Еузебио бележи във вратата на КНДР по време на четвъртфинала от Мондиал 1966.

Властта и футболът

Футболната революция на Северна Корея

27092 | 17 юли 2015 | 17:20

Мондиалът през 1966 г. „поставя“ страната за първи път на политическата карта

Еузебио бележи във вратата на КНДР по време на четвъртфинала от Мондиал 1966.-1437143019.jpgМиг за историята - корейските дебютанти току-що са победили двукратния световен шампион Италия.-1437143101.jpgТимът на Северна Корея, участник на Мондиал 2010.-1437143085.jpgПал Чернай (вдясно) с шампионската салатиера от Бундеслигата, спечелена с „Байерн“ през 1981 г.-1437143052.jpgКим Ир Сен-1437143037.jpg

В една юлска утрин на 2010 г. светът се събуди с новината, че целият футболен отбор на КНДР е бил подложен на 6-часово публично мъмрене и унижение на централния площад в Пхенян „Ким Ир Сен“. Играчите били строго порицани пред 400 официални лица от властта, студенти и журналисти заради „идеологическия“ провал на световните финали в ЮАР броени седмици по-рано. По футболистите летели плюнки, домати и дори камъни от гневни граждани. Репортажите се допълваха с разказ за трагичната история на треньора Ким Йон-хун, изпратен в трудов лагер и изхвърлен от Корейската работническа партия.


Сюжетът, достоен за перото на Оруел, впоследствие бе отречен от севернокорейските власти, а и от ФИФА. Достоверността на тази, както и на всяка информация за случващото се на север от 38-ия паралел практически е недоказуема. Пропагандата и от двете страни рисува всичко в черно или бяло. И обратното. Светът не знае почти нищо за истинския живот в един от последните бастиони на комунизма. Вече над 60 години улавя само намеци при редките си контакти със севернокорейски политици или спортисти на международната сцена.

 

„Тотален футбол“ по азиатски


След края на Корейската война (1950-1953) КНДР изпада в изолация, която за първи път е нарушена... на футболния терен. Нещо повече - дебютното участие на страната на мондиал през 1966 г. предизвиква вулкан от събития на футболната карта и има дълбок политически отзвук. Слабо е да се каже, че представянето на корейските футболисти е сензация. Тимът стига почти до битката за медалите, а четвъртфиналът остава най-доброто постижение на азиатски отбор на световно първенство чак до 2002 г.


Успехите на КНДР по терените на Англия през 1966 г. обаче са само едната страна на монетата. Някои футболни историци отиват много по-далече - за тях корейските футболисти предлагат изцяло нова концепция, която впоследствие води до революция в играта. Твърди се, че самият Йохан Кройф е силно впечатлен от тактическите прийоми на поданиците на Великия вожд, а бащата на стратегията за „тоталния футбол“ - холандецът Ринус Михелс, старателно си води бележки за поведението на корейските футболисти.


За първи път на мондиал


КНДР участва в световни квалификации именно за първенството през 1966 г. Това се случва на фона на сложна международна обстановка. Студената война е в разгара си, а ФИФА дава общо една квота за финалите на Азия и Африка. До заключителния квалификационен турнир в Азия достигат КНДР, Южна Корея и Австралия, но южнокорейците се оттеглят заради решението на ФИФА мачовете да се играят в Камбоджа вместо в Япония. Паралелно с това всички африкански държави също обявяват бойкот заради участието на ЮАР, управляван от режима на апартейд. За Северна Корея остава да мери сили единствено с посредствения тогава тим на Австралия, който е сразен в двата мача в Пном Пен с общ резултат 9:2. Така става единствената страна извън Европа и Америка, участник на Мондиал 1966.


За всеобщо изумление по английските терени тимът показва отлична физическа подготовка, упоритост и воля за победа въпреки недостатъците в техническо отношение. По това време Великобритания не признава КНДР за суверенна държава и допуска тима на своя територия под условие, че няма да играе с официалното име на страната. Севернокорейците, които бързо са прекръстени от международната преса на „жокеите“ заради ниския си ръст (средно 170 см), още в началото се доказват като сплотен и мотивиран отбор. Техният треньор Рае-Хюн Мюн, заемащ поста от 1963 г., е заимствал тренировъчна методика от „братските“ народи на Унгария, ГДР и СССР. Той се е възползвал от политиката на Пхенян често да праща специализанти в приятелския соцлагер, за да трупат ценен чужд опит в различни социални и обществени сфери.


