Партиите са длъжни да направят да има стабилно управление, каза премиерът в оставка

Борисов нареди на ГЕРБ: Няма да обжалвате Изборния кодекс! Да видим как ще разнасят машини в САЩ!

14030 | 3 май 2021 | 09:22

Не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Мнозинството в парламента е проформа и цели да обслужи кандидат-президента Радев, каза той

-1620024063.png-1618827037.jpg-1565864085.jpg

Над 100 милиона вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов и лидер  на ГЕРБ на брифинг в Централата на партията.

 

“Аз съм човек, който винаги дава отчет за парите на данъкоплатците. Изборите по време на пандемия са скъпо начинание и ги проведохме пред всички наблюдатели и неслучайно не бяха обжалвани. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие и е нормално за демокрацията", каза Борисов.

"Точно, защото демокрацията е скъпо нещо, партиите са длъжни да направят да има стабилно управление, допълни той, като благодари на българите, че са оставили ГЕРБ първа политическа сила.

 

Има държави, към които ние се стремим, със 7-8 партийни правителства, има държави като Белгия, които правят правителство по 1-2 години.

Разбира се, там я няма тази глупост, която тук, със служебното правителство, защото те вярват на демокрацията и на политическите партии и на избора на съответния народ", каза още премиерът в оставка.


Според Борисов коментаторите, които твърдят, че българите са отнели от ГЕРБ, не са прави.

„Не знам как вторият има 250 000 гласа по-малко от първия. Тези, които се нарекоха Отровното трио, казват, че ГЕРБ били токсични. БСП не е ли токсична, като никой не иска да работи с нея? Ако се оказва, че ще й дадат мандата и тя го върне? ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? „Да, България“ не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея? Малко да си мерим думите и да зачитаме начина, по който ни е подредил българският народ при едни честни избори“, призова премиерът в оставка.

Мнозинството в парламента е проформа и цели да обслужи кандидат-президента Радев, каза премиерът в оставка.


„Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява.

 

Повече от 1 месец мина, господа. Да си бяхте направили едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента. И то е само за да обслужи кандидат-президента Радев. Неслучайно се хванаха не с Щаб, как да се борят с пандемията. Не случайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха думичка отпред, че ще има при редовни парламентарни избори мажоритарен вот. Това означава, че следващото правителство трябва да има пълен мандат“, допълни той.

Според Борисов ще е трудно правителство да изкара пълния си мандат при настоящите взаимоотношения на политическите субекти в България.
„И тук хвърлиха прах в очите на хората, че някога би имало. Ние предложихме и имаме гласовете, да ,веднага. Сега да се приеме“, подчерта премиерът в оставка.

Той коментира и промените в Изборния кодекс, касаещи ЦИК, като посочи: „Само да напомня, ние само подкрепихме председателя на ЦИК. В тази ЦИК по време на изборите ГЕРБ беше малцинство, защото там бяха представители на БСП, ДПС, „Да, България“, защото им дойде много добре да се възползват от възможността, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК, защото ние като демократи вкарахме и тези партии, които имат евродепутати.

 

Сега ВМРО изпаднаха под 4-процентовата бариера, и те веднага побързаха да закрият възможността да има член на ЦИК на партиите, които имат евродепутати. Те се възползваха. Просто да покажем какви демократи са“.

Борисов се поинтересува защо е отпаднало и предложението за намаление на партийната субсидия на 1 лев на действителен глас.
„Нали това им беше предизборната програма?“, попита той.

 

"Има една още по-смутаваща методология в парламента. Какво означава в един закон да напишеш при възможност, какво означава видео наблюдения при възможност? По какъв критерии ще го определят?", попита Борисов.

Кога ще направят обществените поръчки, къде отиват сигналите, а хакерите? САЩ направиха агенция, която да се бори с намесата в изборния им процес.

 

Какво значи 100 процента машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и кога ще ги достаят или вече е избраната фирмата, което не ме изненадва, както стана с Грипените? Да питам как ще разнесат машините до Америка, Азия, Австралия? Там къде ще ги инсталират? Кой ще наблюдава кой чука на тези машини или вече и там са си създали организация за фалшифициране?", продължи той.

  

Лидерът на ГЕРБ допълни още, че в промените на Изборния кодекс го смущава и частта, в която се казва, че видеонаблюдение на изборите ще има „при възможност“. Според Борисов няма ясни критерии как би могло това да се определи обективно.


