Необходими продукти:
500 г гъби кладница
1 ч.ч. прясно мляко
60 г масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. лют червен пипер
чесън и оцет за подправка
Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват и отцеждат от водата. Отстранява се дебелата част на пънчетата и се нарязват на малки парчета. В тенджера се разтопява маслото, добавят се гъбите и се разбърква добре, докато гъбите омекнат и пуснат соса си.
Добавя се брашното и отново се разбърква бързо, за да не стане брашното на бучки. Прибавят се две ч.ч. вода, предвиденото прясно мляко и около 1 равна ч.л. сол. Шкембе чорбата от гъби кладница се оставя да поври 10-15 минути, след което супата е готова.
Сервирайте шкембе чорбата със счукан чесън, разбъркан с оцет и отделно лют червен пипер.