Сн. Уикипедия

Музеят създава незабравими спомени особено за най-малките си посетители

Етъра пази традициите на занаятите

7093 | 15 апр. 2021 | 13:03

В Занаятчийската чаршия и днес кипи живот както е било през Възраждането. Архитектурният ансамбъл Занаятчийска чаршия представя главна градска улица с постройки от XIX век, в които има действащи занаятчийски работилници, дюкяни, кафене

Сн. Уикипедия-1618398311.pngСн. Официален сайт на Етъра
-1618398298.pngСн. Официален сайт на Етъра
-1618398288.pngСн. Официален сайт на Етъра
-1618398280.pngСн. Официален сайт на Етъра
-1618398273.pngСн. Уикипедия-1618398255.pngСн. Официален сайт на Етъра-1618398241.pngСн. Официален сайт на Етъра-1618398232.pngСн. Официален сайт на Етъра-1618398224.pngСн. Официален сайт на Етъра-1618398216.png

Пролетните месеци обикновенно са най-натоварени за занаятчийте. Причината е в наситеността на празници и обреди през месеците април и май, както и „пробуждането” на туристическия поток. Най-голям е интересът към меката на българския занаятчийски бит – Габровско и специално Етнографският музей на открито „Етър“.

 

Слънчевите лъчи са обагрили „Етъра” в прелестна премяна. Водоскоците са пълноводни и пълни с живот, а повечето работилници са ритмично тракат по поредното ръчно направено произведение на изкуството. В „Етъра" винаги гъмжи от хора, любопитни да се докоснат до традициите на Възраждането, съхранени в автентичен вид.

 

Според Закона за културното наследство музеят е „специализиран“, а по териториален обхват попада в категорията „местни“ музеи. Този обхват и функции не съответстват на разнообразната дейност на музея и на уникалните сгради и сбирки на територията на комплекса. В отделни случаи през годините статутът на ЕМО „Етър“ е бил бариера за организирането на събития от национален и международен мащаб, за които се е изисквало партньорство с институция от регионално или национално значение.

 

Идеята за създаването на музей „Етър“ принадлежи на габровеца Лазар Донков. Това е неговата мечта, вградена в камък и дърво.

 

Изграждането на архитектурния комплекс от сгради започва през 1963 г. с реставрация на съществуващите по поречието на река Сивек (приток на Янтра) воденица-караджейка, валявица и тепавица. Към тях от села в околностите са пренесени ножарска работилница и воденица-долапкиня.

 

Музеят отваря врати на 7 септември 1964 година. През следващите години се създават нови обекти, които представляват архитектурни образци на къщи, занаятчийски работилници, сгради и съоръжения, разкриващи старинните техники, поминъка, бита и духовната култура на населението, живеещо в централните части на Стара планина от края на XVIII до началото на XX век. Това население, наречено балканджии, е една от седемте етнографски групи в България.

 

Единствената в България колекция от действащи водни съоръжения се намира в музей „Етър“.

 

Етър е древното название на Янтра - реката, която минава през град Габрово. Избрано е за име на музея като символ на връзката между водата и развитието на занаятите в региона.

 

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ притежава единствената в България колекция на технически съоръжения, задвижвани с вода. Сбирката е създадена постепенно и включва действащи и днес съоръжения, използвани някога в поминъка на балканджиите: две воденици, тепавица, две валявици, бичкиджийница, гайтанджийска одая, два струга за гаванки и за бъклици, точило.

 

Благодарение на вадищна система, съществувала в миналото, по-късно коригирана и оформена, водата задвижва механизми, които перат, заточват ножове, мелят жито, тепат вълнени платове, струговат съдове от дърво, изплитат вълнени нишки.

 

В Занаятчийската чаршия и днес кипи живот както е било през Възраждането. Архитектурният ансамбъл Занаятчийска чаршия представя главна градска улица с постройки от XIX век, в които има действащи занаятчийски работилници, дюкяни, кафене и жилища на занаятчии и търговци. Ансамбълът от къщи включва пресъздаване на съществували в Габрово и околностите му оригинални архитектурни образци.