От сутринта умувам с юристите и хората, които са били в парламента, защото исках да упрекна Деси и депутатите, обаче те са направили всичко възможност да предотвратят тези щети, които в момента се нанасят на демокрацията. Какво значи в един закон, който по принцип е емпиричен, казва това може, това не може, да напишеш при възможност. Значи, видеонаблюдение ще има при възможност. Кой ще определи тази възможност, бе? Сиреч, вече ще имаме състезание, в което единият отбор ще има и съдиите“, посочи той.
  

 Ако машината се повреди, казват нашите страховите юристи, тогава на хартия казват. В първия момент и аз се обърках, но веднага се сетих коя е печатницата на депутата от БСП, където на практика те трябва да отпечатат цялото количества хартия, защото те няма да могат да знаят в коя секция ще се развали машината", посочи още лидерът на ГЕРБ, като подчерта, че в европейските страни не се използва машинно гласуване.

 

Партиите се държат безотговорно, няма да има и следващо правителство, категоричен е Борисов.

 

„Поредното безсмислено състезание, защото и тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на кандидат-президента Радев месеци наред и това е целта. Те не смятаха да правят правителство.

 

Те избягаха от отговорност. Те харчат парите на данъкоплатците в безсмислени упражнения. Няма да има и следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно.

 

Ние отидохме, предложихме кабинет, с имена, хора. Казахме – елате да говорим. Те не искат, добре, приемаме. Но те не искат и с депутата Трифонов да говорят явно, защото не искат да говорят и с БСП“, допълни той.

Борисов напомни, че тази година предстоят и избори за държавен глава.
Веднага след следващите парламентарни избори, отново вадим парите от бюджета и започваме да плащаме за президентските избори. Бедна държава със стоици милиони за избори през 2 месеца, не го разбирам това. Не считам, че това е отговорността“, подчерта премиерът в оставка.

 

"Народното събрание започна да приема законите бързо, без обсъждане оценка на въздействие. В доклада за върховенството на закона бяха точно в тази насока, а в този парламент видяхме нещо нечувано - Изборен кодекдс, НПК и още бяха приети без да се попитат ресорните министри, без да се поискат мненията на институциите.

 

За първи път видяхме, че нито гражданите и заинтересоаните лица участваха в тези промени", заяви от своя страна Десислава Ахладова - министър на правосъдието в оставка.

Борисов попита как ще може да гласува с хартиена бюлетина ако иска да е модерен като Христо Иванов. Ахладова подчерта, че текстовете в Изборния кодекс са неясни.

Десислава Атанасова заяви, че новите варвари са погазили не само Конституцията и законите, а превъртяха и времето, защото Изборен кодекс не е приеман за два дни, че да се оповести и със задна дата. "Така наречените нови варвари, защото такова нещо правния мир не е съществувал до момента", отсече тя.

"Явно Радев владее и времето вече“, вметна Борисов.

"Те надминаха и правителството и мнозинството на Орешарски", каза Атанасова.

“Фирмата с машините е дарител на “Да, България“ и то си пише", посочи Борисов.

“Очакваме още по-скандални промени направени извън времето и пространството“, заяви Атанасова.

Борисов пък се обърна към нея като председател на парламентарната група на ГЕРБ и поръча да предаде на депутатите от парията, да не се внася жалба срещу Изборния кодекс в Конституционния съд, за да се види от граждани какво са направили с тези промени.

"Коя държава в Европа го прави това с машините, питайте Рюте, аз говорих с него и той ми каза, че са се отказали, защото не може да се защити резултата. Той ми обясни, Холандия която ни е пример за демокрация", продължи Борисов.

"Сега наказваме народа - щом не иска машини - насила. Сега и Христо Иванов иска, не иска, ще гласува на машина", коментира Борисов.

Атанасова заяви, че с промените се погазва тайната на вота и са длъжни да сезират Конституционния съд.

“Радев дори поиска да му актуализираме бюджета, ама оставете ни на мира, вкарайте си правителство и си гласувайте“, отбеляза Борисов.

Екатерина Захариева заяви, че ако е вярно, че машините са от Венецуела и едва 24 процента са гласували на машини, не се ли притесняват. "Не се притесняваме ние, че купуаме и гласуваме само на машини, купувани от диктаторска държава. Тези хора няма никаква представа как се организират избори в чужбина, как ще закарат машините, как ще ги охраняат, съхраняват и кой ще ги инстарила?", попита тя.

Борисов пък припомни, че само Радев е подкрепил Николас Мадуро преди изборите във Венецуела. 

