Кадър: Фейсбук

Цветомир Паунов показа "синята" карта на успеха на ГЕРБ - от 265 общини в страната партията побеждава в 169 (Видео)

Дончев: Свърши времето на големите приказки. Трябва да се взимат решения. Ще предложим кабинет!

15116 | 12 апр. 2021 | 12:38

Като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено от следващия парламент“, посочи вицепремиерът

Кадър: Фейсбук
-1618223440.pngГЕРБ отчита изборните резултати-1618235156.jpgКадър: Фейсбук
-1618223448.pngКадър: Фейсбук-1618221717.jpgКадър: Фейсбук-1618220376.jpg

"Победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един - ние! Победата на ГЕРБ е въпреки всичко - въпреки пандемията, кризата, опитите да бъде омаскарен изборния процес, агитацията в изборния ден, опитите да се създава хаос през лятото с протести, както и говореното на куп партии с език на омразата срещу ГЕРБ. Свърши времето на големите приказки и надвикването и дойде времето да се вземат решения, сведохме политиката до песни, танци и надвикване".

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

 

ГЕРБ даде оценка на изборните резултати. Пред медиите застанаха вицепремиерът Томислав Дончев, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и избраният за народен представител от партията Даниел Митов.

 

"Брифингът трябваше да се води от г-н Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори. Започваме с благодарност към българските граждани, които гласуваха", започна Томислав Дончев. Той заяви, че демокрацията е жива и хората имат политическо представителство в новия парламент.


"Благодаря на хората, които за сетен път ни дадоха подкрепа. За нас това е дълг и отговорност. Благодарим и на изборната администрация, която работи добре и се справи, въпреки опитите да се създава предварително усещане, че ще има хаос. През последната седмица разбрахме, че всички са победители. Коментират края на епохи, началото на други", каза Дончев.

"Но победителят е винаги този, който е първи. Така е дори във всички спортове. Победителят е един - ние", категоричен бе Томислав Дончев.

Той припомни, че победата на ГЕРБ е въпреки всичко - въпреки пандемията, кризата, опитите да бъде омаскарен изборния процес, агитацията в изборния ден, опитите да се създава хаос през лятото с протести, както и говореното на куп партии с език на омразата срещу ГЕРБ.

"За мен свърши времето на големите приказки и надвикването и дойде времето да се вземат решения, сведохме политиката до песни, танци и надвикване", заяви Дончев.


„От всичко, което чух в последната седмица, разбрах, че всички са спечелили: шестият, петият, третият. Единият е морален победител, друг излиза напред с историческата заслуга, че бил демонтирал, измел някого. Коментират се края на епохи, началото на други. От повечето спортове, които съм наблюдавал или в които съм участвал, знам, че победителят е този, който е първи. Без да отнемам правото на всички останали да бъдат победители, победителят е един“, подчерта той.

Томислав Дончев посочи, че с вота си българите са дали на политиците много сложна задача. Той изрази надежда всички новоизбрани народни представители да бъдат на ниво и да решат задачата по правилен начин.

„Това, което ме притеснява, е, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. От моя опит, политиката е вземане на тежки решения, защото нито едно решение не е очевидно правилно. Нито едно решение няма как да бъде обект на тотален консенсус. За да вземеш решение, освен експертиза, се иска мъжество и способност да носиш отговорност. Не ме карайте да бъдат ментор или да влизам в ролята на учител и да обяснявам на другите какво трябва да правят. С цялата отговорност, която трябва да се носи, ние сме взели нашите решения. Следваме процедурата, както е предписана в Конституцията. Тоест като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено от следващия парламент“, посочи вицепремиерът.

"Печелим 14-ти избори от създаването на партията и пети поредни парламентарни, имаме победа в 24 изборни района, ДПС - в три, „Демократична България“ – 2, „Има такъв народ“ – 1 и БСП – в 1", каза Цветомир Паунов.


„Понеже чухме много интерпретации, анализи на изборните резултати, различни гледни точки, ще представя реалните факти, които всеки един от вас знае, но всеки един от вас може да анализира. Те са публични, явни и категорично ясни. Това не е само суха статистика, защото зад всичките данни се крият определени демографски, социални и икономически процеси, които е редно да се анализират и знаят. В определени райони, където през изминалите няколко месеца, дори година, традиционно ГЕРБ имаше своите организационни и политически промени и проблеми, в момента постигаме много добри резултати. Например, област Плевен, където ГЕРБ е първа политическа сила, включително в Община Плевен. Област Добрич и град Добрич. ГЕРБ запазва два мандата, които имаше до този момент. Във Видин, традиционно труден за ГЕРБ район, увеличаваме мандатите си от 1 на 2“, допълни Паунов.

