Джордж Сорос

НПО-то бе обвинявано във връзки с гюленистите

Фондацията на Сорос напуска Турция

6739 | 26 ноем. 2018 | 16:17

"Отворено общество" отрича връзка с протестите срещу режима на Реджеп Ердоган през 2013 г.


Турският клон на фондация "Отворено общество" на милиардера Джордж Сорос прекрати дейността си в републиката. Това съобщи "Хюриет" по данни на организацията.

Фондацията заявява, че ръководството е "взело решение" да се разпусне поради убеждението, че бъдещата му работа е безполезна и че е невъзможно изпълнението на определените задачи". Освен това "функционирането й е станало невъзможно заради необоснованите изявления и спекулации за дейността на фондацията в медиите". Има се предвид реакцията, последвала публичната критика към фондацията от президента Тайип Ердоган, пояснява ТАСС.

На 21 ноември той обвини Сорос във финансиране на протестите в страната през 2013 г. Според турския лидер "тези събития са били финансирани от един човек - известният унгарски Джордж Сорос". Ердоган каза, че Сорос е "човек, който има много пари, които харчи за разделение на народи и за унищожаване на държави".

През лятото на 2013 г. площад "Таксим" в Истанбул стана място на сблъсък на турската полиция с демонстранти, които се противопоставиха на изсичането на дървета в близкия парк Гези и изграждането на търговски комплекс там. Към протестиращите се присъединиха и радикали.

Демонстрантите се установиха в палатки в парка и се опитаха да превземат. Полицията многократно използва сила, водни струи, сълзотворен газ, гумени куршуми. Имаше убити и ранени.

Джордж Сорос е основател и ръководител на хедж-фонда "Сорос Фонд Мениджмънт“ ("Soros Fund Management“) и един от най-богатите хора в света. Според списание "Форбс" състоянието му е около 25 милиарда долара.

Някои политици, по-специално унгарският премиер Виктор Орбан, обвиняват Сорос за спонсориране на обществени движения и неправителствени организации, за да постигне своите политически и идеологически амбиции. През юни унгарският парламент прие за ограничаване на Сорос, който предвижда наказания за организации, които подкрепят или финансират нелегалната имиграция.

Унгарското правителство е убедено, че Фондация "Сорос" финансира дейността на фирми, които помагат на незаконните мигранти да окупират страните от ЕС.

 


Намери своята история

От категорията

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа-1624168347.jpg

Руско-американските отношения ескалираха след високопоставено интервю, в което ...

20 юни 2021 | 08:51

Сергей Рябков: Не можем да вярваме на Запада, след като ни излъга за разширяването на НАТО на изток

Сергей Рябков-1515066528.jpg

Договорените между президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева ...

19 юни 2021 | 15:17

Повторно заразяване с коронавирус, включително сред имунизирани в Москва

Снимка БНР/БГНЕС-1624189889.jpg

В Русия се наблюдава рязко увеличаване за заболеваемостта от Covid-19. През ...

20 юни 2021 | 14:48

"Бащата“ на ЕС: Папата ще обяви Робер Шуман за "блажен"

Снимка БТВ-1624181874.png

Бившият френски външен министър е бил дълбоко вярващ католик

20 юни 2021 | 12:35