Сачева: Премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ

От ГЕРБ-СДС преговарят за правителство с четиригодишен мандат

Сачева след срещата с ДПС: Имаме сходство в програмите.Премиерът и председателят на НС ще са от ГЕРБ

22649 | 17 юни 2024 | 15:31

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики, заяви Деница Сачева

Сачева: Премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ-Sacheva--Premierat-i-predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-shte-sa-ot-GERB_1718628437.pngГЕРБ след срещата с ДПС: Имаме сходство в програмите-GERB-sled-sreshtata-s-DPS--Imame-shodstvo-v-programite--Na-zhivo-_1718627524.pngГЕРБ след срещата с ДПС: Имаме сходство в програмите (На живо)-GERB-sled-sreshtata-s-DPS--Imame-shodstvo-v-programite--Na-zhivo-_1718627494.pngГЕРБ-СДС започва срещите за правителство - първи са ДПС -GERB-SDS-zapochva-sreshtite-za-pravitelstvo---parvi-sa-DPS-_1718623665.jpg

Както председателят на Народното събрание, така и премиерът ще бъдат от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС на брифинг след среща с представители на ДПС за възможността за съставяне на правителство, предаде БТА. 

ГЕРБ-СДС и ДПС намериха сходство в програмите си по отношение на основните приоритети в страната, стана ясно след срещата.

По думите на Деница Сачева приоритетите, по които има съгласие, са членството на България в еврозоната, Шенген, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Не са обсъждани конкретни имена нито за състава, нито за структурата на Министерския съвет, каза тя на въпрос каква ще е фигурата на министър-председател. Сачева посочи, че искат да направят нещо, което е устойчиво, а то не почива нито на разговори за личности, нито на математически мнозинства, то минава единствено и само през политики.  

 

Говорим за правителство на споделената отговорност и документът, който вероятно ще предложим за обсъждане, ще бъде точно в този смисъл - споразумение за правителство на споделената отговорност, в което ще залегнат конкретни политики, заяви тя. Според Сачева това е единствената възможна формула, защото хората прекалено много са се изморили от политиката на конфронтация и от това кой с кого не може.

 

Ние трябва да покажем кой с кого може и трябва да покажем, че сме в състояние да надмогнем и от ГЕРБ-СДС го правим за пореден път - надмогваме нашето политическо его и тяснопартийните интереси и искаме да работим за това да се успокои държавата и да спре тази спирала от избори, заяви тя.

 

По думите ѝ е цинично да се продължава да се говори за това, че трябва да даваме още пари за избори, при положение, че изборът на българските граждани е ясен и категоричен, той е проевропейски, и е за политика на съгласие. 

 

Теменужка Петкова отбеляза, че двете партии целят пълен четиригодишен мандат, за да има време всички реформи да бъдат завършени, а Рая Назарян посочи, че първата задача на 50-ото Народно събрание ще е приемането на процедурни правила за избор на членове на антикорупционната комисия.

 

“Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество”, добави Назарян.

Тя посочи още, че с ДПС са постигнали съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд.

Назяран отбеляза, че е необходим и нов Наказателен кодекс.

 

Относно възможността Йорданка Фандъкова да бъде председател на 50-ото Народно събрание, Сачева коментира, че Фандъкова е доказала многократно както своите качества на управленец, така и своята диалогичност и качества на политик, на човек, който наистина търси съгласие, така че тя би била подходяща за много позиции. 

 

По отношение на БСП, Сачева каза, че очаква да види какво ще е решението на социалистите за участие в разговори утре и с какви условия ще се явят на тези разговори.

 

Тя посочи, че днес са получили отказ за среща от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) със заявката, че ПП-ДБ ще бъдат опозиция. За нас не е ясно на какво ще бъдат опозиция, коментира Сачева. Би било любопитно да видим как те биха гласували против политика, свързана с Шенген и с еврозоната, допълни тя. Сачева каза, че днес са получили отказ за разговори и от „Възраждане“.

 

Относно разпределението на местата в пленарната зала, Деница Сачева коментира, че е имало известни спорове. Най-голям дебат имаше дали да останем или не в тази зала, това ни забави, добави тя. Сачева каза, че от ИТН са продължили да настояват парламентът да се премести в старата сграда, но в крайна сметка остават в новата сграда. Тя посочи, че са постигнали съгласие за разпределението на местата в пленарната зала, като от „Величие“ са се съгласили да нямат излаз на първия ред. 

 

Най-голямата политическа сила в 50-ото НС ГЕРБ-СДС днес покани на разговор останалите парламентарни групи по реда на тяхната големина.

 

Първата среща беше с ДПС. А преговорният екип на ГЕРБ - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова ще обяви резултатите от разговорите.

 

Движението беше изпратило шестима представители - Искра Михайлова, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова и Елван Гюркаш.

 

За утре 18 юни 2024 г. са предвидени следните срещи:

  • 11:00 часа – БСП
  • 13:00 часа – ИТН
  • 15:00 часа – Величие

Срещите ще се провеждат в сградата на Народното събрание.

 

За формирането на мнозинство в 50-ото Народно събрание ще е нужна подкрепата на поне три от парламентарните групи. ГЕРБ, ДПС И ИТН могат да формират стабилно мнозинство с общите им 131 гласа. Именно конфигурацията ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" бе сред най-често споменаваните в хода на предизборната кампания. Именно тя отговаря и на заявеното от Делян Пеевски намерение за "евроатлантическо правителство".


Вицепрезидентът Илияна Йотова призова всички парламентарни групи да участват в преговорите за съставяне на кабинет, "защото така е редно".

Тя подчерта, че от първата политическа сила - ГЕРБ, ще зависи дали ще започне необходимият диалог между политическите сили. По думите ѝ основната задача на новия парламент ще е да се конституира със спазването на всички процедури.

Въпреки заявката на Бойко Борисов, че този път правителство може да има само през първия мандат на ГЕРБ, вече три формации са обявили, че няма да участват в бъдещата управленска конструкция - "Продължаваме промяната - Демократична България", "Величие" и "Възраждане".

Тази сряда - 19 юни, ще е първият тест за бъдещите мнозинства - а именно изборът на председател на 50-ото Народно събрание. След клетвата на новите депутати старият парламент ще бъде разпуснат. В същия ден трябва да бъдат избирани председател на Народното събрание и заместник-председатели.

След формирането на парламентарните групи президентът ще проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание.

 

 След час и половина забавяне: Започна срещата между ГЕРБ и ДПС

Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики, заяви Деница Сачева
Еврохолд

От категорията

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Контрера, ВМРО: Спешно се нуждаем от техника за справяне с бедствия и аварии

Контрера, ВМРО: Спешно се нуждаем от техника за справяне с бедствия и аварии-Kontrera---Promyanata--opropasti-izgrazhdaneto-na-detski-tsentar-za-lachelechenie-i-protonna-terapiya_1712926223.png

Трябва да се помисли сериозно и за включване на дроновете като техника за ...

23 юли 2024 | 17:31

Славчев, „Възраждане": За да няма изтичане на лични данни в общините, да се направи единна система

Славчев, „Възраждане": За да няма изтичане на лични данни в общините, да се направи единна система-Slavchev---Vazrazhdane--Za-da-nyama-iztichane-na-lichni-danni-v-obshtinite--da-se-napravi-edinna-sistema_1721744634.jpg

Така самото министерство ще може да събира всички данни от общините автоматично ...

23 юли 2024 | 17:23

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721743559.jpg

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14