ГЕРБ: Тези, които искат нов бюджет, се готвят да пазаруват избиратели

“Възраждане“ предлага минимална заплата по региони

Битката за бюджета - партиите не се разбраха кой да го внесе

1941 | 9 ноем. 2022 | 18:04

ДПС: "Продължаваме промяната" ни завеща висок дефицит, БСП: Трябва да има бюджет за хората и икономиката


Разговорите за бюджета за следващата година са като мита за Вавилонската кула. Всяка от партиите има различна визия за най-важния закон за държавата, и дори да се припокриват някои виждания на формациите в законодателната институция, винаги има значим отличителен нюанс, който поставя разделителни линии.

 

Въпреки че всички категорично заявяват, че трябва да се избягва популизмът  при изготвянето на финансовия план, политиците ни не изключват факта, че изборите скоро май пак ще почукат на вратата и те трябва да кажат на избирателите си, че все пак нещо са свършили за кратко работещия парламент, всеки според вижданията си за икономиката на страната.

БСП първа поде разговора за бюджета и приканва колегите си от другите партии да търсят разумни решения за доходите и икономиката ни в следващата година. И по темата с бюджета БСП влезе в остър конфликт със служебното правителство, излъчено от президента Радев. Левицата настоя служебният кабинет да внесе проект на бюджет, нещо, което служебният министър на финансите Росица Велкова отказва. "Независимо от това дали се провеждат преговори за мнозинство и правителство, трябва да постигнем минимум съгласие за бюджет за 2023 г.", търсим гаранции за хората и икономиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За нас задача номер едно е да гарантираме увеличение на доходите, грижа за деца, млади хора, работници, енергийно бедни, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим икономиката", заяви лидерът на БСП. 

Най-голямата партия в парламента ГЕРБ подкрепя министър Велкова, че трябва да има само удължителен закон. „Правото единствено на министерски съвет да внесе бюджет в Народното събрание е спазено като най-разумния подход към момента е, че при положение че няма редовен кабинет служебното правителство да внесе такъв, който удължава срока на действие на приетия през 2022 година бюджет“, коментира пред Епицентър.бг Александър Иванов от ГЕРБ. Той подчерта, че ГЕРБ ще подкрепи предложеното удължаване на държавния бюджет на заседание на бюджетна комисия. За мен е притеснително да се отваря процедурата изцяло за бюджет, защото повечето партии могат да предложат каквото желаят в бюджета без да имат ангажимент после да го изпълняват, тоест партии, които се готвят за избори“, заяви Александър Иванов. „Продължаваме промяната“ искат по-скоро нов бюджет. Ако се готвят за избори, в тяхна услуга ще е да се отвори нова бюджетна процедура, като направят предложения без да имат ангажимент да ги изпълняват“, каза още той. Той изрази надежда че скоро ще има редовно правителство, което ще внесе свой проект на бюджет който да отразява намеренията на управляващо мнозинство за реформи и политики. „Всякакъв бюджет без редовен кабинет по-скоро би бил сватбарски бюджет, всеки ще обещава и ще пазарува избиратели на воля“, коментира Александър Иванов.

Втората по големина партия в парламента „Продължаваме промяната“ е на обратното мнение – служебният кабинет трябва да внесе проект на бюджет за догодина. Оттам твърдят, че като управляващи са водили правилната финансова политика и страховете, които се насаждат за огромен дефицит и 16 милиарда нов дълг са безпочвени. В същото време обаче финансовите пазари ни отпускат финансиране при високи лихви зарази разхлабената финансова политика. В интервю за Епицентър.бг известният американски икономист проф. Стив Ханке разкритикува водената от кабинета Петков финансова политика. Напоследък икономисти заговориха, че има риск и за валутния борд, на който се крепеше българската икономика години наред, въпреки че бордът налага известни ограничения, в това число и за размера на дефицита, който има риск през следващата година да е рекордно висок. От „Продължаваме промяната“ предлагат минималната заплата да стане 860 лева за 2023 година. Трябва да отбележим все пак, че от всяко увеличение на минималната заплата печели и държавата като приходи от осигуровки.

Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Петър Чобанов заяви пред Епицентър.бг че внасянето на удължителен закон е добро решение. "Това е правилна стратегия да се удължат разпоредби от настоящия бюджет и политиките които заложихме в изключително и по време на актуализацията тъй като това ще даде възможност временно да се удовлетворят нуждите на хората, да се продължат социални разходи, докато се състави редовен кабинет. За да има нов бюджет, трябва да има ясно съставено мнозинство, което носи отговорност, което има програма за управление. , което провежда съответната политика и може да я защити“, коментира Чобанов. „Отварянето на бюджета може да се окаже доста рисковано начинание, което да доведе до още по-големи дефицити от близо 12 милиарда, които ни завещаха „Продължаваме промяната“ и 15 милиарда дълг за всяко от следващите три години“, подчерта председателят на бюджетната комисия. Вече имаме проблем с набирането на дълга, за да се успокоят лихвените нива, за да падне рисковата премия, трябва редовен кабинет“, категоричен е Чобанов.

"Демократична България" пък разкритикува служебното правителство, че не е внесло нов бюджет и заяви, че ще бъде "спирачка" на популистките идеи, които ще бъдат предложени между първо и второ четене. От ДБ държат дефицитът да бъде около 3%, тоест, да не бъде голям, защото по думите на Мартин Димитров „в такива времена живеем, че после няма връщане назад или връщането назад е трудно“.

"Възраждане" също има своя позиция за бюджета. "Истината е , че днешната икономическа обстановка кардинално се различава от това което беше преди няколко месеца и това обослава необходимостта България да приеме нов бюджет, който да отговаря на това което се случва в момента. Но внасянето на цялостен бюджет означава някой да носи политическа отговорност какво ще се гласува в зала", коментира Цончо Ганев от "Възраждане пред Епицентър.бг. "При положение че президентът няма мнозинство което да застане зад неговите визии за бюджет по-скоро е разбираемо, че той не го прави. Трябва да има ново правителство което да внесе проект на бюджет, с конкретни политики", смята той. "Не е нормално да имаме  за следващата година 16 милиарда нов дълг. Това е 40 процента увеличение на дълга", е мнението на Ганев. Според „Възраждане“ трябва да има минимална заплата по региони. "Да приемем, най-големите градове като София, Пловдив и Варна и Бургас -в тези градове за бизнеса не е проблем да плаща минимална заплата. Ние смятаме, че минималната заплата трябва да бъде вдигната за бизнесите, които могат да си позволят такова увеличение и да бъда стимулиран бизнеса да дава по-големи заплати, но в региони, в които бизнесът изнемогва, ако ние го натоварим допълнително да плаща по-високи данъци и осигуровки, може да се окаже, че няма да има кой да дава минимална заплата", заключава Цончо Ганев.

От „Български възход“ единствено коментираха лаконично  за Епицентър.бг, че редовно правителство трябва да внесе свой проект на бюджет.

И така бюджетът отново ще се превърне в „ябълката на раздора“ между партиите. За пореден път формациите ще забравят, че Съединението прави силата и малцина от тях могат да бъдат мъдри и опазят страната от по-големи дългове.


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47