Зам. шефът на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство и добри експерти. Снимка Министерство на културата

Ернесто Отоне коментира с ентусиазъм Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство

Зам. шефът на ЮНЕСКО: Страната ви разполага с уникално културно наследство и добри експерти

4692 | 9 март 2023 | 15:56

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа” в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал


Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа” в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал.

 

На срещата днес в Министерството на културата участваха и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, началникът на кабинета доц. Борис Данаилов, д-р Петър Миладинов, началник на отдел „Международно сътрудничество и европейски програми“ в Министерството на културата, Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, МВнР, и Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

 

В началото на разговора стана ясно, че Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти – в качеството си на представител на ЮНЕСКО. „Научихме много от това пътуване, имате сериозна експертиза тук и тя не е само в София”, каза Отоне. Той коментира с ентусиазъм Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство. Сподели, че са виждали много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин, затова трябва да се гордеем с тях.

 

Министър Тодоров приветства представителите на ЮНЕСКО и коментира проекта за световен център за изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита” край Созопол. „Ние сме в началото на дълъг процес и това е нещо, което не можем да свършим сами”, изтъкна той. 

 

Отоне припомни, че още през 2021 г. е обсъждал заедно с тогавашния министър на културата проф. Велислав Минеков този проект. „Тогава професорът ми разказа за визията за острова и разбрах, че е важно да го видим на място, защото това дава различен поглед от документацията”, сподели Отоне. Той допълни, че след мисията у нас, която определи като много успешна, има много идеи. „Виждал съм само в Тунис, Италия и Испания подобни проекти, свързани с подводната археология, центърът, който имате тук, е нещо уникално за страната Ви, с което също можете да сте горди”, посочи Отоне.

 

По думите му страната ни има огромен потенциал да развие Центъра за подводна археология, а наличието на експерти и особено на жени експерти в тази област, е нещо много рядко срещано и ценно. Допълни, че бихме могли да намерим и международно съдействие, тъй като страната ни е била първа от държавите, ратифицирали приетата през 2001 г. от Генералната конференция на ЮНЕСКО Конвенция за опазване на подводното културно наследство.   

 

По отношение на посещението си на остров „Св. св. Кирик и Юлита” Ернесто Отоне сподели, че на острова и в музея заедно с Берта де Санкристобал са видели много исторически пластове. Затова е важно и да определим в каква посока точно да върви проектът и да набележим неговия фокус.

 

По мнението му не всички сгради на острова е необходимо да бъдат запазени, тъй като не всички имат еднаква културна и историческа стойност. Освен това, ако бъде разглеждан този проект като пилотен от ЮНЕСКО, ще е необходимо да се търси и международно финансиране, тъй като сградите са в аварийно състояние. Посочи, че страната ни желае проектът да има международен отзвук и затова преди всичко трябва да реши върху какво да се фокусира и да набележи няколко приоритета, за да може идеята да се осъществи успешно. Отоне каза още, че мястото има огромен потенциал и решението по какъв начин да бъде представено културното наследство е голямата възможност и предизвикателство.

 

Трябва да се помисли как обектът би могъл да работи целогодишно, за да не бъде обхваната като целева група само тази на туристите през лятото. За тази цел бихме могли да се обърнем и към други аспекти като творчеството и изследванията, а от българска страна доц. Данаилов посочи, че стремежът е да бъде интегриран и образователен център, тъй като децентрализацията на образователните институти е ключова. По някакъв начин това може да се впише и в рамката за артистично образование, която ЮНЕСКО разглежда, сподели Отоне.

 

Министър Тодоров добави, че от изключително значение е и непрестанното образоване на различните общности по отношение на ценността на културното ни наследство. То е важно за постигането на разбиране на това как България ще създаде център за творческа дейност.

 

Като препоръка Ернесто Отоне предложи да бъде създадено място за резиденции на съвременни артисти по подобие на Международния център за изкуства – резиденция за творчески престой в Париж, „Сите Дез Ар”. Важно е също така да поставим акцент и върху това да имаме център за изследвания в контекста на работата на Центъра за подводна археология.

 

Отоне сподели, че се е запознал и с предишния проект за острова на арх. Тодор Кръстев, като, по думите му, той акцентира повече върху развитието на острова като културен хъб, докато идеите сега са в посока фокус на подводната археология и има много нови моменти. 

 

Друга много важна препоръка от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне бе да бъдат проведени консултации с общността около острова, за да е ясно какви са нагласите и нуждите й. Чувството на принадлежност е изключително важно и би помогнало за опазването на културното наследство, категоричен бе министър Тодоров. Той благодари за съдействието и за вниманието, което ЮНЕСКО отделя за този важен за страната ни проект и подчерта, че не бихме успели без съдействието на световната организация. „Дадохте ни надежда, че работим в правилната посока”, посочи министър Тодоров. Допълни, че задачата е дългосрочна, надвишава дори цял един пълен мандат и се надява министрите след него да я продължат успешно.

 

„Това е прекрасен и уникален проект и ние ще бъдем на всяка стъпка от него заедно с Вас, с нашите експертиза и знание.”, увери министъра помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне. 

 

След срещата си помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне участва и в среща в Национална галерия - „Двореца” с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Пред медии той посочи, че страната ни е избрала важни приоритети в сферата на културата и е свършила работата си добре.

 

Преди да отпътуват от България днес г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

 


От категорията

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Конкурс-обучение „Работилница за творческо писане-Разкажи за София“ за ученици от столичните училища

Снимка: Столична община-Snimka--Stolichna-obshtina_1695306734.jpg

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. ...

21 септ. 2023 | 17:31

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59