Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

21912 | 25 ноем. 2022 | 15:29

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с пълното съзнание са предоставили родната ни енергетика на фирма, която ще разруши усилията на хиляди енергетици, посветили се на нейното развитие.


Разнопосочните са сигналите, които „Продължаваме промяната“ излъчват по скандала за меморандума с „Джемкор“.

Първо единият съпредседател на ПП Асен Василев допуска абсурдната версия, че другият съпредседател и бивш премиер Кирил Петков може би не е видял доклада на ДАНС за документа, а минути по късно в ефира на друга телевизия самият Петков го опровергава.

 

Опитът да се заблуди обществото е съшит с бели конци. Двамата водещи фигури в предишното редовно правителство Петков/Василев не положиха особени усилия да защитят този документ в хода на дискусията за създаването на временна комисия. Вместо тях хвърлиха на арената редови съпартийци да бранят честта на „Промяната“, които просто отбиха номера.

 

На призива на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев „Кириле, Асене кажете си“ за договорките в меморандума с „Джемкор“,  не последва контразащита. Защо харвардците не защитават меморандума, както бранят например машинното гласуване?

 

Може би искат да прикрият факти, които разследването ще извади на бял свят.

И които пораждат много въпроси

 

Вярно ли е, например, че офшорната компания, която стои зад този меморандум, е проявила интерес да строи фотоволтаици и батерии на мястото на мини "Марица Изток", след като те бъдат затворени? И, за да набере капитал за това, ще използва меморандума като гаранция на финансовите пазари?

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с пълното съзнание са предоставили родната ни енергетика на фирма, която ще разруши усилията на хиляди енергетици, посветили се на нейното развитие.

 

Впечатляващ е размахът, с който Джемкор чрез подписания меморандум слагат ръка върху един стратегически национален отрасъл с разработване и съфинансиране на проекти:  проект за индустриален комплекс "Марица"; проект за възстановяване и реиндустриализация, проект за интерконекторната връзка между Гърция и България (IGB) за втечнен природен газ (ВПГ); проект за "Топлофикация-София" за подобрения и модернизация на системите, малки модулни реактори (ММР) и други.

 

И в същото време печените бизнесмени харвардци не правят нещо, което е елементарно за каквато и да е сделка - да проучат контрагетните си.

И досега в Министерство на енергетиката няма документ, от който да личи по какви критерии е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited; предоставяна ли е информация за наличие на квалифицирани експерти за изпълнение на предмета на меморандума и съответното приложение; направена ли е проверка за надеждност; как е определен обхвата на меморандума, има ли предварителни анализи за необходимостта на неговото подписване. Защо?

 

И още един скандален факт. Меморандумът е подписан само на английски език от името на "Република България, представлявана от министъра на енергетиката".  Това може да стане само, ако този министър има мандат от Министерския съвет. Към този момент не е известен документ, от който да личи, че министър Александър Николов е упълномощен. Не е известно да има решение на правителството, дори в секретната секция на МС няма информация за проведено заседание, даже и на подпис, което да е взело решение за сключването на меморандума.

Такова решение не е минавало за съгласуване през министерствата и съответните ведомства, които трябва да направят предварителното проучване. С такова решение не са запознати нито в "Правна дирекция" на МС, нито в "Правна дирекция" на Министерството на икономиката, нито на Министерство на енергетиката. Защо?

В българското законодателство има ограничителни условия за инвеститори с офшорна регистрация и капитал да участват в публични процедури в България. Компанията Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, която е свързана с руски капитали и олигарси, а самата Gemcorp Holdings Limited е офшорна фирма с неясен собственик, регистрирана в Джърси. Веригата от офшорки води до Каймановите острови, където регистрираната офшорка няма дори управител. И двете офшорни зони са извън юрисдикцията на ЕС. При подписване на меморандума не е направена проверка на нито една от компаниите на Gemcorp".  Защо?

 

Според Закона за насърчаване на  инвестициите всеки инвеститор, който прояви желание да направи инвестиция в България, задължително е подложен на проучване от Агенцията за инвестиции за сигурността, прозрачността, произхода на съответните инвестиции. И това става чрез ДАНС, Финансовото разузнаване, БНБ, търговско-икономическите съветници към съответните български посолства.

В случая с Джемкорп това не е направено. Защо?

 

Става дума за инвестиция от 1,5 млрд долара, която се появява от нищото - първо на един хвърчащ лист, както го показа депутатката Десислава Трифонова, и след това е подписана директно от министър, с което той задължава цялата държава.

И това става под погледа на министър-председателя Кирил Петков в Гранитната зала на Министерскишя съвет.


До този момент нито един експерт с опит в енергетиката не защити този меморандум, напротив „Промяната“ отнесе много критики заради лекотата, с която са решили да поверят ключови енергийни предприятия на една офшорна компания.

 

"Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, по които се сключват подобни споразумения", заяви Румен Овчаров възмутен.

Защо въобще е бил подписан такъв меморандум?

Нима държавата няма компетенции да управлява енергетиката или пък кабинетът Петков е страдал от дефицит от кадри в тази сфера? Би било твърде неприятно, ако борците срещу преяждането с власт се окажат проводници на корупционни практики?

Дори този меморандум да е само невинна глупост или недоглеждане, самият факт, че се допуска фирма с неясен произход да се разпорежда със структуроопределящи процеси и предприятия в енергетиката, е скандален. И това се случва с драстични нарушения на българското законодателство.

 

Кой би помислил, че възпитаници на Харвард могат да вземат такова неразумно решение? Само че най-доброто образование няма да имунизира човек срещу корупция от власт, както казва американският писател Ерик Хофър.

 

Както обеща ГЕРБ-СДС подаде сигнали до ДАНС и до МВР.

Предварителният доклад на ДАНС, с който Кирил Петков е бил уведомен, показва, че този меморандум застрашава националната сигурност.

От компетентността на органите и на прокуратурата сега е да изясни кой доведе Джемкорт в България и срещу какво? Кой е бил инициаторът за този сделка и кой е подготвил текста на меморандума? Кой е взел решението меморандумът да бъде подготвен единствено и само на английски език. Кой се съгласил изпълнението на меморандума да бъде обвързано с арбитраж в Париж?

И изобщо след като има констатации, че меморандумът е "заплаха за националната сигурност" кой е ще понесе отговорността за това национално предателство?  


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32