Френските ястия са най-обичаните от световните лидери по време на срещите на Общото събрание на ООН, казва главният готвач на организацията Дан Лопес, цитиран от „Российская газета“. Най-често приготвяме телешко в пергамент, пиле муселин, гъши дроб. Стремим се винаги да има и риба и нещо вегетарианско, допълва кулинарният майстор. "Политиците обичат младо агнешко, телешко и филе миньон. За 12 години, откакто съм тук те винаги присъстват в менюто", отбелязва той.
По думите на Дан Лопес по-лесно е сготвиш храна за 4000 души, колкото са работещите в централата на ООН в Ню Йорк, отколкото за 170 или 190 държавни и правителствени ръководители. Лопес разказва, че контролира приготвянето на няколко закуски, основни блюда и десерти. Дегустациите на виното и на вече готовата храна се прави от сътрудниците по протокола към всеки лидер. Именно те решават какво да се готви за шефовете им. Този процес обаче е дълъг и може да продължи до 4 часа всеки ден, казва Лопес.