Петър Стоянов получава тазгодишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" от Гергана Паси

Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа, заяви президентът (1997-2002 г)

Гюнтер Ферхойген: Петър Стоянов беше персонален гарант за влизането на България в ЕС

14604 | 7 окт. 2019 | 22:40

Той получи тазгодишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов"

Петър Стоянов получава тазгодишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" от Гергана Паси-1570477654.jpgСоломон Паси не пропусна да си направи селфи с Гюнтер Ферхойген и Джефри ван Орден, както и да снима публиката-1570477743.jpgНаградата за европейски принос "Проф. Иван Шишманов" -1570477693.jpg

На тържествена церемония в залата на „Оборище“ 5 бе връчена тазгодишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов".

 

Неин кавалер е президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов. Гергана Паси (президент на ПанЕвропа България) огласи и състава на журито, гласувало единодушно: проф. Андрей Пантев, посланик Бисерка Бенишева, Бойко Василев, арх. Бойко Кадинов, Ингрид Шикова, Максим Минчев, Росен Плевнелиев, Пламен Русев, проф. Румяна Конева.

 

Специални гости бяха Гюнтер Ферхойген, комисар по разширяването 1999-2004 и Джефри ван Орден, докладчик на ЕП по присъединяването на България.

 

Гергана Паси разказа накратко за огромните заслуги на патрона на наградата – проф. д-р Иван Шишманов за създаването на Паневропейския съюз, при учредяването на който той държал реч на пет езика, вкл. и български.

 

Негова е и заслугата „Ода на радостта“ да се превърне в химн на ЕС, цитирайки стихотворението на Шилер като член на президиума на учредителния конгрес през 1926 година.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че от дистанцията на времето може би днес изглежда изключително лесно да се вземе решение България да подаде молба за членство в НАТО и да заяви желание за членство в ЕС, но преди 20 години съвсем не е било така.

 

В много голяма международна и регионална нестабилност, в момент, в който България се е сблъсквала с изключителни трудности, само политици с визия, доблест и лична смелост можеха да вземат това решение, посочи Захариева и допълни, че президентът Петър Стоянов е един от тези политици.

 

Тя припомни, че служебният кабинет, назначен от него, подава молбата за членство в НАТО, което отваря и пътя на България за членство в ЕС. Захариева му благодари, че през всичките години продължава да бъде силен глас и защитник на България и българските интереси.

 

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, съорганизатор на наградата, подчерта, че нищо във връзката между историческите факти и съвременността не е случайно.

 

Третата организация, част от приза за европейски принос, е фондация „Конрад Аденауер“. На тържеството тя бе представена от Торстен Гайслер.

 

„Подгряващ“ за кулминацията на вечерта бе разговорът между  Гюнтер Ферхойген, Джефри ван Орден и Соломон Паси, модериран от Добрина Чешмеджиева.

 

Бившият външен министър прояви завидно чувство за хумор като заяви, че на ван Орден трябва да му се издигне паметник, или поне да му дадем български паспорт, та след Брекзит да идва безпрепятствено у нас.

 

Паси се извини на Ферхойген, че се опитал да го убие със смъртоносно люти чушки при първия им съвместен обяд и подслади ушите на журналистите с факта, че комисарят по разширяването е единственият от сегашните европейски политици, срещал се с Тодор Живков. В качеството му на генерален секретар на Свободните демократи под председателството на Ханс-Дитрих Геншер.

 

Лекотата в началото на разговора потъна в спомени за трудните за България времена, признание за безспорната роля на Петър Стоянов в процесите за приемането на страната ни в ЕС и НАТО. Гюнтер Ферхойген заяви, че държавният глава е бил персонален и единствен гарант за влизането на България в Европейския съюз.

 

Комисарят по разширяването 1999-2004 добави, че трябва да сме горди с това, което сме направили. Той допълни още, че бъдещето на Европа зависи от способността да действаме заедно и да обединим силите си.

 

Джефри ван Орден каза, че "възможност" би била първата дума, която би използвал, ако трябваше да пише доклад за България днес, и я обрисува като страна с прекрасна природа и с още по-прекрасни хора. Подчерта и уменията в областта на информационните технологии и математиката на младите поколения.

 

На финала на разговора  Гергана Паси покани Петър Стоянов пред портрета на проф. Иван Шишманов, за да му връчи приза за историческия му принос към интеграцията на България в обединена и мирна Европа. 

 

Тя подчерта, че такава награда е много нужна, за да се отличат онези българи, които са имали принос към модерността на нашата държава и европейското й лице. Паси уточни, че това е втората награда за европейски принос, връчвана от ПанЕвропа България. Първият носител от 2017 г. е Симеон Сакскобургготски, премиер от 2001 до 2005 г., подписал Договорите за присъединяване на България към НАТО и ЕС.

 

В емоционалната си реч Петър Стоянов премина през много исторически препратки и показа, че познава задълбочено и древната,  и средновековната, и историята от по-ново време, цитирайки цяла плеяда от учени, философи и поети от различни епохи.

 

„Продължавам да вярвам непоколебимо в единството на Европа и в идеята, че обединението на Европа е може би най-важният факт в нейната история“, заяви държавният глава с отличието в ръце. - Противно на мнението, че Европа е и винаги е била континент на мирно съжителство на нации и различни групи хора, историята абсолютно опровергава това - няма друг континент, който да е бил арена на толкова много противоречия и конфликти, отбеляза той.

 

Стоянов сравни изграждането на единна Европа с това да посадиш дърво - не можеш да го изградиш. Трябва да се грижиш за него, да го поливаш, да изчакаш да минат различни сезони, докато започнеш да береш неговите плодове. Основният стълб, на който се гради Европа, е, че плурализмът е легитимен, не е притеснително разноговоренето и противоречията - принципите на европейската цивилизация са плурализъм и критическо мислене.

 

Но когато става въпрос за върховенството на закона, ефикасна администрация, базови човешки права, за демократични избори, за права на медиите, за борба с корупцията, там Европа трябва да универсализира своите правила“, категоричен бе Петър Стоянов.

 

На тържеството присъстваха проф. Огнян Герджиков, чужди посланици у нас, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, представители на европейски институции, съмишленици.

 Цялата реч на Петър Стоянов след получаването на приза "Проф. Иван Шишманов"

Той получи тазгодишната награда за европейски принос "Проф. Иван Шишманов"

От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53