Снимка Фейсбук

Това, че няма редовно правителство, не значи, че трябва да спрем да работим, заяви той (ВИДЕО)

Валери Белчев: Лимитът за външен дълг догодина е 10-12 млрд лева, след К-19 пенсиите ще паднат

5801 | 2 дек. 2021 | 08:55

Не предвиждаме вдигане на данъци, мислим за увеличение с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, каза финансовиаят мминистър


Министерството на финансите е длъжно да внесе предложение за бюджет за 2022 г.

Това заяви министър Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито” във Facebook.

Той отговори на критиките, че финансовото министерство е предложило Бюджет 2022 г., а не е изчакало бъдещият кабинет да си направи разчети и да го предложи.

Това, че няма редовно правителство, не значи, че финансовото министерство ще спре да работи. Законът изисква Министерството на финансите да внесе бюджет. Длъжни сме да внесем бюджет. Отговорност на политическите партии е да решат, какво ще направят с него”, заяви Валери Белчев.

И подчерта, че преговорите за съставяне на правителството все още не са приключили. „Нямаме правото да ги чакаме”, каза Белчев. Той обаче обясни, че е прегледан списъкът на договореното между партиите и финансовото министерство е включило тези договорки в проектобюджета.

 

Ако базовата пенсия стане 370 лв., с ковид надбавката тя ще се увеличи с 60 лв. Когато пандемията приключи, в най-лошия случай ще бъде вземана пенсия от 370 лв, каза той с уточнението, че засега поне за първите 6 месеца на 2022 година ще има мерки за подкрепа заради пандемията от COVID-19.

А 370 лв. е по-висока пенсия от досегашната, ако махнем коронасубсидията от 120 лв. към всяка пенсия.

Изплащането на пенсиите и добавките за декември ще бъде в периода между 7 декември (вторник) и 20 декември (понеделник). Заедно с тях ще бъде изплатена и допълнителна сума от 120 лева на близо 2,07 милиона пенсионери – това е корона помощта според актуализирания държавен бюджет за 2021 година.

 

Да раждаш деца не е бизнес. Правим помощ в рамките на разумното. Мисля, че правим огромна крачка напред. Не можем да си позволим да извадим 1 000 000 за всяко дете, което се е родило в България. Увеличаваме надбавките с 20%, коментира въпроса с детските надбавки министърът.

 

В бюджета за догодина ще бъде заложен дефицит от 2,9% от брутния вътрешен продукт. Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък, посочи министърът.


До момента тази година страната ни е изтеглила 3,8 милиарда лева при лимит от 4,5 милиарда лв. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии, обясни министърът.

 

Догодина общият лимит за нов дълг е 12 милиарда лева, но според Белчев няма да се наложи изтегляне на цялата сума. Най-вероятно страната ни ще се върне на външните дългови пазари. През 2022 г. на страната ни предстои плащането на вече поето задължение на над 1 милиард евро:

„В крайна сметка местният пазар е сравнително ограничен. Ние и като държава най-малкото имаме нужда и от диверсификация по линия на дълговете. Така че, да, ако това нещо зависи от мен, със сигурност бих планирал международна емисия“.


Според него, БВП догодина ще има растеж от 4%. Не очаквам шокова инфлация догодина, каза личното си мнение Белчев. Не предвиждаме вдигане на данъци, мислим за увеличение с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, заяви служебният финансов министър.

 

Дори 10 000 лева да е заплатата, пак не е достатъчно. Заплатата не само се получава, но и плаща. Ако прекалено много вдигнем минималната заплата, рискуваме фалити и хора без работа, обясни Белчев. Опасявам се, че нашата пазарна икономика не може да поеме по-високи минимални заплати от предвиденото, добави той.

 

Има смисъл от диференцирана минимална заплата, но това е дълъг процес и предполага сериозен шок в системата, сподели още Белчев.

 

Това, че няма редовно правителство, не означава, че министерството на финансите ще спре да работи. Законът изисква финансовото министерство да внесе бюджет. Вече от парламента и редовно правителство зависи как ще модифицира и промени предложението ни, обясни министърът.

 

Работи се по създаването на клирингова къща, за да се подпомогне бизнесът заради покачването на цените на енергоносителите.


„Отделно разглеждаме потенциални механизми за ограничение на износа. Има възможност при риск от падане на системата да се нотифицира Европейската комисия и да получим това право за период от един до три месеца“, каза Белчев.

 Не предвиждаме вдигане на данъци, мислим за увеличение с 5% на заплатата на всички работещи в държавната администрация, каза финансовиаят мминистър

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39