, преподавате в Югозападния университет в Благоевград. Как реагират вашите студенти, г-н Савов, като разберат, че сте кандидат за народен представител?

- Те ме припознават като млад човек, който е близо до тях. Виждам в очите им изненада, че един млад човек е решил да се занимава с политика. Но също така срещам и апатия, раздалечаване от политическите процеси. Дотолкова, че им изглежда странно как в наше време на някой му се занимава с политика и вярва, че нещо може да се промени.

- А фактът, че сте избрал социалистическата партия как се възприема?
- Има разведряване, защото преди беше като анатема, тема табу. Докато сега БСП предизвиква интерес, може би понеже младите са по-необременени от негативите от миналото, в които несправедливо обвиняват партията. Разпознават социалистическата партия, може би БСП е най-разпознаваемата марка в политическия живот.

- Вие откога сте в БСП?
- От 11 години, влязох в социалистическата партия, когато бях на 24 години.

- Какво Ви подтикна?
- Политиката на тази партия – социална, хуманна и най-близко до хората. Както и историята й. През годините, когато БСП е управлявала, са направени много качествени и смислени неща, които са останали до ден-днешен. Разбира се, БСП има и грешки, които са допуснати, но те ме учат да бъда по-добър като политик. Според мен, например, ориентирането към социалдемокрацията е трябвало да стане по-рано, още в средата на 80-те години.

- Как протичат срещите с избирателите, какво искат хората?
- Трудно. На хората им писна от избори и все по-малко идват на предизборни мероприятия в сравнение с това, което беше преди пет години. Искат сигурност, искат стабилност, искат управление. И най-вече искат посока, за да се знае накъде ще върви държавата. Искат нормални доходи, нормализиране на цените, спокойствие, за да могат да развиват себе си и семействата си.

- Това са основните послания на ГЕРБ – сигурност и стабилност. Означава ли, че след изборите БСП би подкрепила управление с партията на Бойко Борисов?
- Не го намирам за логично. Толкова години БСП е алтернатива на ГЕРБ, толкова години се борим срещу задкулисието.

- Какъв е вашият прочит на доклада на Министерството на финансите, който разбуни духовете миналата седмица?
- Много плашещ, когато се чуе в едно изречение „държавата“ и „фалит“ на всеки му настръхва косата. Но трябва да имаме предвид и последващия коментар от БНБ, който смекчи нещата. Както и изявленията, които даде за медиите самата министър Росица Велкова. Стана ясно, че краските не са толкова черни и заем от МВФ не се налага. Но докладът на МФ повдига важния въпрос в какво състояние е държавата ни. От една страна са обещанията на „Продължаваме промяната“, че при спиране на контрабандата и мерки срещу корупцията ще имаме допълнителни 8 милиарда в хазната. Но не знам дали са влезли. От друга страна имаме плащания по сделки за самолети, за увеличени пенсии, които не знаем как рефлектират върху финансите на страната. Затова казвам, че основният въпрос е какво става с парите на държавата. Финансовите експерти трябва да кажат мнението си.

- Задавате ли си въпроса защо сега излиза този доклад и защо по този начин? Първо чухме едни плашещи констатации, а след това те бяха смекчени от самия автор. И всичко това – точно в средата на предизборната кампания.
- Със сигурност това налива вода в мелницата на определени политически партии.

- На кои?
- Основно на ГЕРБ, защото те са основният опонент на ПП. А самият Асен Василев, който беше финансов министър, а сега е кандидат-депутат от ПП се държа малко като гузен негонен бяга – излезе с изявление да не се плашат хората. Но безспорно изваждането на тези данни от МФ е в контекста на изборите – не е опрял ножът до кокал точно сега да бъде огласен. Още повече че подобни доклади са за вътрешна употреба, а не за масовата публика. Но пак ще повторя – важно е да знаем какво е състоянието на финансите на държавата, има ли реални основания за мрачните прогнози, които бяха направени.

- Въпреки този доклад БСП не се отказва от намеренията си да бъде въведен таван на стоките от основната потребителска кошница. Нали така?
- Да, това е заложено в предизборната ни кампания, още преди да излезе този доклад. А и виждаме какви са цените, трябва да се направи нещо за хората. Но пак се връщам до това – когато режеш питката, трябва да знаеш колко голяма е тя, трябва да е ясно състоянието на финансите, да е ясен бюджетът. Ние сме вече март, а още нямаме бюджет. Какво ще бъде заложено в него е доста неясно. Изготвянето на бюджет не е лесно, има задължителни съгласователни процедури, които отнемат доста време.

- Склонни ли сте да преразгледате предизборните си обещания, ако се окаже, че за тях няма пари?
- Много трудно, защото нашите обещания засягат масовия потребител. Неговите права трудно биха могли да бъдат пренебрегвани.

- Имате ли план Б, ако трябва да се реже – откъде?
- Ние отдавна имаме отговор на този въпрос – от военния бюджет и от ненужните покупки на военна техника и в частност – на самолети.

- Да, но България е част от съюз, който в момента има друг наратив, свързан с войната в Украйна.
- БСП е против изпращането на оръжие и техника в Украйна, колкото и да ни натискат от европейските институции.

- Ако посланието е такова – страните от НАТО се превъоръжават, като дават старото си оръжие на Украйна, как отговоря БСП?
- БСП се противопоставя на това, защото закупуването на оръжие изисква големи разходи. От друга страна, предоставянето на българско оръжие, означава уязвимост на страната ни.

- Критикувате, че в момента няма бюджет. Но как да има бюджет, съставен от техническо правителство, което не знае коя партия и с какви обещания ще победи. Или то трябва да изготви поне три бюджета – един консервативен, един либерален и един балансиран, така ли?
- Все пак трябва да има основен бюджет, който да е максимално неутрален, но държавата не може да функционира без бюджет. Този въпрос трябва да бъде задвижен час по-скоро.

- Кои партии виждате като естествени съюзници на БСП в 49-ия парламент, опирайки се на социологическите проучвания?
- Партиите, които са близки по социалните послания на социалистите, които като нас са близо до хората, които се обявяват против войната и нейното продължаване. Тези, които биха подкрепили европейския път на България, но без крайностите му, защото много често се злоупотребява с изказванията за антиевропейската риторика на БСП, което не е вярно.

- Трябва ли да има правителство на всяка цена?
- Нищо не може да бъде на всяка цена. Но държавата ни само губи от тази постоянна спирала на постоянни избори, нестабилност и конфронтация. Така че –да, добре би било, но нищо не става на всяка цена. Защото една безпринципна неустойчива коалиция, базирана на компромиси, би навредила много повече.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 

 


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06

"Джумхуриет": Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

-Putin-iska-da-prinudi-Ukrayna-da-pregovarya--dade-izvanredna-zapoved-na-armiyata-si_1715086617.jpg

Още през 1998 г. Джордж Кенан - архитектът на американската доктрина за ...

28 май 2024 | 19:38

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Най-важното

Решението е на Министерския съвет

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

Цар Фердинанд I-1505999920.jpg

Служебният кабинет получи съгласието на Народното събрание и президента

29 май 2024 | 08:37

Първата пратка гориво от "Уестингхаус" пристигна през април

С тържествена церемония в присъствие на Главчев започва използването на US гориво в АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ "Козлодуй"-Parlamentat-vazlozhi-na-kabineta-da-tarsi-nerusko-yadreno-gorivo_1668000775.jpg

С внедряването на свежо ядрено гориво, произведено в САЩ, се гарантира ...

29 май 2024 | 08:53

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06