9 февруари 2015 г. Еврокомисарят Марош Шефчович и премиерът Бойко Борисов след представянето на идеята за създаване на газов хъб в България.

Сбъдва се една от мечтите на Борисов

Невероятен пробив! Брюксел прие нашия газов хъб за ключов проект на ЕС

11615 | 18 ноем. 2015 | 18:43

Брюксел одобри 195 проекта, от тях 14 на България. Пет са в електроенергетиката, а девет – в сектора на природния газ. Ще се разшири "Чаира", ще се правят нови електропроводи


Българската енергийна дипломация отбеляза победна точка в Брюксел. Изграждането на газов разпределителен център (хъб) у нас получи от Европейската комисия специален статут на Проект от общ интерес (ПОС).

 

Това стана ясно от обнародвания днес в Брюксел нов списък от 195 ключови проекта за енергийната инфраструктура, от които зависи изграждането на Енергиен съюз в ЕС.

 

Изграждането на газов хъб край Варна е една от мечтите на премиера Бойко Борисов, който неуморно обяснява на всички европейски лидери, че газовият хъб може да реши всички проблеми на България с ЕК и Русия заради спирането на "Южен поток". Още през февруари 2015 година министър-председателят представи пред евроксомисаря Шефчович и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер проекта за газовия хъб и дори направи рисунка с източниците за захранването му. Сред тях са не само "Южен поток", но и "Набуко", който бе спрян заради липса на суровина за тръбата, както и междусистемните връзки с Румъния, Гърция и Сърбия, които се финансират от Европейската комисия, но строежът им се забави значително.

За да се създаде газов хъб в България, трябва да бъде изградена съответната инфраструктура и да има достъп до различни източници на природен газ, коментира тогава  Марош Шефчович. Той посочи, че всички проекти от сорта на "Турски поток" и "Северен поток -2" трябва да отговарят на европейското законодателство. Всички проекти могат да бъдат обсъдени относно тяхната полезност, но от гледна точка на енергийната сигурност имаме нужда от решения, които да не променят баланса на доставките, каза Шефчович.

 

Сега вече  Брюксел дава да се разбере, че за изграждането на одобрената инфраструктура Механизмът за свързване на Европа може да отпуска финансова помощ от своя бюджет, който е на стойност 5,35 млрд. евро за всичките 195 проекта.

 

България участва в списъка с общо 14 проекта. Пет от тях са в електроенергетиката, а девет – в сектора на природния газ.

 

Най-мащабният обект от първата група е свързан с мечтата на поколения енергетици: хидроенергийният комплекс „Чаира“ да се разшири с ново стъпало - язовир „Яденица“. В списъка на ЕК присъства изграждането на нова помпено-акумулираща ВЕЦ „Яденица“.

 

Като приоритет е посочено също построяването на електропроводи за по-добра взаимна свързаност между България, Гърция и Румъния. За целта сред ключовите проекти е посочено изграждането на линии между подстанциите у нас: „Марица-изток 1“ - Пловдив, „Марица-изток 1“ - „Марица-изток 3“, „Марица-изток 1“ - „Бургас“ и „Добруджа“ - „Бургас“.

 

Сред ключовите проекти в газовия сектор са класирани четирите междусистемни връзки (интерконектори) на България с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия.

 

ЕК потвърди становището си от 2013 г., че разширяването на газовото хранилище „Чирен“ от 550 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра също е проект от общ интерес за ЕС.

 

Сред ключовите инвестиции е класирана и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа като цяло, тъй като големи части от нея са изграждани преди 30-40 години.

 

Предвидено е също България да участва със своята национална газопреносна мрежа в изграждането на газов коридор през Румъния, Унгария и Австрия.

 

Проектът за създаване на газов хъб на наша територия е включен в списъка като възможност за диверсификация (разнообразяване) на източниците на газ за Централна и Югоизточна Европа. ЕК отбелязва, че българският газов център е потенциален конкурент на три други проекта – газопроводите „Иистринг“ (между България и Словакия), „Тесла“ (между Гърция и Австрия) и посоченото вече трасе България – Румъния – Унгария – Австрия. Затова четирите варианта за изграждане на нова инфраструктура са обединени в една група, като е посочено, че може да се реализира един или повече от тях в зависимост от нуждите на пазара.

