Турският президент даде пресконференция за придружаващите го в Сочи журналисти на борда на правителствения самолет по време на обратния полет към Анкара. Снимка АА

Президентите на Турция и Русия се срещнаха на 5 август в Сочи

Ердоган от борда на самолета: Предложих на Путин да се срещнат със Зеленски в Турция

10171 | 6 авг. 2022 | 16:50

Няма да има победител във войната в Украйна. Кризата ще бъде разрешена на масата на преговорите, подчертава турският лидер


Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган е предложил на руския си колега Владимир Путин да се срещне с лидера на Украйна Володимир Зеленски в Турция, съобщи турският държавен глава пред придружавалите го в Сочи репортери в самолета на път за Турция. Спорет турския канал TRT Haber по време на полета Ердоган е отговорил на журналистически въпроси и е направил оценка на срещата си с Владимир Путин.

„Напомних още веднъж на Путин, че можем да бъдем домакини на срещата му със Зеленски.“ – коментира Ердоган, който даде като положителен пример диалога между Турция и Русия по отношение на Кавказ, Сирия и Украйна.

„Инициативата за износ на украинско зърно през Черно море е последният пример за това. Сега важното е планът да се изпълни и позитивната атмосфера да се трансформира в конкретни стъпки към връщане към преговорите в Истанбул. От самото начало подчертах, че няма да има победител във войната в Украйна. Въпреки трудностите, аз също поддържам силното си убеждение, че кризата ще бъде разрешена на масата на преговорите. Още веднъж напомних на г-н Путин, че можем да бъдем домакини срещата му с г-н Зеленски. Ще продължим. Моля се на Бог нашите срещи в Сочи да бъдат от полза за нашия регион, особено за Турция и Русия." – каза Ердоган.

На въпрос от турски журналист дали дипломацията на Анкара ще изиграе роля за прекратяване на огъня в Украйна, държавният глава на Турция отговаря така:
„Турската дипломация на практика се справя успешно с тази задача. Тук няма проблем. Тук обаче подходът на страните е от голямо значение. Ако страните наистина проявят чувствителност към дадените обещания, виждам, че имаме възможност да решим сериозно този въпрос или се приближаваме до неговото решаване. Няма причина това да не се случи на един етап.

 

Източник "Офнюз"

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!   


Намери своята история

От категорията

Алексей Пушков: Няма причини за възобновяване на доставките на газ за България

Алексей Пушков-1448797445.jpg

Влиятелният сенатор е председател на временната комисия към Съвета на ...

11 авг. 2022 | 11:50

Шолц се обяви против забраната за туристически визи за руснаци

Олаф Шолц заяви, че е против забраната на туристическите визи за руснаци-1651762530.jpg

Канцлерът на Германия заяви, че според него ефективността на санкциите ще ...

11 авг. 2022 | 17:22

Руската журналистка Марина Овсянникова е под домашен арест за два месеца

Марина Овсянникова Кадър: YouTube-1647378606.jpg

Досега тя бе глобявана заради протести два пъти по членове от Закона за ...

11 авг. 2022 | 20:47

Захарова за решението на Латвия да обяви Русия за спонсор на тероризма: Първобитна ксенофобия

Мария Захарова Снимка: mid.ru-1653487178.jpg

"Отчитайки, че в това решение няма никакви факти, не можем да наречем ...

11 авг. 2022 | 16:10