 

Саковата къща впечатлява с многобройните си прозорци на втория етаж, тъй като такива сгради от периода на Българското възраждане не се срещат често. В работилниците, пред погледа на посетителите, майсторите сами произвеждат и продават изделията си, както е било в миналото, а посетителите могат да наблюдават стари техники за обработка на метал, кожа, дърво, глина, вълна, козяк и други естествени суровини. Могат да разгледат оригинални занаятчийски инструменти, да се насладят на уменията на майсторите и да отнесат вкъщи техни изделия.

 

На Чаршията може да се вкусят симид, баница и геврек, да се опитат пестил, бяло сладко, халва, домашни бонбони и други лакомства, или да се изпие кафе, сварено на пясък.

 

През годините музей „Етър“ се утвърждава като единствен по рода си музей на открито от типа Скансен в България.

 

Музейната структура през годините се допълва с нови специализирани отдели. Те имат за основна задача проучването, документирането и съхраняването на материалната и духовната култура на населението от района на Централна Стара планина. Създава се отдел „Фондове“, фотографско ателие, библиотека и други спомагателни звена.

 

През 1989 г. музеят е награден с орден „Кирил и Методий“—първа степен. На „Етър“-а е призната заслугата за опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.

 

В наши дни мисията на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ се реализира от амбициозен екип, който наброява близо седемдесет служители, разпределени в различни области—научна, работа с публики, техническо обезпечаване. Музеят работи целогодишно, а през летния период е важно участието на младежите доброволци.

 

Музей „Етър“ създава незабравими спомени особено за най-малките си посетители. Той дава възможност да срещнете децата от първо лице с традициите в занаятчийското производство, да проверите техните умения и сръчност, да запалите в сърцата им любов към българското народно творчество, бит и обичаи.

 

Комплексът предлага единствени по рода си училище за лазарки за момичетата и школо за коледари з амомчетата.

 

През 2019 г. завършилите училището са повече от 30, а възстановките на обичая лазаруване в музея се очакват с голямо вълнение от посетителите.

 

Целта на инициативата е запознаване на младите момичета с обичая лазаруване и преживяване автентичността на празника.

 

С провеждането на „Училище за коледари“ пък екипът на музея дава възможност на младежи между 14 и 18 г. да се запознаят с празничната обредност, с детайли от символиката на обичая Коледуване, да разучат с помощта на музейни специалисти коледарски песни и наричания. Всички участници в образователната програма „Училище за коледари се включват и във възстановката на обичая Коледуване.

 

От месец юли 2013 г. в музей „Етър“ започва да функционира и Музеен детски център. Неговото създаване се осъществява със съдействието на фондация „Америка за България“ в партньорство с Нов български университет. В музейния център децата имат възможност да се запознаят с различни занаяти и домашни дейности на принципа „учене чрез опит“.

 

Тематични работилници, посветени на българския празничен календар и традиции, се провеждат целогодишно в музея.  Те имат за цел да запознаят участниците със същността на конкретния празник и характерната за него обредност, да стимулират умението на децата да работят в екип, използвайки различни материали - изработване на мартеници, изработване на бостанско плашило, рисуване върху бръшлян, боядисване на великденски яйца, апликация с природни материали и много други.

 

Докато децата се забавляват, възрастните могат да се насладят на историческа или традиционна беседа в съчетание с тематична разходка в региона с екскурзовод. Темите са прелюбопитни, сред тях са: Богатството на възрожденската архитектура, Традиционните технически съоръжения на вода, Календарният цикъл в традиционната култура, Балканските мандри, Традиционното Габровско жилище или историята на Саковата къща.

 

Наред с традиционните музейни дейности - научноизследователска работа в областта на историята и етнологията, провеждане на научни форуми, участие в теренни проучвания, екипът на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ организира много възстановки, демонстрации, празници и фестивали, подготвя и реализира образователни програми, които са радват на огромен интерес сред туристи както от България, така и от чужбина.

