Ако някой беше казал на ученика Иво Рангелов, че само след десетина години ще бъде един от известните столични готвачи, момчето сигурно нямаше да повярва. Всъщност образованието му е свързано с електротехниката и той съвсем случайно започва работа в ресторант „Уно“, където веднага се усеща в „свои води“ - приятно му е да се учи, да се развива, да прилага идеите си. И разбира, че кулинарията е призванието му. Продължава кариерата си в софийския „Шератон“ и „Шератон“ в Тирана, работи и в Италия, и в няколко елитни столични ресторанти, където разгръща въображението и креативността си. Специализира в Италия и Швейцария. Обогатяват го и опитът в различни по стил кухни, и участието му в старта на няколко ресторанта.
През миналата година работи със свои колеги - български топ готвачи, в ресторанта на петзвезден хотел в Люцерн, а менюто им е толкова успешно, че е запазено и след заминаването им. Днес Иво, който е готвил на звезди и известни политици, има свобода на действие в ресторант „Лейзи“. Рецептата, която предлага, е наслада за небцето - резултатът си струва усилията.
Филе от лаврак с аспержи
Необходими продукти за 4 порции
8 бр. филе от лаврак - обезкостено
16 бр. аспержи зелени - обелени
200 г булгур
100 г чушки - зелени, червени, жълти
80 г морков
80 г тиквички
150 г масло
50 г зехтин
3 яйца
100 г лимон
80 г бяло вино
Начин на приготвяне
1. Почистените филета се осоляват, навиват се на рулца и в тях се поставят по 2 аспержи.
2. Запечатват се на тиган за 1-2 минути, след което се пекат на фурна - 190 градуса за 8-10 минути.
3. Булгурът се сварява предварително в осолена вода.
4. Зеленчуците се нарязват на малки кубчета и се задушават със зехтин и малко масло и сол, след което се добавя и булгурът.
5. За соса - отделят се жълтъците и се разбиват с предварително разтопеното и добре загрято масло, като то се прибавя на бавна струйка. Разбива се енергично, прибавят се сол, капки лимон и малко вино.