ГЕРБ: Тези, които искат нов бюджет, се готвят да пазаруват избиратели

“Възраждане“ предлага минимална заплата по региони

Битката за бюджета - партиите не се разбраха кой да го внесе

3463 | 9 ноем. 2022 | 18:04

ДПС: "Продължаваме промяната" ни завеща висок дефицит, БСП: Трябва да има бюджет за хората и икономиката


Разговорите за бюджета за следващата година са като мита за Вавилонската кула. Всяка от партиите има различна визия за най-важния закон за държавата, и дори да се припокриват някои виждания на формациите в законодателната институция, винаги има значим отличителен нюанс, който поставя разделителни линии.

 

Въпреки че всички категорично заявяват, че трябва да се избягва популизмът  при изготвянето на финансовия план, политиците ни не изключват факта, че изборите скоро май пак ще почукат на вратата и те трябва да кажат на избирателите си, че все пак нещо са свършили за кратко работещия парламент, всеки според вижданията си за икономиката на страната.

БСП първа поде разговора за бюджета и приканва колегите си от другите партии да търсят разумни решения за доходите и икономиката ни в следващата година. И по темата с бюджета БСП влезе в остър конфликт със служебното правителство, излъчено от президента Радев. Левицата настоя служебният кабинет да внесе проект на бюджет, нещо, което служебният министър на финансите Росица Велкова отказва. "Независимо от това дали се провеждат преговори за мнозинство и правителство, трябва да постигнем минимум съгласие за бюджет за 2023 г.", търсим гаранции за хората и икономиката, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "За нас задача номер едно е да гарантираме увеличение на доходите, грижа за деца, млади хора, работници, енергийно бедни, пенсионери и уязвими хора, както и да подкрепим икономиката", заяви лидерът на БСП. 

Най-голямата партия в парламента ГЕРБ подкрепя министър Велкова, че трябва да има само удължителен закон. „Правото единствено на министерски съвет да внесе бюджет в Народното събрание е спазено като най-разумния подход към момента е, че при положение че няма редовен кабинет служебното правителство да внесе такъв, който удължава срока на действие на приетия през 2022 година бюджет“, коментира пред Епицентър.бг Александър Иванов от ГЕРБ. Той подчерта, че ГЕРБ ще подкрепи предложеното удължаване на държавния бюджет на заседание на бюджетна комисия. За мен е притеснително да се отваря процедурата изцяло за бюджет, защото повечето партии могат да предложат каквото желаят в бюджета без да имат ангажимент после да го изпълняват, тоест партии, които се готвят за избори“, заяви Александър Иванов. „Продължаваме промяната“ искат по-скоро нов бюджет. Ако се готвят за избори, в тяхна услуга ще е да се отвори нова бюджетна процедура, като направят предложения без да имат ангажимент да ги изпълняват“, каза още той. Той изрази надежда че скоро ще има редовно правителство, което ще внесе свой проект на бюджет който да отразява намеренията на управляващо мнозинство за реформи и политики. „Всякакъв бюджет без редовен кабинет по-скоро би бил сватбарски бюджет, всеки ще обещава и ще пазарува избиратели на воля“, коментира Александър Иванов.

Втората по големина партия в парламента „Продължаваме промяната“ е на обратното мнение – служебният кабинет трябва да внесе проект на бюджет за догодина. Оттам твърдят, че като управляващи са водили правилната финансова политика и страховете, които се насаждат за огромен дефицит и 16 милиарда нов дълг са безпочвени. В същото време обаче финансовите пазари ни отпускат финансиране при високи лихви зарази разхлабената финансова политика. В интервю за Епицентър.бг известният американски икономист проф. Стив Ханке разкритикува водената от кабинета Петков финансова политика. Напоследък икономисти заговориха, че има риск и за валутния борд, на който се крепеше българската икономика години наред, въпреки че бордът налага известни ограничения, в това число и за размера на дефицита, който има риск през следващата година да е рекордно висок. От „Продължаваме промяната“ предлагат минималната заплата да стане 860 лева за 2023 година. Трябва да отбележим все пак, че от всяко увеличение на минималната заплата печели и държавата като приходи от осигуровки.

Председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Петър Чобанов заяви пред Епицентър.бг че внасянето на удължителен закон е добро решение. "Това е правилна стратегия да се удължат разпоредби от настоящия бюджет и политиките които заложихме в изключително и по време на актуализацията тъй като това ще даде възможност временно да се удовлетворят нуждите на хората, да се продължат социални разходи, докато се състави редовен кабинет. За да има нов бюджет, трябва да има ясно съставено мнозинство, което носи отговорност, което има програма за управление. , което провежда съответната политика и може да я защити“, коментира Чобанов. „Отварянето на бюджета може да се окаже доста рисковано начинание, което да доведе до още по-големи дефицити от близо 12 милиарда, които ни завещаха „Продължаваме промяната“ и 15 милиарда дълг за всяко от следващите три години“, подчерта председателят на бюджетната комисия. Вече имаме проблем с набирането на дълга, за да се успокоят лихвените нива, за да падне рисковата премия, трябва редовен кабинет“, категоричен е Чобанов.

"Демократична България" пък разкритикува служебното правителство, че не е внесло нов бюджет и заяви, че ще бъде "спирачка" на популистките идеи, които ще бъдат предложени между първо и второ четене. От ДБ държат дефицитът да бъде около 3%, тоест, да не бъде голям, защото по думите на Мартин Димитров „в такива времена живеем, че после няма връщане назад или връщането назад е трудно“.

"Възраждане" също има своя позиция за бюджета. "Истината е , че днешната икономическа обстановка кардинално се различава от това което беше преди няколко месеца и това обослава необходимостта България да приеме нов бюджет, който да отговаря на това което се случва в момента. Но внасянето на цялостен бюджет означава някой да носи политическа отговорност какво ще се гласува в зала", коментира Цончо Ганев от "Възраждане пред Епицентър.бг. "При положение че президентът няма мнозинство което да застане зад неговите визии за бюджет по-скоро е разбираемо, че той не го прави. Трябва да има ново правителство което да внесе проект на бюджет, с конкретни политики", смята той. "Не е нормално да имаме  за следващата година 16 милиарда нов дълг. Това е 40 процента увеличение на дълга", е мнението на Ганев. Според „Възраждане“ трябва да има минимална заплата по региони. "Да приемем, най-големите градове като София, Пловдив и Варна и Бургас -в тези градове за бизнеса не е проблем да плаща минимална заплата. Ние смятаме, че минималната заплата трябва да бъде вдигната за бизнесите, които могат да си позволят такова увеличение и да бъда стимулиран бизнеса да дава по-големи заплати, но в региони, в които бизнесът изнемогва, ако ние го натоварим допълнително да плаща по-високи данъци и осигуровки, може да се окаже, че няма да има кой да дава минимална заплата", заключава Цончо Ганев.

От „Български възход“ единствено коментираха лаконично  за Епицентър.бг, че редовно правителство трябва да внесе свой проект на бюджет.

И така бюджетът отново ще се превърне в „ябълката на раздора“ между партиите. За пореден път формациите ще забравят, че Съединението прави силата и малцина от тях могат да бъдат мъдри и опазят страната от по-големи дългове.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18