 

Несъмнено на територията на „Етъра” туристите могат да се докоснат до пълнокръвната картина на отминалата епоха на Възраждането. В музея сякаш часовникът в спрял преди сто години, а същевременно кипи живот. От ранни зори майсторите отварят работилниците си и сами продават изработените пред погледите на посетителите изделия. В комплекса се помещават – кожухарска, грънчарска, куюмджийска, ножарска, дърворезбарска, бакърджийска, хлопкарска и мутафчийска работилница. Тук може да се видят още автентични народни музикални инструменти, да се докосне до традициите в гайтанджийската одая и иконописното ателие. Несъмнено мястото е перлата на занаятите, откъдето ще си тръгнете заредени с енергия, патриотично настроени и горди с произхода си. А за малчуганите ще е отличен урок по история и съхранение на родовите обичаи.

 


Намери своята история

От категорията

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер-1571398329.png

Очаква се конгресът да сложи край на 18-годишното управление на президента ...

7 дек. 2023 | 14:49

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март-Borislav-Mihaylov-oglavi-Futbolnata-komisiya-na-UEFA--Snimka--Sayt-na-BFS_1689768689.jpg

Преди 10 дни Михайлов подаде оставка след безпрецедентен обществен натиск, ...

6 дек. 2023 | 15:30

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!-Grigor-Dimitrov-Snimka--BTA-AP_1676485353.jpg

Победата на Григор Димитров над Данийл Медведев в мач от Мастърса в Париж ...

7 дек. 2023 | 15:29

Струва ли си новото EverBet казино?

Струва ли си новото EverBet казино?-Struva-li-si-novoto-EverBet-kazino-_1701953606.jpg

Брандът е лицензиран в България през 2023 година и ще се опита да се наложи ...

7 дек. 2023 | 14:52

Най-важното

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ако дерогацията влезе веднага в НС, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка, заяви той

Борисов намекна за оставка на Хинков:Асен Василев даде рецептата за излизане от ситуацията „Пирогов"
(Видео)

Борисов: Хинков е министър на ПП-ДБ, в никакъв случай не е наш-Borisov--Hinkov-e-ministar-na-PP-DB--v-nikakav-sluchay-ne-e-nash_1701939886.jpg

Имахме молба от Кирил Петков да подкрепим закона за Черноморието заради хората, ...

7 дек. 2023 | 11:04

Котки в чувал няма да допуснем, заяви той по темата за позициите в държавните регулатори

Кирил Петков: Всяко уволнение или назначение на министър, е задача на Денков и Габриел

Кирил Петков: Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген-Kiril-Petkov--Ima-shans-prez-dekemvri-da-poluchim-dobri-novini-za-Shengen_1701942446.jpg

Според него не само "Пирогов", а всички държавни болници трябва да ...

7 дек. 2023 | 11:46

Парите от делото ще ги дарим за детско здравеопазване в болницата, допълни той

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета

„Пирогов“ ще заведе колективен иск срещу здравния министър за обида и уронване на авторитета--Pirogov--shte-zavede-kolektiven-isk-sreshtu-zdravniya-ministar-za-obida-i-uronvane-na-avtoriteta_1701943370.jpg

Докато в тази държава на болници като „Пирогов“ се прави оценка само във ...

7 дек. 2023 | 12:02

Толкова, на колкото е свободата на словото, подчертава Румен Христов

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас

Днес СДС става на 34 години. Толкова, на колкото е демокрацията у нас, казва Румен Христов-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Партията, която наистина промени България и постави стратегическите цели за ...

7 дек. 2023 | 10:10

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Този дали някога е виждал тази руска машина как се задвижва и как върви като всъдеход?

Богомил Бонев: Тагарев може да ни умори от смях - БТР-те не можели да се движат през сняг...

Богомил Бонев-1479470447.jpg

"Машините не ставали за фронта. Трябвало преди това някой (Фандъкова ...

7 дек. 2023 | 12:29

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03