Вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят Каниете, премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС

България е лидер в усилията за сигурност на енергийните доставки в ЕС, заяви гостът

Еврокомисарят Каниете: Газовият хъб "Балкан" ще стане реалност, ЕС ще го подкрепи с пари! (подробности)

9168 | 26 май 2016 | 11:30

Хъбът и газовите интерконектори не са насочени срещу Русия, не са срещу никоя страна, искаме свободно да търгуваме с газ, обясни премиерът Борисов

Вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят Каниете, премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова Снимка: БГНЕС-1464254082.jpgМигел Ариас Каниете-1464176378.jpg

Еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Каниете обяви България за лидер в развитието на газопреносните мрежи в Европа. 

 

След разговор с премиера Бойко Борисов тази сутрин в София гостът заяви: "Газовият хъб "Балкан" ще стане реалност!" и допълни, че Европейската комисия ще подкрепи проекта, включително и с пари.

 

"Високо оценяваме добрата работа, свършена от българския екип - от вицепремиера Томислав Дончев и министър Теменужка Петкова. Създаването на интерконектори е изключително трудно нещо. А ние успяхме по-ускорено да ги реализираме, защото и вашата страна е лидер в усилията за сигурност на доставките", доппълни еврокомисарят.

 

Ключовата дума в разговорите ни е "доверие", каза премиерът Бойко Борисов. Много хора се съмняваха, че идеята за изграждане на газов хъб в България ще бъде реализирана, но тя се превърна в европейски проект. Той не е насочен срещу Русия, не е насочен срещу никоя страна. Ние искаме да търгуваме газ с всички - с гърци, с турци, със сърби, с руънци, с всички, поясни премиерът.

 

„Енергетиката е приоритет не само за ЕС и за ЕК, но и за България. България е ключова държава в европейската енергийна система. Изключително доволен съм за нещата, които успяме да свършим от миналата година досега. България има потенциала да се превърне в лидер и да изгради газов хъб на своя териотрия. Има историческия капаацитет, има развита газопреносна мрежа, има възможност да бъдат изгражани необходимите междусистемни газови връзки“, обясни еврокомисарят.

 

„България и ЕС създадоха работни групи за електричеството и природния газ. Нашият стремеж е да работим за пълното реализиране на междусистемните газови връзки. Имаме изключително големи възможности за изграждане на инфраструктурата на Европа. Тази инфраструктура ще даде възможност за използване на всички източници на газ. Затова е важно да бъде разработен този газов хъб. Изключително добре вървят нещата за реализирането на интерконектора с Гърция. Газовите връзки с Румъния и Сърбия – също така. Ще подкрепим и всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС“, подчерта Каниете.

 

„Второто ми послание днес е: България е наистина надежден член на ЕС. Ще посоча три неща. Вие постигнахте редуциране на вредните емисии, постигнахте енергийна ефективност и енергийна сигурност. Освен това вие превишавате показателите, които сме заложили“, допълни той.

 

„Искам да ви поздравя, защото вървите към пълната либерализация на електроенергийния пазар“, каза още еврокомисарят.

 

В изказването си той на два пъти изрично подчерта, че газовата инфраструктура трябва да се развива „разбира се, при спазване на законодателството на ЕС. Това е важно за Европа, защото искаме да предотвратим кризи, подобни на тази от 2009 г. Газът тогава се ползваше не като стока, а като политически инструмент.“

 

В заключение Каниете поздрави България за разработването на газовия хъб, за увеличаването на капацитета на вътрешната газова мрежа, и отново напомни България да спазва вътрешните правила на ЕС.

 

„Ключовата дума е доверие“, подчерта премиерът Борисов. „Преди година и половина нямаше доверие. Ние подходихме по друг начин. Защо нямаше доверие. 25 години само се говореше за интерконектори и за диверсификация. За новите компресори. Сега всички виждат инвестициите в газопреносната система, в компресорните станции, които се реверсивни, в повишаването на капацитета. Това високо се цени“, допълни той.

 

„Второ - находищата на газ в Черно море. „Тотал“, ОМВ, „Репсол“, „Шел“ дойдоха тук за проучванията. Това – газовия хъб, който Томислав Дончев на шега нарече „Балкан“, никой не го вярваше“, припомни Борисов.

 

„Ние направихме така, че този проект да стане европейски проект. Той не е насочен срещу никоя страна. Не е насочен и срещу Русия. Ясно казвам: ако се спазват европейските правила, всеки е добре дошъл да ни предложи газ, плюс нашите находище. На практика ние правим голям пазар. Когато можем да си търгуваме газа с турци, гърци, македонци, с целия регион – това отговаря на разбирането на Брюксел. Имаме вече и сега работещи интерконектори – в едната посока. Газът е много интересен. Днес предстои в Атина среща на президента Владимир Путин с Алексис Ципрас. Ние можем да изградим такъв модел България да бъде незаобиколим фактор. Благодаря на Европейската комисия за разбирането“, каза Бойко Борисов.

 


ОЗК

От категорията

"Булгаргаз" предлага ново 6-процентно поскъпване на газа през септември

-1441866097.jpg

За август поскъпването на газа е с рекордните 60 на сто и цената му достигна ...

15 авг. 2022 | 18:05

Министър Христов: Разговори с "Газпром" най-рано другата седмица, ако е необходимо

Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо-1660555575.png

Все още няма потвърждение къде и как може да се разтовари втечнен газ, уточни ...

15 авг. 2022 | 12:25

Летище София е обслужило над 3,2 млн. пътници от началото на годината

Летище София е обслужило над 3,2 млн. пътници от началото на годината-1564431097.jpg

Очакванията са за над 23% спад на общия пътникопоток на годишна база спрямо ...

15 авг. 2022 | 10:49

Петролът поевтиня в очакване на сделка с Иран

Петролът поевтиня в очакване на сделка с Иран-1649741337.jpg

Пазарът на черното злато е фокусиран върху преговорите около иранското ядрено ...

15 авг. 2022 | 17:37