Еврокомисарят Мигел Ариас Канете Снимка БГНЕС

Геополитика

Европа ще преразгледа газовите споразумения с Русия

7305 | 8 окт. 2015 | 17:53

Комисарят Мигел Канете отправи остра критика срещу проекта „Северен поток 2“


Европейската комисия подготвя революционни промени в сектора „Газоснабдяване“. Това стана ясно от реч на комисаря по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Пълният текст на изявлението му беше публикуван днес (http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5797_en.htm).

Основен приоритет е гарантирането на сигурни и сигурни и устойчиви доставки на енергия за гражданите и предприятията в ЕС, припомни комисарят. През следващите месеци предстоят три важни стъпки. ЕК ще направи преглед от гледна точка на сигурността на доставките на Регламент „Газоснабдяване“. Ще бъде публикувана нова цялостна стратегия за втечнения природен газ (LNG) и газовите хранилища. Ще бъдат предложени промени в междуправителствените споразумения в сектора, така че да се гарантира, че те са в съответствие с целите за сигурност на снабдяването в Европа.

„Ние сме решени да диверсифицираме енергийните ни източници, доставчици и маршрутите на газа“, декларира Канете. По думите му целта е проста - да се сложи край на прекомерната зависимост от един-единствен доставчик или маршрут и да се дадат на всяка държава-членка три потенциални източници на газ. Вариантите са - газопроводи от различни източници, терминали за втечнен газ и хранилища.

„В тази връзка ние разчитаме на бързо разрастващия се пазар на втечнен природен газ, който ще ни позволи да увеличим повече от два пъти вноса ни от около 40 млрд. куб. м до 90 млрд. куб. м до 2020 г. Ще инвестираме в модернизирането на нашите хранилища и ускоряване на работата за по-добра свързаност на държавите-членки“, казва Канете.

Като добър пример той посочва създаването на новата група на високо равнище по газовата свързаност в Централноизточна и Югоизточна Европа за увеличаване на междусистемните връзки в този регион на света след „Южен поток“. Работи се и за това до 2020 г. да стане факт първата доставка на 10 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан до Европа през Трансанадолския тръбопровод (TANAP) и Трансатлантическия тръбопровод (TAP).

ЕС обаче все още внася от Русия около една трета от необходимия газ, като близо половината от тези количества в момента се транзитират през Украйна.

Във връзка с това Канете прави критичен анализ на проекта „Северен поток 2“. На 4 септември „Газпром“ сключи акционерно споразумение с европейските компании BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell за удвояване на капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Проектът предвижда изграждане на две нови линии с обща мощност 55 млрд. куб. м газ годишно.

„Северен поток 2“ е търговски проект и участниците в него сами решават каква инфраструктура е изгодна за тях, признава комисарят. „Но нека да е ясно: както и всеки друг газопровод в ЕС, този газопровод ще трябва да спазва напълно правото на ЕС, по-специално на Третия енергиен пакет, а също така и на околната среда, конкуренцията и правилата за обществените поръчки“, подчертава Канете. ЕК ще оцени строго този проект спрямо Европейската регулаторна рамка, допълва той.
По данни на еврокомисаря капацитетът на газопроводите от Русия в момента се използва едва около 50% и че надхвърля нуждите на ЕС за вероятните бъдещи доставки. „Ако се построи „Северен поток 2“ - според нашите оценки - излишният преносен капацитет от Русия ще се увеличи още повече“, отбелязва той. Според него новият проект заплашва да пресуши транзита на газ през Украйна, като в същото време не осигурява диверсификация.


„Напротив: ако бъде построен, той не само ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик, но тя също така ще увеличи зависимостта на Европа от един маршрут.
По-точно, че проектът ще спре транзита през Украйна, ще концентрира 80% от вноса на руски газ по един маршрут и ще доведе до господстващо положение на „Газпром „на германския пазар чрез увеличаване на дела му от 40 до над 60%. Следователно, привеждането на този проект в съотвествие с нашата европейска енергийна стратегия на сигурността на доставките поражда сериозни съмнения“, обобщава комисарят. Затова по думите му от решаващо значение е да се запази безопасното транспортиране на газ през Украйна.

„По тези причини „Северен поток 2“ никога не може да се превърне в проект от общ интерес. Той никога не може да се възползва от европейското финансиране или подкрепа от ЕС“, смята Канете. Той уверява евродепутатите, че проектът ще бъде продъложен на стриктна оценка за спазване на Третия енергиен либерализационен пакет. Освен това ЕК ще се свърже с оператора на газопровода и с германския енергиен регулатор, за да изясни всички детайли.

 


ОЗК

Още по темата

Шефът на "Газпром":

"Северен поток 2" може да захранва и Южна Европа

Президентът на "Газпром" Алексей Милер      Снимка БГНЕС-1444330442.jpg

Алексей Милер обсъди проекта за нов газопровод с енергийния министър на Германия

8 окт. 2015 | 21:53

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28