Financial Times: Словаците спорят дали Фицо ще търси отмъщение след опита за убийство

Фицо има дълга история на вербални атаки срещу журналисти

Financial Times: Словаците спорят дали Фицо ще търси отмъщение след опита за убийство

4043 | 20 май 2024 | 16:56

Премиерът може да се опита да задуши критиците и допълнително да подражава на Виктор Орбан от Унгария, когато се възстанови


Докато Робърт Фицо се възстановява от шокиращия опит за убийството му, словаците размишляват какъв лидер ще излезе от преживяването на косъм от смъртта, пише Financial Times.

 

Дали министър-председателят ще обърне страницата или ще потърси реванш и ще затвърди властта си?

 

Фицо беше прострелян от близко разстояние миналата седмица при атака, която властите определиха като политически мотивирано нападение. В неделя вътрешното министерство каза, че нападателят, който беше задържан на мястото, може да не е действал сам, както се смяташе преди. Състоянието на премиера се стабилизира след две операции след стрелбата.

 

Опитът за убийство смая словаците и отекна в целия континент само седмици преди изборите за Европейски парламент. Парламентът в Братислава беше спрян и основните партии призоваха за временно спиране на кампанията за вота в ЕС. 

 

„Хората сега се съсредоточават върху това дали Фицо може да се възстанови, но след това ще обсъждат какво ще направи той по-нататък“, каза Матей Ковач, политически консултант.

 

„Виждал съм всякакви промени и сделки, които Фицо би могъл да направи, и смятам, че той е нашият най-талантлив политик, но досега той използва това най-вече, за да бъде на власт, вместо да поддържа дългосрочна визия за страната. ”

 

През октомври приятелски настроеният към Москва политик започна своя четвърти мандат като премиер в тромава коалиция, водена от неговата партия Smer. Насочвайки се към дългогодишните проруски настроения в страната, Фицо разкритикува санкциите на ЕС срещу Москва и призова за уреждане на войната в Украйна чрез преговори – линия на Кремъл.

 

59-годишният член е в парламента от 1992 г. и доминира вътрешната политика, откакто Словакия се присъедини към ЕС преди две десетилетия. Той помогна за разпалването на разделенията в словашкото общество, докато сключваше задкулисни сделки с различни партии, за да вземе властта.

 

Въпреки че Фицо беше комунист преди падането на Берлинската стена и позиционира Смер като условно социалдемократ, той се превърна в националистически консерватор. Той проведе кампания срещу ЕС, Украйна и миграцията на общите избори миналата година.

 

Но откакто се завърна на власт, той не се опита да блокира помощта на ЕС за Киев, в рязък контраст със своя съюзник Виктор Орбан, премиерът на Унгария. Неговото правителство също така разреши на частните отбранителни компании на Словакия да изпращат повече оръжия в Украйна.

 

Във вътрешен план обаче Фицо подражава на Орбан в редица политики, предприемайки стъпки, за да задуши критиците си в медиите, гражданското общество и правоприлагащите органи. Тези ходове предизвикаха критики от Брюксел, правозащитни групи и либералната опозиция, които всички предупредиха страната да не върви в авторитарна посока като съседна Унгария.

 

В сряда Фицо беше прострелян точно когато парламентът обсъждаше противоречивия план за преразглеждане на RTVS, обществената телевизия, която той обвинява, че има либерални пристрастия. Други предупреждават, че реформата ще подкопае редакционната независимост на RTVS.

 

Фицо има дълга история на вербални атаки срещу журналисти, но за разлика от Орбан, той не използва предишното си време на власт, за да създаде лоялна медия, каза Балаж Ярабик, бивш словашки служител, който сега е в Института за хуманитарни науки във Виена. Това може да се промени.

 

В предизборната си кампания Фицо подклажда антилибералното негодувание, като обвинява основните медии, че са твърде почтителни към проевропейските партии, които са били на власт преди него, каза Ярабик. След като се възстанови, премиерът може да завърши мисията си за привеждане на държавния телевизионен оператор в съответствие с правителството.

 

Управляващото мнозинство също настоява за закон, който според критиците ще наложи репресии срещу чуждестранното финансиране и ще заклейми неправителствените организации, които го получават – в ход, който напомня репресиите в Унгария срещу опозиционери и групи за граждански права, които имат финансови връзки със Запада.

През февруари словашкото правителство закри агенция за борба с корупцията, въпреки предупрежденията от Брюксел за въздействието, което ще има върху върховенството на закона и риска от загуба на достъп до фондовете на ЕС.

 

Някои европейски служители се опасяват, че Фицо може да стане по-разрушителна сила и в рамките на НАТО, като Орбан, който забави присъединяването на Финландия и Швеция. Преди покушението срещу живота му Фицо се присъедини към унгарския лидер в опозицията на холандеца Марк Рюте за следващ генерален секретар на НАТО.

Досега обаче Фицо се оказа по-компромисен насаме, отколкото в агресивните си публични изяви, каза високопоставен служител на ЕС, добавяйки, че словашкият премиер „със сигурност не е в лигата на Орбан“.

 

Стрелбата в сряда не е първият преломен момент за Фицо. През 2018 г. той беше принуден да подаде оставка като премиер на фона на масови протести срещу убийствата на журналист и годеницата му. Репортерът Ян Кучиак разследваше връзките между политиците на Smer и организираната престъпност. 

 

„Фицо знае как да се ориентира в трудни води, но 2018 г. го остави напълно шокиран от това колко внезапно беше изгонен“, каза западен дипломат в Братислава.

 

„Сега той прави умни и опортюнистични изчисления, съчетани с отмъстителност към онези, които го свалиха, което включва дълъг списък от журналисти, прокурори и активисти на гражданското общество.“ 

Други служители на ЕС в словашката столица все още се надяват, че премиерът няма да се изправи пред Орбан


Намери своята история

От категорията

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

"Няма да спрем огъня дори за час" – в Киев заплашват да обесят всеки, който се обяви за мир

-besilka_1718530497.jpg

"Нашите комбинатори, които натискаха за мирна конференция, попаднаха точно ...

16 юни 2024 | 12:32

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъди идеята за тактическа ...

16 юни 2024 | 21:53

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир"

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир". Снимка АП/БТА-Zelenski--Rusiya--ne-e-gotova-za-spravedliv-mir--Snimka-AP-BTA_1718557413.png

"Вярвам, че приятелите са тези, които помагат, когато нещата са трудни. И ...

16 юни 2024 | 20:02

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47