Паунов отчете, че ГЕРБ е получила добър резултат и в Благоевград. „От 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169“, допълни той.

 

"Неслучайно 70% от работещите дават вота си за ГЕРБ, това са тези, които създават БВП на България", обобщи Паунов.

„Изключително важно е да отбележим какви са демографските фактори на гласоподавателите на ГЕРБ. От изключително важно значение е устойчивостта на присъствието на ГЕРБ във възрастовата група от 30 до 60 години. Това е икономически активното население на страната. От известно време забелязваме и тенденция за гласуване за ГЕРБ от т.нар. група на пенсионерите и на тези избори близо 19% от пенсионерите дадоха вота си за ГЕРБ. 42% от гласувалите за ГЕРБ са висшисти, а 52% са със средно образование. ГЕРБ традиционно запазва своето присъствие в областни е градове. 40% от гласоподавателите на ГЕРБ са в областните градове, но приблизително 42% от живеещите в села и в малки населени места, малки градове, дават своя вот за ГЕРБ“, допълни Паунов.

 

Опитът да бъде заобиколен ГЕРБ при съставянето на правителство може да доведе до криза, алармира Даниел Митов. И посочи, че такива опити са правени с правителството на Пламен Орешарски.

 

Големият въпрос е не кой е спечелил изборите - това е ясно, големият въпрос е ще бъде ли съставено работещо, стабилно правителство, подчерта Митов. Той каза, че малко преди пресконференцията се е чул с Манфред Вебер, шеф на ПГ на ЕНП. Вебер е изразил учудване, че партии от ЕНП са склонни да вкарат през задната врата комунистите във властта, вместо да преговарят със сестринска партия, продължи Митов.

 

След него думата взе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който подчерта, че най-добра организация е имало в ковид секциите. Изтъкна и че са ваксинирани всички членове на СИК, които са поискали това.

 

"Проблемът с ваксините е световен, ваксини няма за всички. България получи най-много от всички – 1,3 млн. дози, благодарение на контактите и авторитета на българския премиер г-н Борисов", заяви Ангелов.

„Мълчах през цялата кампания. Слушах всички онези лъжи, обещания, критики, свързани с подготовката за изборния ден, критиките за липсата на протокол, критиките за самия протокол и т.н. Проведохме изброи по време на пандемия с перфектна организация. Най-добрата организация беше в COVID секциите. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК. Направихме това, което обещахме. Ясно е, че имаме проблем с доставката на ваксини на европейско ниво. какво направихме? Шест премиери алармираха ЕК за несправедливото разпределение на ваксини. Бълга ия получи най-много от всички – 1,3 млн. дози, благодарение на контактите и авторитета на българския премиер г-н Борисов. Видях с очите си как се воюва за България на експертно и политическо ниво, как се защитава интересът на всеки български гражданин“, добави проф. Ангелов.

 

И четиримата представители на ГЕРБ бяха категорични, че кандидат за премиер трябва да е лидерът на победилата партия - Бойко Борисов.

 

На въпрос дали биха се обединили с "Има такъв народ" заради общите им искания за мажоритарен вот, Дончев отговори, че хипотетични предложения няма да коментира.

По същия начин вицепремиерът отговори и на въпроса за промяна на мястото на прокуратурата и смяна на главния прокурор, което пък е искане на протестните партии.

"Всяко такова хипотетично искане, трябва да бъде внесено по реда в парламента и да се види какви са дейлите на тези предложения, за да може да бъдат дискутирани", категоричен бе вицепремиерът.

 ГЕРБ дава оценка на изборните резултати

Като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено от следващия парламент“, посочи вицепремиерът

От категорията

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната

Христо Грозев: Путин пази Навални, за да го изтъргува, когато загуби войната-Hristo-Grozev--Putin-pazi-Navalni--za-da-go-iztarguva--kogato-zagubi-voynata_1674902557.jpg

Същото се отнася и за над 15 други опозиционни лидери, които са вкарани в ...

28 ян. 2023 | 12:41

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници бе прието с мнозинство

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата-Vigenin--Predlozhenieto-na-BSP-za-bezplatni-uchebnitsi-beshe-prieto-s-mnozinstvo--vreme-e-da-uzreyat-i-za-minimalnata-rabotna-zaplata_1674901261.jpg

Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят ...

28 ян. 2023 | 12:16

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38