Диагнозата се поставя удивително лесно - необходимо е само едно измерване на лошия холестерол

Кое заболяване е 20 пъти по-опасно от диабета?

Фамилна хиперхолестеролемия покосява млади хора, виновна е за 12 % от инфарктите у нас

7857 | 11 апр. 2016 | 13:10

У нас мъжете с тази диагноза умират средно на 40 години, а жените - на 45 години, алармира доц. Пламен Попиванов


Всеки се страхува от рак, инфаркт, инсулт и диабет. Но има едно заболяване, за което у нас твърде малко се говори. Това е фамилната хиперхолестеролемия. Един на всеки 500 българи страдат от това заболяване, което оказва се, е 20 пъти по-опасно от диабета и причинява 12 % от инфарктите у нас.

 

Какво е фамилна хиперхолесторолемия и защо страдащите от нея в България умират между 35 и 45-годишна възраст, обяснява за Епицентър.бг доц. Пламен Попиванов – д.м. - ендокринолог, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Александровска болница.

 

Това е най-честото недиагностицируемо наследствено заболяване в Европа и Северна Америка. В семейства се предава един ген за рецептора на лошия холестерол, познат като LDL. Неговите рецептори до момента имат установени 1200 мутации. Когато този рецептор е увреден количеството на лошия холестерол в кръвта се увеличава. Той се върти и не може да излезе от организма. Обикновено холестеролът се синтезира на 85 % от черния дроб и само 15 % идва от храната. След като се синтезира от черния дроб, той излиза от него и отива в периферията.

 

Всички мембрани на клетките, кожата ни, половите хормони, кортекостероидите, жлъчните киселини – те представляват производни на холестерола. Организмът си всмуква толкова, колкото му трябва, а останалото количество се връща в черния дроб. Той го поема със своите рецептори и после го излъчва през жлъчката. Но ако имаме дори една мутация, от споменатите вече 1200, на този рецептор LDL, тогава холестеролът не може да се поеме от черния дроб и да се излъчи в организма, а продължава да се върти в кръвта. Точно тогава ние лекарите можем да измерим този висок холестерол, разказва доц. Попиванов. 

 

В България това изследване се прави отпреди 40 години. Високият холестерол в кръвта води до атеросклероза, която пък е причина за инфаркт и инсулт. По правило високият холестерол  може да се увеличи от няколко различни заболявания. Най-опасното от тях е фамилната хиперхолестеролемия. „Не искам да плаша хората, но тези болни 100 пъти по-често получават инфаркт от здравите хора на същата възраст. И още един пример - при пациентите с диабет рискът от сърдечен удар е два до четири пъти по-висок отколкото при тези, които не страдат от захарна болест, докато при фамилната хиперхолестеролемия рискът е 80 пъти по-висок да получат инфаркт“, предупреждава специалистът.

 

Проблемът е, че у нас започваме да лекуваме фамилната хиперхолестеролемия едва след като болния е получил инфаркт и инсулт, ако е оживял. Защото статистиката е стряскаща – мъжете в страната с тази диагноза умират средно на 40 години, а жените  - на 45 години“, посочва доц. Попиванов.

 

Нещо като след дъжд да си сложим качулка. И така след като отдавна е заваляло, тоест усложненията вече са настъпили. А диагнозата всъщност се поставя удивително лесно. Необходимо е едно измерваме на лошия холестерол. Ако LDLe над 5 милимола на литър шансът този човек да има фамилна хиперхолестеролемия е 90 %. Здравите хора трябва да имат общ холестерол до 5 милимола.

 

„Средният българин над 45 години има 6 – 6,5 ммол/л, а LDL холестерола е 3,4 -3,5 ммол/л – тоест малко увеличен. Това малкото ние го лекуваме наравно с тези хора, които имат над 15 лош холестерол“, казва доц. Попиванов.

 

При здравите хора с холестерол 6,5 ммол/л дори само с диета може да се свали 1-1,5 милимола и общият холестерол ще си е отново нормален, без медикаментозна терапия. Не виждам причина този човек да бъде третиран от здравната система като другият, който има лош холестерол над 15 ммол/л и е 80 пъти по-застрашен от сърдечно-съдова смъртност“, категоричен е ендокринологът. Според него лекувайки тази болест или иначе казано сваляйки нивото на високия холестерол, както при диабет сваляме кръвната захар, рискът този човек да умре от инфаркт или инсулт намалява петкратно. На всеки понижен милимол рискът пада с 25 %. 

 

„Аз съм убеден, че когато започнем да лекуваме тези болни, само след две-три години рязко ще спаднат инфарктите и инсултите при тях. Което, от друга страна, ще означава, че средствата за лечение ще бъдат многократно възвърнати. Ето затова лекарствата за висок холестерол трябва да бъдат поемани напълно или поне частично от здравната каса“, твърди доц. Попиванов.

 

Според сметките на медиците дори не става дума за огромни суми – нужни са около 500 000 лева на година. Срещу тези пари стои животът на 25 000 българи. „Които срещу 8 лева на месец за безплатни лекарства, ще се лекуват, ще работят, ще си гледат семействата и до голяма степен ще сведат риска от инфаркт или инсулт като при здравите хора. Това е изключителен ефект за кратко време и то не на висока цена, убеден е доц. Попиванов. И дава пример с Европа, където в почти всички страни за хората, които холестеролът е малко по-висок, фондовете изплащат 25 на сто от стойността на медикаментите. Обаче за тези, които страдат от фамилна хиперхолестеролемия, те се реимбурсират на 100%.

 

 

 


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Посланик Митрофанова: Отказът от „Белене” не е най-правилен, вие вече загубихте 3 млрд. от неустойки

-1612787832.jpg

Тя определи Навални като "нарцис" и заяви, че не разследванията на ...

9 май 2021 | 09:36

Проф. Балтов: В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет при правилна организация

-1613974657.png

Апелирам хората да си сложат и втората доза на „АстраЗенека“, защото виждаме, ...

9 май 2021 | 10:03

Русия отбелязва Деня на победата

Русия отбелязва Деня на победата-1620543753.jpg

Под звуците на песента „Свещена война“ на композитора Александър Александров на ...

9 май 2021 | 09:59