В тактическо отношение КНДР използва модерната тогава схема 4-2-4 (с нея Бразилия печели световните титли през 1958 и 1970 г.). Футболистите не спират да тичат, бързо и често сменят местата си. Топката е в постоянно движение - все важни постулати от тоталния футбол на бъдещата славна Холандия. Севернокорейците били наясно, че за да компенсират липсата на класни футболисти, трябвало да са по-добри атлети и да мислят по-бързо. Превъзходството на „ума над материята“ била типична философия за корейското общество по това време. Тя нагледно се изразявала в кампании като движението „Чолима“ в края на 50-те години. „Чолима“ е митично същество - кон от китайската митология, което можело да пропътува 1000 ли (китайска мерна единица за разстояние, равняваща се на 400 км) за един ден, което не можело да бъде обяздено от човек и въплъщавало неизчерпаемата воля на героите за победа. Движението „Чолима“ мобилизирало енергията на народа на Северна Корея за индустриално развитие през 50-те и 60-те години на миналия век, вследствие на което страната многократно изпреварва (макар и за кратко) по икономически показатели южната си съседка.


В унисон с това тренировъчната система на севернокорейските футболисти ги карала да се напрягат до предела на силите си. Денят им започвал с 10-километров крос, последван от двуразови занимания за техническа и тактическа подготовка. След вечеря задължително играели пълен 90-минутен двубой, в който се спазвало строгото правило топката да не се задържа повече от 10 секунди един и същи играч. Всичко завършвало със серия от шест 100-метрови спринта, последният от които не трябвало да бъде пробяган за повече от 13 секунди.


Момчетата „Чолима“


Въпреки спартанската закалка севернокорейците губят тежко първия си мач от мондиала (0:3 от СССР), но след равенство с Чили и гръмотевична победа над Италия с 1:0 се класират на четвъртфиналите. Успехът над „скуадрата“ и до днес се води за една от най-големите сензации в историята на световните първенства - абсолютният дебютант, най-младият отбор на турнира изхвърля двукратния първенец на планетата. След този двубой футболистите са провъзгласени за национални герои. Победата поставя Северна Корея като страна (в това число и като политическа единица) за първи път на световна карта. Момчетата „Чолима“ стават персонални любимци в град Мидълзбро. Над 3000 британски работници пътуват до Ливърпул, за да подкрепят на живо новите си „идоли от пролетариата“ в четвъртфиналния сблъсък с Португалия на Еузебио, един от най-силните отбори на мондиала.


Само след 25 минути игра Северна Корея вече води с 3:0. Светът отново е в шок. Страната, чиито дипломатически отношения са ограничени само до държавите от Източния блок, е на път да изхвърли сочения за фаворит за световната титла португалски отбор. В крайна сметка благодарение на гения на Еузебио (автор на 4 гола) и неизмеримо по-големите технически качества на футболистите си „бразилците на Европа“ обръщат до 5:3. Приказката за корейските играчи свършва, но ехото от представянето им дълго се разнася из европейската преса. Йохан Кройф никога не е говорил директно за впечатленията си от играта на азиатския тим, но след години признава, че от лятото на 1966-а започва да обръща значително по-голямо внимание на физическата подготовка в тренировъчния процес. През 70-те това ще му помогне да се превърне в символ на тоталния футбол, да спечели три пъти „Златната топка“ и да бъде провъзгласен за футболист №1 на ХХ век в европа.


Катастрофата в ЮАР


Северна Корея чака цели 44 години, преди отново да се класира на световно първенство. По терените на ЮАР 2010 обаче духът на „Момчетата „Чолима“ се проявява само в дебютния мач срещу Бразилия, загубен с 1:2. Ентусиазмът от добрата игра срещу могъщия съперник кара властите да извършат исторически акт - следващият двубой срещу Португалия става първото спортно събитие, излъчено пряко по севернокорейската телевизия. Ходът обаче е необмислен - корейците губят катастрофално с 0:7 и се прощават с надеждите за нов футболен пробив по най-болезнения начин. При това пред невярващия поглед на сънародниците си.


Унгарски треньор става любимец на Ким Ир Сен

 

Изолацията на КНДР от света, породена от доктрината за абсолютната самодостатъчност (Чучхе), не подминава и футбола. Малцина севернокорейски футболисти получават правото да играят в чужбина - разбира се, със специалното разрешение на местната държавна сигурност. Преобладаваща част от тях се подвизават в Китай, Русия и Япония, и едва неколцина са допускани до западноевропейски клубове. Играчите никога не отиват зад граница сами, а със специален придружител. Куриозен е случаят с Чой Мин Хо, облякъл екипа на руския „Криля Советов“. Той отказва хладилник в стаята си, под предлог че през зимата такъв не му трябва, а през лятото има опасност да се разболее от студените напитки, които би съхранявал в него...


