Еньо Савов: Спиралата от избори и нестабилност са пагубни за държавата, но безпринципна коалиция - също

Хората искат сигурност, стабилност, управление, посока, в която да се развива държавата, посочва социалистът

Еньо Савов: Спирала от избори и нестабилност са пагубни за страната, но безпринципна коалиция - също

16496 | 21 март 2023 | 14:51

Младите не страдат от предразсъдъците на миналото, БСП предизвиква интереса им, казва кандидат-депутатът от БСП в 23 МИР София


izbori_2023_v1_014

 

Еньо Савов е кандидат за народен представител от "БСП за България". Втори в червената листа за 23 МИР София.

Доктор по международно право и международни отношения.

Води курсове по "Външна политика", "Теория на международните отношения" и сравнителна публична администрация към Югозападния университет "Неофит Рилски".

Член е на Националния съвет на БСП.

Роден е на 13 септември 1988 година във Виена.


- Вие сте доктор по международно право и международни отношения, преподавате в Югозападния университет в Благоевград. Как реагират вашите студенти, г-н Савов, като разберат, че сте кандидат за народен представител?

- Те ме припознават като млад човек, който е близо до тях. Виждам в очите им изненада, че един млад човек е решил да се занимава с политика. Но също така срещам и апатия, раздалечаване от политическите процеси. Дотолкова, че им изглежда странно как в наше време на някой му се занимава с политика и вярва, че нещо може да се промени.

- А фактът, че сте избрал социалистическата партия как се възприема?
- Има разведряване, защото преди беше като анатема, тема табу. Докато сега БСП предизвиква интерес, може би понеже младите са по-необременени от негативите от миналото, в които несправедливо обвиняват партията. Разпознават социалистическата партия, може би БСП е най-разпознаваемата марка в политическия живот.

- Вие откога сте в БСП?
- От 11 години, влязох в социалистическата партия, когато бях на 24 години.

- Какво Ви подтикна?
- Политиката на тази партия – социална, хуманна и най-близко до хората. Както и историята й. През годините, когато БСП е управлявала, са направени много качествени и смислени неща, които са останали до ден-днешен. Разбира се, БСП има и грешки, които са допуснати, но те ме учат да бъда по-добър като политик. Според мен, например, ориентирането към социалдемокрацията е трябвало да стане по-рано, още в средата на 80-те години.

- Как протичат срещите с избирателите, какво искат хората?
- Трудно. На хората им писна от избори и все по-малко идват на предизборни мероприятия в сравнение с това, което беше преди пет години. Искат сигурност, искат стабилност, искат управление. И най-вече искат посока, за да се знае накъде ще върви държавата. Искат нормални доходи, нормализиране на цените, спокойствие, за да могат да развиват себе си и семействата си.

- Това са основните послания на ГЕРБ – сигурност и стабилност. Означава ли, че след изборите БСП би подкрепила управление с партията на Бойко Борисов?
- Не го намирам за логично. Толкова години БСП е алтернатива на ГЕРБ, толкова години се борим срещу задкулисието.

- Какъв е вашият прочит на доклада на Министерството на финансите, който разбуни духовете миналата седмица?
- Много плашещ, когато се чуе в едно изречение „държавата“ и „фалит“ на всеки му настръхва косата. Но трябва да имаме предвид и последващия коментар от БНБ, който смекчи нещата. Както и изявленията, които даде за медиите самата министър Росица Велкова. Стана ясно, че краските не са толкова черни и заем от МВФ не се налага. Но докладът на МФ повдига важния въпрос в какво състояние е държавата ни. От една страна са обещанията на „Продължаваме промяната“, че при спиране на контрабандата и мерки срещу корупцията ще имаме допълнителни 8 милиарда в хазната. Но не знам дали са влезли. От друга страна имаме плащания по сделки за самолети, за увеличени пенсии, които не знаем как рефлектират върху финансите на страната. Затова казвам, че основният въпрос е какво става с парите на държавата. Финансовите експерти трябва да кажат мнението си.

- Задавате ли си въпроса защо сега излиза този доклад и защо по този начин? Първо чухме едни плашещи констатации, а след това те бяха смекчени от самия автор. И всичко това – точно в средата на предизборната кампания.
- Със сигурност това налива вода в мелницата на определени политически партии.

- На кои?
- Основно на ГЕРБ, защото те са основният опонент на ПП. А самият Асен Василев, който беше финансов министър, а сега е кандидат-депутат от ПП се държа малко като гузен негонен бяга – излезе с изявление да не се плашат хората. Но безспорно изваждането на тези данни от МФ е в контекста на изборите – не е опрял ножът до кокал точно сега да бъде огласен. Още повече че подобни доклади са за вътрешна употреба, а не за масовата публика. Но пак ще повторя – важно е да знаем какво е състоянието на финансите на държавата, има ли реални основания за мрачните прогнози, които бяха направени.

