Еврокомисарят Мигел Ариас Канете Снимка БГНЕС

Геополитика

Европа ще преразгледа газовите споразумения с Русия

7061 | 8 окт. 2015 | 17:53

Комисарят Мигел Канете отправи остра критика срещу проекта „Северен поток 2“


Европейската комисия подготвя революционни промени в сектора „Газоснабдяване“. Това стана ясно от реч на комисаря по въпросите на енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете по време на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Пълният текст на изявлението му беше публикуван днес (http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-5797_en.htm).

Основен приоритет е гарантирането на сигурни и сигурни и устойчиви доставки на енергия за гражданите и предприятията в ЕС, припомни комисарят. През следващите месеци предстоят три важни стъпки. ЕК ще направи преглед от гледна точка на сигурността на доставките на Регламент „Газоснабдяване“. Ще бъде публикувана нова цялостна стратегия за втечнения природен газ (LNG) и газовите хранилища. Ще бъдат предложени промени в междуправителствените споразумения в сектора, така че да се гарантира, че те са в съответствие с целите за сигурност на снабдяването в Европа.

„Ние сме решени да диверсифицираме енергийните ни източници, доставчици и маршрутите на газа“, декларира Канете. По думите му целта е проста - да се сложи край на прекомерната зависимост от един-единствен доставчик или маршрут и да се дадат на всяка държава-членка три потенциални източници на газ. Вариантите са - газопроводи от различни източници, терминали за втечнен газ и хранилища.

„В тази връзка ние разчитаме на бързо разрастващия се пазар на втечнен природен газ, който ще ни позволи да увеличим повече от два пъти вноса ни от около 40 млрд. куб. м до 90 млрд. куб. м до 2020 г. Ще инвестираме в модернизирането на нашите хранилища и ускоряване на работата за по-добра свързаност на държавите-членки“, казва Канете.

Като добър пример той посочва създаването на новата група на високо равнище по газовата свързаност в Централноизточна и Югоизточна Европа за увеличаване на междусистемните връзки в този регион на света след „Южен поток“. Работи се и за това до 2020 г. да стане факт първата доставка на 10 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан до Европа през Трансанадолския тръбопровод (TANAP) и Трансатлантическия тръбопровод (TAP).

ЕС обаче все още внася от Русия около една трета от необходимия газ, като близо половината от тези количества в момента се транзитират през Украйна.

Във връзка с това Канете прави критичен анализ на проекта „Северен поток 2“. На 4 септември „Газпром“ сключи акционерно споразумение с европейските компании BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Shell за удвояване на капацитета на съществуващия газопровод „Северен поток“ от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Проектът предвижда изграждане на две нови линии с обща мощност 55 млрд. куб. м газ годишно.

„Северен поток 2“ е търговски проект и участниците в него сами решават каква инфраструктура е изгодна за тях, признава комисарят. „Но нека да е ясно: както и всеки друг газопровод в ЕС, този газопровод ще трябва да спазва напълно правото на ЕС, по-специално на Третия енергиен пакет, а също така и на околната среда, конкуренцията и правилата за обществените поръчки“, подчертава Канете. ЕК ще оцени строго този проект спрямо Европейската регулаторна рамка, допълва той.
По данни на еврокомисаря капацитетът на газопроводите от Русия в момента се използва едва около 50% и че надхвърля нуждите на ЕС за вероятните бъдещи доставки. „Ако се построи „Северен поток 2“ - според нашите оценки - излишният преносен капацитет от Русия ще се увеличи още повече“, отбелязва той. Според него новият проект заплашва да пресуши транзита на газ през Украйна, като в същото време не осигурява диверсификация.


„Напротив: ако бъде построен, той не само ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик, но тя също така ще увеличи зависимостта на Европа от един маршрут.
По-точно, че проектът ще спре транзита през Украйна, ще концентрира 80% от вноса на руски газ по един маршрут и ще доведе до господстващо положение на „Газпром „на германския пазар чрез увеличаване на дела му от 40 до над 60%. Следователно, привеждането на този проект в съотвествие с нашата европейска енергийна стратегия на сигурността на доставките поражда сериозни съмнения“, обобщава комисарят. Затова по думите му от решаващо значение е да се запази безопасното транспортиране на газ през Украйна.

„По тези причини „Северен поток 2“ никога не може да се превърне в проект от общ интерес. Той никога не може да се възползва от европейското финансиране или подкрепа от ЕС“, смята Канете. Той уверява евродепутатите, че проектът ще бъде продъложен на стриктна оценка за спазване на Третия енергиен либерализационен пакет. Освен това ЕК ще се свърже с оператора на газопровода и с германския енергиен регулатор, за да изясни всички детайли.

 


ОЗК

Още по темата

Шефът на "Газпром":

"Северен поток 2" може да захранва и Южна Европа

Президентът на "Газпром" Алексей Милер      Снимка БГНЕС-1444330442.jpg

Алексей Милер обсъди проекта за нов газопровод с енергийния министър на Германия

8 окт. 2015 | 21:53

Най-важното

С думите, изречени от главния прокурор, се уронва престижът на съдебната власт, твърдят вносителите на искането

ВСС продължи да обсъжда освобождаването на Гешев - този път за "политическия боклук"

ВСС започна обсъждане на второто искане за освобождаване на Иван Гешев за израза "политически боклук", употребен от него на пресконференция на 15 май
Снимка БТА-VSS-zapochna-obsazhdane-na-vtoroto-iskane-za-osvobozhdavane-na-Ivan-Geshev-za-izraza--politicheski-bokluk--upotreben-ot-nego-na-preskonferentsiya-na-15-may-Snimka-BTA_1686228137.jpg

Кадровиците ще изслушат Борислав Сафаров и Ясен Тодоров за емоционалното ...

8 юни 2023 | 15:14

Противниците на Гешев обявиха защо са оттеглили искането за свалянето му - израелецът стоял далече

ВСС прекрати със 17 гласа процедурата срещу главния прокурор по първото искане за оттеглянето му

Заседание на ВСС
Снимка БТА-Zasedanie-na-VSS-Snimka-BTA_1686222324.jpg

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава ...

8 юни 2023 | 13:27

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси, заяви тя

Десислава Атанасова: Връщането на Спецов в НАП е абсолютно недопустимо

Атанасова: ГЕРБ не участва в разговори за състава на Комисията по конституционни въпроси-Atanasova--V-GERB-SDS-znaem-ot-opit--che-nay-trudnata-bitka-v-politikata-e-bitkata-sas-samiya-sebe-si_1684837867.jpg

Ще ми се най-накрая и господин Радев да покаже своя проект на Конституция, за ...

8 юни 2023 | 13:55

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор
-1649049451.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Те ще разкажат за емоционалното състояние на главния прокурор преди прескофференцията на 15 май

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев

ВСС ще изслуша Борислав Сарафов и Ясен Тодоров по второто искане за оставката на Гешев-VSS-shte-izslusha-Borislav-Sarafov-i-Yasen-Todorov-po-vtoroto-iskane-za-ostavkata-na-Geshev_1686230202.jpg

Адвокат Радостина Томова, която представлява Иван Гешев, заяви, че думите на ...

8 юни 2023 | 16:07

Той прогнозира, че няма да се стигне до конституционна реформа в 49-ото НС

Проф. Пламен Киров: Процедурата за отстраняването на Гешев тръгна накриво

Проф. Пламен Киров: Оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев цели по-бърз резултат-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

Гешев не би могъл да направи нещо, с което "да разтърси" българската ...

8 юни 2023 | 13:53