Националният отбор също внимателно се пази от чужди влияния. Само веднъж правилото е нарушавано - с личната благословия на Ким Ир Сен. Унгарецът Пал Чернай става любимец на Великия вожд в началото на 90-те години, малко преди кончината му през 1994 г.


Чернай (1932-2013) е един от многото унгарци, избягали от родината си след трагичния край на революцията от 1956 г. Установява се във ФРГ, където играе за „Карлсруе“, а впоследствие гради славна треньорска кариера. Начело на „Байерн“ два пъти печели шампионската титла и достига финал за Купата на европейските шампиони (1982 г.). Комунизмът, от който бяга като млад, обаче неочаквано се завръща в живота му през 1990 г., когато получава предложение да оглави националния тим на КНДР. Страната търси качествен специалист, който да я нареди сред финалистите на Мондиал 1994.


След дълги колебания Чернай приема да пътува за Пхенян, където на място да проучи офертата. В крайна сметка подписва 6-месечен договор, който изтича в края на 1991 г. Още първата задача е историческа - да подготви максимално добре тима за контролен мач срещу... САЩ в Ню Йорк. В мемоарите си унгарецът разказва любопитни подробности от първия си допир с реалността в Северна Корея. След кацането бил посрещнат от хиляди деца с цветя на летището в Пхенян, а след това бил отведен в хотел на 15 етажа, в който били настанени най-добрите футболисти в страната и където имало топла вода само веднъж седмично. Дали му торба, пълна с пачки американски долари, преводач и шофьор. Имал само 3 дни, за да избере най-подходящите играчи за пътуването в Щатите. Списъкът трябвало да бъде одобрен от партията.


Въпреки експресните срокове за „селекция“ Чернат пожънал огромен успех - на 19 октомври 1991 г. КНДР печели с 2:1 сблъсъка с големия враг на стадион „Робърт Ф. Кенеди“ пред 16 351 зрители. Тимът бил удостоен с грандиозно посрещане в Пхенян, а Чернат - провъзгласен за полубожество. Пачките с долари се умножили. По заповед на Ким Ир Сен отборът бил преместен в хотел с климатик, гореща вода по 24 часа на ден и специална храна. Работата на Чернай дала още плодове - тимът без проблеми се класирал за финалния квалификационен турнир за мондиала. Там обаче конкуренцията в лицето на Саудитска Арабия, Иран, Япония и Южна Корея се оказала непосилна. Въпреки това унгарецът получил предложение да продължи на поста, но отказал. Офертата била придружена с неприемливи условия - да приеме севернокорейско гражданство, да се установи трайно в Пхенян и да стане член на Работническата партия. Връчили му дори учебници, с които по-лесно да възприеме политическата система в страната. Уплашен, Чернай решил да сложи точка на авантюрата.


 


Намери своята история

От категорията

Министърът на спорта призна: В министерството има корупция
(Видео)

Министърът на спорта: В министерството има корупция -Ministarat-na-sporta--V-ministerstvoto-ima-koruptsiya-_1708282115.png

Димитър Илиев коментира и случая с мъжа, нахлул в училище с брадва. Основна ...

18 февр. 2024 | 20:46

Григор Димитров на 1/4-финал в Ротердам, вече е №1 по победи за сезона

Григор Димитров на 1/4-финал в Ротердам, вече е №1 по победи за сезона-Grigor-Dimitrav-Snimka--BTA_1704446956.jpg

Българската звезда в тениса отстрани 6:3, 7:5 Мартон Фучович (Унг), който е ...

15 февр. 2024 | 14:28

Ангел Русев спечели четвърта поредна европейска титла, Джан Зарков завоюва бронз

Ангел Русев спечели четвърта поредна европейска титла, Джан Зарков завоюва бронз-Angel-Rusev-specheli-chetvarta-poredna-evropeyska-titla--Dzhan-Zarkov-zavoyuva-bronz_1707835867.jpg

Другият ни представител - Джан Зарков, пък изненадващо се пребори за третото ...

13 февр. 2024 | 16:50

Президентът в Банско: България има сили за младежка олимпиада

Президентът в Банско: България има сили за младежка олимпиада-Prezidentat-v-Bansko--Balgariya-ima-sili-za-mladezhka-olimpiada_1707648801.jpg

Искам да благодаря на Българската федерация по ски и на домакините от Банско за ...

11 февр. 2024 | 12:52

Най-важното

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък (На живо)
(Видео)

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък-Radev--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak_1709027890.jpg

27 февр. 2024 | 11:57

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34