- Въпреки този доклад БСП не се отказва от намеренията си да бъде въведен таван на стоките от основната потребителска кошница. Нали така?
- Да, това е заложено в предизборната ни кампания, още преди да излезе този доклад. А и виждаме какви са цените, трябва да се направи нещо за хората. Но пак се връщам до това – когато режеш питката, трябва да знаеш колко голяма е тя, трябва да е ясно състоянието на финансите, да е ясен бюджетът. Ние сме вече март, а още нямаме бюджет. Какво ще бъде заложено в него е доста неясно. Изготвянето на бюджет не е лесно, има задължителни съгласователни процедури, които отнемат доста време.

- Склонни ли сте да преразгледате предизборните си обещания, ако се окаже, че за тях няма пари?
- Много трудно, защото нашите обещания засягат масовия потребител. Неговите права трудно биха могли да бъдат пренебрегвани.

- Имате ли план Б, ако трябва да се реже – откъде?
- Ние отдавна имаме отговор на този въпрос – от военния бюджет и от ненужните покупки на военна техника и в частност – на самолети.

- Да, но България е част от съюз, който в момента има друг наратив, свързан с войната в Украйна.
- БСП е против изпращането на оръжие и техника в Украйна, колкото и да ни натискат от европейските институции.

- Ако посланието е такова – страните от НАТО се превъоръжават, като дават старото си оръжие на Украйна, как отговоря БСП?
- БСП се противопоставя на това, защото закупуването на оръжие изисква големи разходи. От друга страна, предоставянето на българско оръжие, означава уязвимост на страната ни.

- Критикувате, че в момента няма бюджет. Но как да има бюджет, съставен от техническо правителство, което не знае коя партия и с какви обещания ще победи. Или то трябва да изготви поне три бюджета – един консервативен, един либерален и един балансиран, така ли?
- Все пак трябва да има основен бюджет, който да е максимално неутрален, но държавата не може да функционира без бюджет. Този въпрос трябва да бъде задвижен час по-скоро.

- Кои партии виждате като естествени съюзници на БСП в 49-ия парламент, опирайки се на социологическите проучвания?
- Партиите, които са близки по социалните послания на социалистите, които като нас са близо до хората, които се обявяват против войната и нейното продължаване. Тези, които биха подкрепили европейския път на България, но без крайностите му, защото много често се злоупотребява с изказванията за антиевропейската риторика на БСП, което не е вярно.

- Трябва ли да има правителство на всяка цена?
- Нищо не може да бъде на всяка цена. Но държавата ни само губи от тази постоянна спирала на постоянни избори, нестабилност и конфронтация. Така че –да, добре би било, но нищо не става на всяка цена. Защото една безпринципна неустойчива коалиция, базирана на компромиси, би навредила много повече.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 

 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев-Deutsche-Welle--Problemat-na-Hekimyan-i-semeynata-istoriya-na-Terziev_1695964051.jpg

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си ...

29 септ. 2023 | 08:06

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур-Evelina-Slavkova--Hekimyan-ima-po-golyam-shans-da-razshiri-vetriloto-mezhdu-parvi-i-vtori-tur_1695970686.png

За кандидата на ГЕРБ ще е важно в кампанията да мобилизира твърдото ядро на ...

29 септ. 2023 | 09:55

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Най-важното

Той прогнозира, че кметските места за ДПС ще са повече от предния път.

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Няма да приемаме донос-бонус, 20% за ресторантьорите, каза той

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия ...

29 септ. 2023 | 09:21

България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи

Извънредно заседание на правителството днес заради въглищните централи-Izvanredno-zasedanie-na-pravitelstvoto-dnes-zaradi-vaglishtnite-tsentrali_1695965258.jpg

Утре изтича срокът, в който България трябава да представи териториалните ...

29 септ. 2023 | 08:23

Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция. Снимка БТА-Radev--Osnovniyat-prioritet-na-Balgariya-ostava-zadalbochavaneto-na-nashata-evropeyska-integratsiya_1695973597.jpg

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. ...

29 септ. 2023 | 10:45

Полицията ползва сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си работници

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката
(Галерия)

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

Всичко се прави, с цел да бъде ликвидирана българската енергетика

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре

Явор Куюмджиев: До седмици горивото ще скочи до 4 лева за литър и инфлацията ще тръгне нагоре-Yavor-Kuyumdzhiev--Do-sedmitsi-gorivoto-shte-skochi-do-4-leva-za-litar-i-inflatsiyata-shte-tragne-nagore_1695966182.jpg

Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол означава увеличение ...

29 септ. 2023 | 08:41

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Какво е накарало Христо Хинков да мълчи досега, не знам и мога само да гадая

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?

Проф. Костадин Ангелов: Имала ли си е фарма-мафията в България министър?-1641665623.jpg

Призовавам съдебната власт да се намеси бързо и категорично, след като ДАНС и ...

29 септ. 2023 | 08:13