Подобно говорене е било характерно за участващите в превратите през 1923 и 1934 година

Историци: Румен Радев използва масонска терминология в публичните си речи

39404 | 17 септ. 2021 | 11:18

“Братството на почтените“ и „Повече светлина“ са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство. Същата дума “почтени хора” използва и Кирил Петков за нови яси проект

-1629059562.jpg-1631078605.jpg

Георги Божилов

историк


АНАЛИЗ: РУМЕН РАДЕВ ИЗПОЛЗВА ИЗЦЯЛО МАСОНСКА ТЕРМИНОЛОГИЯ В ПУБЛИЧНИТЕ СИ РЕЧИ

 

 „През 2020 година на площадите се роди братството на почтените хора…“, обяви  в новогодишното си приветствие по случай новата 2021 година президентът Румен Радев.

 

Езиковедите трябва да са забелязали, че речите му изобилстват от думата „почтени“ във всички й форми. Същата дума се оказа ключова и в говоренето на Кирил Петков и Асен Василев. При обявяването на новия проект (16.09.) Петков заяви: „Хората, с които искаме да бъдем заобиколени, ще бъдат от нашия профил, посочи още той. Това са почтени хора“. Отново на преден план излиза това прилагателно, което означава морален, предизвикващ почит, уважение.

 

Друга ключова дума, която се среща постоянно в публичната реч на Радев и Петков е „светлина“. Президентът по време на своя лекция през 2018 използва цитат от Гьоте срещу българските политици, който получи широко разпространение  -  „Светлина, повече светлина“.

За краткото време, в което е в публичното пространство, Кирил Петков също не пропуска да говори за „светлина“ и „прозрачност“ в банки, предприятия, икономиката, сделки.

 

Доколко Радев е повлиян от членството си в пловдивската ложа „Слънце Ориент“, основана от бизнесмена Георги Гергов? Езиков анализ на посланията му разкрива безспорното влияние на това членство в публичния му език.

 

Отговорите може да се намерят в основния научен труд за българското масонство на проф. Величко Георгиев от  СУ“Св. Климент Охридски“ - „Масонството в България“ (изд. „Наука и изкуство“, 1986, 438 страници).  Оттам лесно могат да се направят съотвените аналогии.

 

 „Първомайстор на ложата се нарича „почтен“ (стр.76). Помежду си използват специална терминология и се назовават „братя“, организацията им се зове „братство“, ложата, в която членуват наричат „почтена“, а също и „работилница“, масонството убеждение – „светлина“. (стр.85).

Често масонството се обозначава като братство на почтените и в него се приемат само способните за разбират зидарската „светлина“, тоест масонството и след това да го отстояват (стр.66).  

 

Подобно говорене е било характерно за участващите в превратите през 1923 и 1934 година, които са основно военни масони и които работят за премахване на политическите партии и говорят срещу политическата класа.

 

„Братството на почтените“ и „Повече светлина“ са изцяло масонски лозунги и послания, използвани от столетия, които президентът Радев, волно или неволно, вкара в публичното пространство в България и превърна в опорни точки за своите политически послания и действия.

 

 


От категорията

Кисинджър в Давос: Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа

Кисинджър в Давос: Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа-1517038901.jpg

Ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат ...

25 май 2022 | 13:23

Питър Хичънс: Може ли някой да ми обясни защо това се нарича евакуация, а не капитулация?

Медиите в Обединеното кралство отразиха това събитие като се стараеха да не споменават неонацистите и да не използват думата "капитулация", посочва авторът-1653487798.png

Почти никой в образованието, политиката или журналистиката не знае за гадните, ...

25 май 2022 | 17:08

Дясната ръка на Радев: Зад искането за нов КСНС за РСМ прозира желанието за промяна на позицията ни

Димитър Стоянов-1562855067.jpg

Или езикът на омразата е изкоренен, а учебниците вместо разделение вече ...

24 май 2022 | 18:52

Димитър Ганев: Ако няма промяна в позицията на Скопие, не виждам смисъл от провеждането на КСНС

Димитър Ганев-1649842854.png

"Ако има някакъв компромис от страна на Скопие, то президентът е човекът, ...

25 май 2022 | 15:17