9 февруари 2015 г. Еврокомисарят Марош Шефчович и премиерът Бойко Борисов след представянето на идеята за създаване на газов хъб в България.

Сбъдва се една от мечтите на Борисов

Невероятен пробив! Брюксел прие нашия газов хъб за ключов проект на ЕС

12066 | 18 ноем. 2015 | 18:43

Брюксел одобри 195 проекта, от тях 14 на България. Пет са в електроенергетиката, а девет – в сектора на природния газ. Ще се разшири "Чаира", ще се правят нови електропроводи


Българската енергийна дипломация отбеляза победна точка в Брюксел. Изграждането на газов разпределителен център (хъб) у нас получи от Европейската комисия специален статут на Проект от общ интерес (ПОС).

 

Това стана ясно от обнародвания днес в Брюксел нов списък от 195 ключови проекта за енергийната инфраструктура, от които зависи изграждането на Енергиен съюз в ЕС.

 

Изграждането на газов хъб край Варна е една от мечтите на премиера Бойко Борисов, който неуморно обяснява на всички европейски лидери, че газовият хъб може да реши всички проблеми на България с ЕК и Русия заради спирането на "Южен поток". Още през февруари 2015 година министър-председателят представи пред евроксомисаря Шефчович и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер проекта за газовия хъб и дори направи рисунка с източниците за захранването му. Сред тях са не само "Южен поток", но и "Набуко", който бе спрян заради липса на суровина за тръбата, както и междусистемните връзки с Румъния, Гърция и Сърбия, които се финансират от Европейската комисия, но строежът им се забави значително.

За да се създаде газов хъб в България, трябва да бъде изградена съответната инфраструктура и да има достъп до различни източници на природен газ, коментира тогава  Марош Шефчович. Той посочи, че всички проекти от сорта на "Турски поток" и "Северен поток -2" трябва да отговарят на европейското законодателство. Всички проекти могат да бъдат обсъдени относно тяхната полезност, но от гледна точка на енергийната сигурност имаме нужда от решения, които да не променят баланса на доставките, каза Шефчович.

 

Сега вече  Брюксел дава да се разбере, че за изграждането на одобрената инфраструктура Механизмът за свързване на Европа може да отпуска финансова помощ от своя бюджет, който е на стойност 5,35 млрд. евро за всичките 195 проекта.

 

България участва в списъка с общо 14 проекта. Пет от тях са в електроенергетиката, а девет – в сектора на природния газ.

 

Най-мащабният обект от първата група е свързан с мечтата на поколения енергетици: хидроенергийният комплекс „Чаира“ да се разшири с ново стъпало - язовир „Яденица“. В списъка на ЕК присъства изграждането на нова помпено-акумулираща ВЕЦ „Яденица“.

 

Като приоритет е посочено също построяването на електропроводи за по-добра взаимна свързаност между България, Гърция и Румъния. За целта сред ключовите проекти е посочено изграждането на линии между подстанциите у нас: „Марица-изток 1“ - Пловдив, „Марица-изток 1“ - „Марица-изток 3“, „Марица-изток 1“ - „Бургас“ и „Добруджа“ - „Бургас“.

 

Сред ключовите проекти в газовия сектор са класирани четирите междусистемни връзки (интерконектори) на България с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия.

 

ЕК потвърди становището си от 2013 г., че разширяването на газовото хранилище „Чирен“ от 550 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра също е проект от общ интерес за ЕС.

 

Сред ключовите инвестиции е класирана и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа като цяло, тъй като големи части от нея са изграждани преди 30-40 години.

 

Предвидено е също България да участва със своята национална газопреносна мрежа в изграждането на газов коридор през Румъния, Унгария и Австрия.

 

Проектът за създаване на газов хъб на наша територия е включен в списъка като възможност за диверсификация (разнообразяване) на източниците на газ за Централна и Югоизточна Европа. ЕК отбелязва, че българският газов център е потенциален конкурент на три други проекта – газопроводите „Иистринг“ (между България и Словакия), „Тесла“ (между Гърция и Австрия) и посоченото вече трасе България – Румъния – Унгария – Австрия. Затова четирите варианта за изграждане на нова инфраструктура са обединени в една група, като е посочено, че може да се реализира един или повече от тях в зависимост от нуждите на пазара.

 

 

 

Във връзка с обявяването на новия списък с приоритетни проекти комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете коментира: „Наличието на модерна и надеждна инфраструктура е от съществено значение за свободния пренос на енергия в Европа. Тези проекти ще ни помогнат да интегрираме енергийните си пазари, да разнообразим енергийните източници и маршрути и да сложим край на енергийната изолация на някои държави членки. Освен това ще се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. Преобразуването на европейската енергийна система ще изисква инвестиции на стойност милиарди евро в стратегическа инфраструктура. Настоящият списък с проекти ще помогне за това нашите средства да се използват за постигане на целта ни за осигуряване на чиста и достъпна енергия за европейците“.

 

Предишният списък, който беше приет през октомври 2013 г., включваше също 195 проекта, но част от тях са били оттеглени от страните-членки, а други са оценени като неактуални.

 


ОЗК

От категорията

ЕС разрешава на страните да блокират вноса на руски газ без компенсации

ЕС разрешава на страните да блокират вноса на руски газ без компенсации-ES-razreshava-na-stranite-da-blokirat-vnosa-na-ruski-gaz-bez-kompensatsii_1702106751.jpg

Нидерландия забрани нови договори за претоварване на руски LNG, включително ...

9 дек. 2023 | 09:25

САЩ утроиха покупките на уран от Русия

САЩ утроиха покупките на уран от Русия-SASht-utroiha-pokupkite-na-uran-ot-Rusiya_1702028708.jpg

Петте европейски държави, които експлоатират енергийни реактори вода-вода, ще ...

8 дек. 2023 | 11:43

Китай активира първия в света ядрен реактор от четвърто поколение, американският опит се провали

-Kitay--reaktor_1701938760.jpg

200-мегаватовата високотемпературна, газоохлаждаща реакторна инсталация, ...

7 дек. 2023 | 10:43

Скандал в КЗП втрещи депутатите. Проф. Гечев гневно към Алипиев: Не се мотайте, лъскайте си обувките

Проф. Гечев към Алипиев: Не се мотайте, лъскайте си обувките-Prof--Gechev-kam-Alipiev--Ne-se-motayte--laskayte-si-obuvkite_1701930206.jpg

Контролният орган бил в много тежко състояние и бил „на ръба да се срути“ ...

7 дек. 2023 | 08:23

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Облекчаването само на въздушния трафик няма да реши истинския проблем, смята депутатката от НЕОС Клаудия Гамон

Скандал в Австрия!Опозицията недоволна от министъра, който може да пусне България и Румъния в Шенген

Скандал в Австрия! Опозицията недоволна от министър, който може да пусне България и Румъния в Шенген-Skandal-v-Avstriya--Opozitsiyata-nedovolna-ot-ministar--koyto-mozhe-da-pusne-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1702227627.jpg

Говорителят на АПС по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер обвини ...

10 дек. 2023 | 18:28

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Граждани недоволни: Странни талпи препречват тротоар в София, Общината: Ще станат пейки,не са готови

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21