"Да управляваш не е да смениш Фейсбук с парламентарната трибуна, а сега всички се състезават кой да е по-голям критик. Краткият живот на този парламент да е фокусиран върхи изборния кодекс, което е абсурдно. Как от правосъдие за всеки стигнахме до законодателен блиц-криг?", взе отношение Томислав Дончев.

"Как не ги беше срам да карат хората да работят на Разпети петък вечерта?", възмути се премиерът за извънредния брой на "Държавен вестник", който беше напечатан с указ на Румен Радев на 30 април вечерта.

"Пожелавам на моите опоненти да управляват три мандата", каза Борисов. Поясни, че още нямат кандидати за ЦИК. По думите му нямало методология за това. "Може да са шампиони по шах, бокс", каза той.

"Българският народ има страшен инстикт и когато не управлявахме както искаха, те ни натиснаха, ние се поправихме и те пак ни дадоха доверие. Дори и Тодор Живков не е имал парламент, премиер, президент и ЦИК, а Радев е точно такъв. Българският народ не иска диктатурата", заяви Борисов.

"Фактът, че водещ журналист пита дали се притесняваме от служебен кабинет, който само трябва да проведе честни избори, от кое да се притесняваме? Мая Манолова се върна след Костинброд, Дончева се върна, Капон се върна, Бабикян се върна, нормално е и той да се върне. Това ще е новото, само след три седмици кортежите ще се върнат на “Червило“?", коментира още Борисов.

“Когато синдикат протестира се срещаш и питаш какво искат. Но ще протестираме само заради протеста. Аз съм за стабилна държава, когато едните се прибират, а други излизат, не е добре за инвестициите. Няма да влезем в еврозоната, самият Радев беше против и горчиво ще съжаляваме", предупреди Борисов.

"Един от показателите за загубата ни в София е именно, че им дадохме да затворят София", анализира премиерът в оставка.

“Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток, такъв ще бъде профила ни на президент, категорична противоположност на разединителя", коментира Борисов и отрече възможността той да бъде кандидатурата на партията за "Дондуков" 2.

 

Няма да внасяме промените в Изборния кодекс в Конституционния съд, каза Бойко Борисов.


„Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Те вече виждат. Няма да го обжалваме. Обжалваме мораториума, защото това е свръхгрешка. Има конституционна практика, в която това е гледано, и правителството изпълнява своите задължения, докато не бъде подменено. Конституционният съд се е произнесъл, но понеже искат тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, защото вече са дали едно такова“, обясни той.

Бойко Борисов посочи, че правителството е само уж уволнено, а в същото време Румен Радев му задава задачи.


„И каза и още една глупост онзи ден: „Борисов дълго бавеше машините“. Бавя ги, защото коя държава в Европа го прави? Как ще ги защитите? Как ще ги разнесете?“, запита той и напомни разговора си с премира на Холандия Марк Рюте, който му е препоръчал да не въвеждаме машинно гласуване. 

 

“Само народът може да каже на следващите избори, кой ще бъде първи, народът е мъдър. ИТН може да са първи, те направиха много, направиха правителсто, решиха проблемите на българите, произнесоха се за външната ни политика, смениха изборния кодес, намалиха субсидията на 1 лв.", заяви той.

 

"Тревогата ми днес не е да им се подигравам, а защото ми е притеснено за държавата. Спасихме се от пандемията, спасихме се от миграционната криза, от финансовата криза. На фона на затворените държави, ние получаваме хиляди дози от ваксините, а зелените коридори сега стоят празни, българите предпочетоха да отидат да празнуват", каза премиерът в оставка.

"Пет партии можеше да направят кабинет и да забравите за нас. Нинова казва по-бързо да връщаме мандата, защото Борисов да не управлява, ама те не искат да поемат отговорност, не искат да управляват, ето това е страх!", завърши Бойко Борисов.

 ГЕРБ:

Не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Мнозинството в парламента е проформа и цели да обслужи кандидат-президента Радев, каза той

От категорията

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП-1621076260.jpg

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя ...

15 май 2021 | 13:56

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби
(Видео)

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби-1620973400.jpg

Сега всеки се готви за силна и остра опозиция. На мача трябва да станеш първи, ...

14 май 2021 | 09:22

НАП: Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжност изпълнителен директор
(Видео)

-1620979241.png

През 2018 г. той подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои ...

15 май 2021 | 16:31

НС на БСП прие единодушно доклада на Корнелия Нинова и план за действие за предстоящите избори
(Видео)

-1539696311.jpg

В плана са очертани краткосрочните мерки, свързани с дейността на Националния ...

15 май 2021 | 15:38