Йорданка Фандъкова Кадър: Нова нюз

Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 година, припомня бившият кмет на столицата

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт може да бъде санкциониран с 8,3 млн. лева

8149 | 20 май 2024 | 19:30

Яко бях кмет, щях да издам заповед за възстановяване на Симеоновския лифт, както има такава за Драгалевския. Има закони, има договор, те трябва да бъдат защитавани от общината, категорична бе Йорданка Фандъкова


Договорът за Симеоновския лифт е до 2032 година. Ако не бъде изпълняван, той може да бъде разтрогнат и да има санкции. Собственикът, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,3 млн. лева. Това е цялата сума по приватизация. Това заяви бившият кмет на София и настоящ кандидат за депутат от ГЕРБ Йорданка Фандъкова по NOVA NEWS.

Фандъкова обясни, че би направила две неща, ако сега е в кметския стол.

„Щях да издам заповед за възстановяване на Симеоновския лифт, както има такава за Драгалевския. Има закони, има договор, те трябва да бъдат защитавани от общината. Чух обвинения към мен, към ГЕРБ, но не и към собственика. Чии интереси защитава управата на София – интересите на града или на собственика”, запита тя.

Като мотив да се яви в листите за депутат, Фандъкова каза, че цял живот се е занимавала с обществена работа, добре познава проблемите на общините и би могла да помогне. Като пример тя посочи промените в Закона за движение по пътищата, които позволяват общините да инвестират в камери за измерване на скоростта и да събират глобите.

Относно предстоящите избори тя обясни, че нито една партия няма да може да управлява сама след вота на 9 юни.

„Въпрос на принципи с кого може да водиш разговори, най-вече – културата на диалога. Ако ще има коалиция, да е с разписани споразумения, за да може и политиците, и хората да знаят какво ще се случва с държавата през следващите години. Ние подготвихме ясна управленска програма за всички сектори, тя ще бъде представена публично. Части от нея се обсъждат вече”, допълни Йорданка Фандъкова.

Скандалът със Симеоновския лифт

Това е последният работещ лифт, той возеше от Симеоново до високите части на планината. Причината за спирането според собственика е, че няма части за поддържката на кабинковия лифт.

Новината, че Симеоновският лифт спира завинаги и няма части за него, нажежи обстановката в СОС. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС - Георги Георгиев, Прошко Прошков, Антон Хекимян и Мирослав Боршош, поискаха "кметът Васил Терзиев незабавно да освободи заместника си по правни въпроси.

Със спирането на Симеоновски лифт собственикът на лифтовете „Витоша ски“ нарушава приватизационния договор. Това е напълно нова ситуация, която задължава Столична община да наложи предвидената по договор неустойката в размер на 8,3 млн. лв. Веднага след налагане на санкцията следващата стъпка, която трябва да се предприеме е разваляне на приватизационния договор и връщане на лифтовите съоръжения на общината, заявиха общинските съветници от ГЕРБ-СДС.

„За пръв път нямаме нито едно работещо лифтово съоръжение, което означава, че за пръв път имаме фрапиращо неизпълнение на договора. Това дава възможност общината да развали приватизационния договор. Приватизаторът ще се окаже в ситуацията на хитрата сврака с двата крака“, обясни Георги Георгиев.

„Още в понеделник свиквам извънредно заседание на Надзорния съвет на Столичната общинска агенция по приватизация. Внасяме доклад за налагане на санкцията от 8,3 млн. лв. на „Витоша ски“ и предприемане на действия по разваляне на договора“, заяви Прошко Прошков.

„Обоснованите ни опасения са, че групата на „Промяната“ в София защитават интересите на приватизатора. Нищо друго не може да обясни напълно невярното твърдение на председателя на общинския съвет Цветомир Петров, че срокът за следприватизационен контрол е изтекъл. Това е лъжа. Срокът е 25 години, а именно до 2032 г.“, заяви Георги Георгиев. Той припомни, че решението за приватизацията на лифтовете на Витоша е взето на 26 юли 2007 г. от Столичния общински съвет.
„Припомняме датите заради опитите на Васил Терзиев да използва всеки повод да прави предизборната кампания на „Промяната“. Към тази дата партия ГЕРБ няма нито един съветник в общинския съвет“.

„Проблемът в момента е в бездействието и в незнанието на новите управляващи. Освен да се пишат публикации във фейсбук, трябва да се четат и документи. До момента Васил Терзиев и Цветомир Петров повтарят защитната теза на приватизатора и обясняват, че нищо не могат да направят, което категорично не е вярно“, заяви Георги Георгиев.

Общинските съветници припомниха, че „Витоша ски“ са правили опити да спрат Симеоновския лифт и по времето на кмета Фандъкова, но тя никога не го е допускала. „След разговори с Фандъкова, собствениците рязко сменяха поведението си, намираха резервни части и лифтът тръгваше“.

„В момента Терзиев обещава, че единственото, което ще направи, е да възстанови Драгалевския лифт. Това, което удобно пропусна да спомене, че всички заповеди за възстановяването му и спечелване на всички дела в съда срещу „Витоша ски“, беше направено лично от Фандъкова и екипа й“, припомни Георги Георгиев.

„Сега видяхме една хвърчаща бележка на английски език от поддържаща фирма, в която се казва, че лифтът е в лошо състояние и поддръжката му е икономически неизгодна. Призовавам новото ръководство в лицето на Васил Терзиев да проявява повече мнителност и да не приема подобни скалъпени „извинителни бележки“. Настояваме да спре да се изненадва и да обясни, какво свърши от тогова досега. Започнати ли са процедурите по ЗУТ от кмета на район „Витоша“ и как общината е защитила публичния интерес оттогава досега. След хаоса на бул. "Витоша", който създадоха, сега се опитват да го пренесат на планината Витоша“, каза Георги Георгиев.

От своя страна Терзиев се оправда, че "нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим." А председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика две извънредни заседания на СОС на 23 май.

Премиерът Димитър Главчев пък възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в Национален парк „Витоша“.

Собственикът на съоръжението "Витоша ски" призова политиците да подходят държавнически и да решат проблемите, създадени в нормативната среда, за да може да се възстанови достъпът до планината.

 Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт може да бъде санкциониран с 8,3 млн. лева

Яко бях кмет, щях да издам заповед за възстановяване на Симеоновския лифт, както има такава за Драгалевския. Има закони, има договор, те трябва да бъдат защитавани от общината, категорична бе Йорданка Фандъкова
Еврохолд

От категорията

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер-Malinov--Vazmozhno-e-da-ostana-ministar-na-energetikata-v-redoven-kabinet--zavisi-koy-bi-bil-premier_1718562839.png

Увеличението на тока от 1 юли ще бъде под 1,5% средно за трите оператора, заяви ...

16 юни 2024 | 21:33

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил-Evrodeputatat-Angel-Dzhambazki-izprati-predlozhenie-do-vsichki-subekti--koito-mogat-da-sezirat-KS_1703079340.jpg

Има различни политически десни организации в различни държави и не може да ...

16 юни 2024 | 19:03

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47