Снимка: kremlin.ru

"Турски поток" работи непрекъснато и Европа трябва да е благодарна на Турция, изтъкна Путин

Ердоган и Путин разговарят в Сочи, руският лидер благодари за помощта на Турция за износа на зърно

3726 | 5 авг. 2022 | 16:28

Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ Аккую


Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в руския курорт Сочи, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Срещата между двамата лидери стартира в 15:20 ч. Преди да започнат разговорите, президентите говориха пред журналисти.

Руският президент посочи, че газопроводът "Турски поток" е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа. Той изтъкна, че "Турски поток" работи непрекъснато и "европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това".

Руският президент също така благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове.

С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, отбеляза руският президент.

Путин също така съобщи, че днес има планове за подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки между Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ Аккую (в Южна Турция).

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми.

Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57 процента до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара.

Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


Намери своята история

От категорията

Washington Post: ФБР е търсило в имението на Тръмп секретни документи, свързани с ядрени оръжия

В понеделник вечерта Тръмп заяви, че имението му в Мар-а-Лаго е било претърсено от агенти на ФБР.-1660284640.jpg

Бившият президент добави, че агентите на ФБР не са позволили на никого, ...

12 авг. 2022 | 09:07

Алексей Пушков: Няма причини за възобновяване на доставките на газ за България

Алексей Пушков-1448797445.jpg

Влиятелният сенатор е председател на временната комисия към Съвета на ...

11 авг. 2022 | 11:50

Спасиха малко мече, преяло с "луд мед" в Турция

Спасиха малко мече, преяло с "луд мед"  в Турция. Кадър БНТ-1660290155.png

Животното е забелязано да се разхожда видимо дезориентирано в гората и е ...

12 авг. 2022 | 10:40

Бившият германски канцлер Шрьодер съди Бундестага заради отнети привилегии

Бившият германски канцлер Шрьодер съди Бундестага заради отнети привилегии-1646378132.jpg

Бившият канцлер, който заемаше поста между 1998 г. и 2005 г., от години е ...

12 авг. 2022 | 10:28