 

 

 

Във връзка с обявяването на новия списък с приоритетни проекти комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете коментира: „Наличието на модерна и надеждна инфраструктура е от съществено значение за свободния пренос на енергия в Европа. Тези проекти ще ни помогнат да интегрираме енергийните си пазари, да разнообразим енергийните източници и маршрути и да сложим край на енергийната изолация на някои държави членки. Освен това ще се увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до намаляване на въглеродните емисии. Преобразуването на европейската енергийна система ще изисква инвестиции на стойност милиарди евро в стратегическа инфраструктура. Настоящият списък с проекти ще помогне за това нашите средства да се използват за постигане на целта ни за осигуряване на чиста и достъпна енергия за европейците“.

 

Предишният списък, който беше приет през октомври 2013 г., включваше също 195 проекта, но част от тях са били оттеглени от страните-членки, а други са оценени като неактуални.

 


ОЗК

От категорията

Кабинетът на Радев ударно раздал 4 млрд. лв. за 3 дни преди да сдаде властта

Кабинетът на Радев ударно раздал 4 млрд. лв. за 3 дни-V-otgovor-do-Ninova-kabinetat-prizna--Razdadeni-sa-3-mln--lv--bonusi-na-administratsiyata-na-MS_1674665106.jpg

Практиката на комисионерите си е непокътната, коментират представители на ...

7 юни 2023 | 15:53

Хазната на червено! Намаляват постъпленията от ДДС

Хазната на червено! Намаляват постъпленията от ДДС-Haznata-na-cherveno--Namalyavat-postapleniyata-ot-DDS_1685947211.jpg

Причина за негативната тенденция е спад в приходите от ДДС от внос. В сравнение ...

5 юни 2023 | 09:39

Шефът на КЕВР: Повишението на тока за 2022 г. е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация

Шефът на КЕВР: Повишението на тока за 2022 г. е 4 пъти по-малко спрямо годишната инфлация-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

Цената на газа ние не я определяме, посочи Иванов. КЕВР само утвърждава цената. ...

8 юни 2023 | 15:08

Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък върху бедните

Кристалина Георгиева: Инфлацията е данък върху бедните-1631912972.jpg

Управляващият директор на МВФ защити действията на централните банки по света в ...

8 юни 2023 | 13:24

Най-важното

С думите, изречени от главния прокурор, се уронва престижът на съдебната власт, твърдят вносителите на искането

ВСС продължи да обсъжда освобождаването на Гешев - този път за "политическия боклук"

ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза "политически боклук", употребен от него на пресконференция на 15 май
Снимка БТА-VSS-zapochna-obsazhdane-na-vtoroto-iskane-za-osvobozhdavane-na-Ivan-Geshev-za-izraza--politicheski-bokluk--upotreben-ot-nego-na-preskonferentsiya-na-15-may-Snimka-BTA_1686228137.jpg

Кадровиците ще изслушат Борислав Сафаров и Ясен Тодоров за емоционалното ...

8 юни 2023 | 15:14

Противниците на Гешев обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му - израелецът стоял далече

ВСС прекрати със 17 гласа процедурата срещу главния прокурор по първото искане за оттеглянето му

Заседание на ВСС
Снимка БТА-Zasedanie-na-VSS-Snimka-BTA_1686222324.jpg

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава ...

8 юни 2023 | 13:27

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси, заяви тя

Десислава Атанасова: Връщането на Спецов в НАП е абсолютно недопустимо

Атанасова: ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси-Atanasova--V-GERB-SDS-znaem-ot-opit--che-nay-trudnata-bitka-v-politikata-e-bitkata-sas-samiya-sebe-si_1684837867.jpg

Ще ми се най-накрая и господин Радев да покаже своя проект на Конституция, за ...

8 юни 2023 | 13:55

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор
-1649049451.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Те ще разкажат за емоционалното състояние на главния прокурор преди прескофференцията на 15 май

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев-VSS-shte-izslusha-Borislav-Sarafov-i-Yasen-Todorov-po-vtoroto-iskane-za-ostavkata-na-Geshev_1686230202.jpg

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на ...

8 юни 2023 | 16:07

Той прогнозира, че няма да се стигне до конституционна реформа в 49-ото НС

Проф. Пламен Киров: Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво

Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бърз резултат-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да разтърси" българската ...

8 юни 2023 | 13:53