ЧЕЗ се отрекоха по странен начин от своята отговорност, подали са напрежение по служебна бележка със запетайка, заяви столичният кмет

Фандъкова: Напълно възможно е някой в общината да взима пари под масата за незаконните павилиони

7940 | 18 февр. 2021 | 08:46

В район „Триадица“ с години са допускали нарушение и не са оказвали контрол. Възстановяването на затворения участък от третия лъч на метрото между станция "Хаджи Димитър" и "Театрална" се поема изцяло за сметка на изпълнителя, категори


От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажа. Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Неслучайно кабелът, за който се предполага, че е причинил смъртта на това дете, е поставен напълно незаконно.

 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването "Тази сутрин" по БТВ.

Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните. Контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, каза още тя.

 

Моята отговорност като кмет е да представя всички факти обстоятелства, за да бъдат намерени виновните за това, с основание може да кажем, престъпление. Всички документи от проверката, която назначих и приключи, са изпратени до прокуратурата. От първия ден всички институции започнаха да се дистанцират. Неслучайно излязох да говоря едва вчера, след приключване на проверката, с която не се изчерпва всичко“, заяви  столичният кмет по повод случая с нелепо загиналия 16-годишен Людмил, който беше убит от ток.


Контролът по отношение на преносимите обекти, които са били незаконно и са свързани незаконно, трябва да се извършва от районните общини. Има много райони, които са си свършили работата и са премахнали много незаконни обекти.

 

В район „Триадица“ с години са допускали нарушение и не са оказвали контрол. С главния архитект предложихме да се ускори процедурата за премахване на подобни павилиони. Надявам се прокуратурата да установи всички обстоятелства. Административните нарушения ние сме установили и аз ясно ги назовах. ЧЕЗ се отрекоха по странен начин от своята отговорност. От там са подали електричество с разрешението на главния архитект на „Триадица“ с неговия подпис със запетайка, но тази бележка няма никаква стойност. Договорът за присъединяване е подписан от служител на ЧЕЗ. За подаването на ток в обект, който не е в експлоатация, именно от компанията носят отговорност. Възложих на главния архитект да изпрати писмо до администрацията в община „Триадица“, за да си довършат процедурата по премахване на незаконните обекти. Апелирам този въпрос да не се политизира, въпреки че едва ли ще ме чуят от всички политически сили в рамките на тази кампания“, каза още Фандъкова.

Аз вярвам, че както аз, така и кметът на „Триадица“, ще подадем имената на хората, които не са си свършили работата. И двамата носим отговорност за работата на администрацията. Това, от коя политическа сила сме в момента, няма значение. Аз разбирам, че кметовете са самостоятелни, защото са избрани мажоритарно, но контролът е ключовата дейност, която куца. Нямам информация член на ГЕРБ да притежава един от обектите до кръстовището в „Триадица“. Всички хора очакват час по-скоро да се изяснят отговорните за това престъпление. Не мога да кажа дали някой в общината получава пари под масата за незаконните обекти. Напълно възможно е и ще бъде проверено. Контролът върху шахтите е много труден – кой кога ги отваря. Затова ще монтираме датчици, за да следим кой кога отваря нерегламентирано шахтите“, коментира столичният кмет.

 

Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек - дете. ЧЕЗ са подали напрежение по служебна бележка със запетайка от главния архитект на района. Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела, обясни Фандъкова. Моята отговорност е да изнеса фактите възможно най-бързо. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията. Контролът на отваряне на шахтите е много труден, затова ще монтираме датчици, каза още тя.

 

Ремонтът на участъка в третия лъч е много бавен. Той ще е изцяло за сметка на изпълнителя, защото става въпрос за проблем, възникнал в рамките на една година. Сега е важно да се работи интензивно, за да може в сравнително кратък срок да се възстанови движението. Всички системи за сигурност работиха“, каза още Йорданка Фандъкова.

 

 

Остава затворен участък от третия лъч на метрото между станция "Хаджи Димитър" и "Театрална". Възстановяването на това трасе се поема изцяло за сметка на изпълнителя, добави Фандъкова.

 


От категорията

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Министър-председателят Кирил Петков ще говори в парламента за двустранните ни отношения с РС Македония-1642766053.png

Подготвяме съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, ...

28 ян. 2022 | 08:09

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста Кадър: БНТ-1643354260.jpg

След споровете за върховенството на закона у нас, премиерът и главният прокурор ...

28 ян. 2022 | 09:15

Затягат мерките и в Пловдив от понеделник, 16 бебета с COVID в болница

-1634834649.jpg

Властите в областта забраняват допускането на непълнолетни без придружител в ...

28 ян. 2022 | 13:10

„Възраждане“ се оплакаха от цензура: Заседанията на работната група за сертификатите да са на живо

„Възраждане“ се оплакаха от цензура, искат заседанията на работната група за зеления сертификат да с-1643368045.png

Нашата цел не беше да разговаряме с Момеков и Аргирова, а хората да чуят какво ...

28 ян. 2022 | 13:04