ГЕРБ и Патриотите по магистралата на (не)знанието

България се връща към хаоса на 90-те. Деградацията е налице

ГЕРБ и Патриотите по магистралата на (не)знанието

20130 | 6 юли 2017 | 23:24

Държавата не функционира, а агресията и правото на силния са нормата, която регулира обществените и социални отношения. През това време властта е заета с две неща: занимава се със себе си и разиграва кризисен пиар.


 

- Полицаите излязоха на национален протест, зад който стоят всички синдикални организации в МВР.  Ново ли е това? Не е. Протест имаше и през ноември 2015 година, когато властта реагира по-чевръсто и промените за орязване на 20-те заплати на служителите бяха стопирани. Сега вътрешният министър си прави оглушки.

 

- Масови размирици в Асеновград, които приеха ясните контури на междуетнически сблъсък. Едни срещу други настръхнаха българи и роми. Нещо ново? Абсолютно нищо.

 

- Протести на лекари заради пребит колега? Гледали сме го, нали.

 

- Ужасяваща катастрофа на магистрала „Тракия“ - помляни коли, линейки, ранени, огромно обществено напрежение. Познати, бихме казали дори всекидневни картини, ако отчетем злополуките, броя на жертвите, рутинните вече кампании „Да спрем войната по пътищата“, поведението на огромна част от шофьорите – от аутобаните до селските пътища.

 

- Несебър, 26 юни. 21-годишен бабаит скача от лъскавия си автомобил и се нахвърля с юмруци върху слепи граждани, които се движат в забранена (!) за автомобили зона. „Юнакът“ е задържан едва когато скандалът гръмна в медиите. Преди това – нищо. Една обикновена случка от българското всекидневие.

 

Нищо от изброеното дотук не е невиждано в България през последните, изпълнени със скандали и огромно недоволство години. Новото е, че всички те се случват едновременно и само два месеца след редовни парламентарни избори. Цели 40 дни преди да изтекат обичайните 100, приети като неписана норма за обществен толеранс към усилията на властта да се огледа, намести, нареди приоритетите, сработи.

 

Приетите 100 дни обаче са за общества, където политическият елит - мандат след мандат - е създал организация за нормалното функциониране на обществото и за рутинната работа на държавните органи и институции. България не е такова общество. Затова системите гърмят една по една. И ще продължат да гърмят.

 

Извънредните парламентарни избори не успокоиха ситуацията в страната. Държавата не функционира, а агресията и правото на силния (богатия, овластения, мускулестия) са нормата, която регулира обществените и социални отношения. През това време властта е заета с две неща: занимава се със себе си и разиграва кризисен пиар.

 

Властта или се е самозабравила, или толкова може. От скандала с НДК и буксуващото европредседателство, през реабилитацията на Жотева, до изправянето на президента до стената на парламентарна анкетна комисия и бутафорната борба срещу корупцията.

Последното хрумване на управляващите – Комисията по отбрана в Народното събрание да изслушва кандидатите за генералски звания – също впечатлява с правната си и конституционна грамотност. Със същия размах те биха могли да измислят и друго – кандидатите за владици да бъдат изслушвани в комисията по вероизповедание преди да ги хареса патриархът (и да ги избере църковен събор).

 

Но да оставим шегата настрана. Атаката на ГЕРБ срещу президента Румен Радев е твърде смущаваща с оглед на факта, че президентството в момента е институцията, която не е загубила доверието, спечелено на изборите. Институциите в България са в криза, тази – не е. Всички усилия на елита би трябвало трябва да са насочени към целта да се повиши доверието, уважението, респекта към държавната власт и нейните институции. Вместо това се прави точно обратното.

 

ГЕРБ постигнаха през март трета парламентарна победа, но ситуацията не е същата, както след първите две. И партията на Борисов, и правителството трябва да свикнат с новите обстоятелства. Първото е, че вече имат силна опозиция в лицето на БСП и на президента. Нинова не е Миков, още по-малко Радев прилича по нещо на Плевнелиев.

 

Второто е, че всички нерешени проблеми от предишните им мандати сега избухват с удвоена сила. С кризисен пиар и мерки на парче, промотирани като титанични реформи, ще успеят само да ги утроят.

 

Ето само малка част от мерките, които ни бяха поднесени напоследък като белег за управленска загриженост и капацитет.

 

Валери Симеонов: „Във всяко ромско гето – полицейско управление и 24-часово наблюдение“. Как и кога точно този ход ще влезе в сила, вицепремиерът засега не казва. Засега е ясно само, че в МВР има 20% недостиг на кадри. Причините много ясно ги изложиха синдикатите и експертите по национална сигурност във връзка с протеста: възнагражденията са ниски, извънредният труд е огромен и лошо платен, липсва мотивация заради ширещата се корупция в системата и произволните политически назначения.

 

Към полицейските управления на Симеонов трябва да прибавим и полицейските патрулки на Томислав Дончев, които от 15 септември ще возят децата по „магистралата на знанието“ към най-близкото училище. Колко униформени ще са необходими при тази операция с оглед на високата раждаемост на малцинството, което не си праща децата на училище? Всеки ден ли ще става това? Колко бензин ще е нужен и има ли отделени пари в бюджета за тази година? За полицейските заплати разбрахме, че няма. Не е ли по-лесно да се спрат социалните придобивки на тези, които не си водят децата на училище и се усвояват смислено милионите евро, които Европа щедро отпуска.

 

В началото на юни ГЕРБ внесоха поправка в Закона за пътищата, която предвижда да се махнат знаците, които предупреждават шофьорите за камери на пътя. Преди няколко години тя била приета, за да се издават електронни фишове за глоби. На практика обаче предупреждавала водачите и те намалявали скоростта. Затова – махаме ги! В същото време бе изнесена информация, че сумата от неплатени шофьорски санкции е 1 милион лева. С други думи, ние ги хващаме, те не плащат! Какво ще реши новата поправка в тази насока? За сведение на господа депутатите, движението по пътищата на България е такава анархия и цари такова безобразно поведение и масово нарушаване на правилата, че всекидневни жертви на този пълен произвол са всички, които спазват правилата. Жертви на катастрофи, инциденти, саморазправа, стрес, нецензурни жестове. Много млади българи споделят, че този сериозен социален дразнител се превръща в мотив за напускане на страната.

 

Сами по себе си високите санкции, които по правило се гласуват след някой нашумял медиен случай, не решават абсолютно нищо. Преди няколко години наказанието за побой над лекари бе вдигнато – от 5 до 15 години затвор. Тогавашните депутати си направиха реклама с тази поправка, която сега не спаси от комоцио д-р Гагова от „Шейново“. Нещо повече – според бившия здравен министър д-р Таня Андреева побоят над медици е всекидневие: „Сега ще се шуми три дни и всичко ще утихне. Това не може да продължава така! Законите трябва да се спазват. Обществото е болно - от липса на човечност, липса на ценности, липса на усещане за справедливост и чувство за безнаказаност.“

 

Подобни тежки заключения, изречени с гняв, се чуват все по-често и с пълно право. На ГЕРБ няма да му бъде никак леко, защото доскоро успяваше някак да овладява недоволството с прилагането на кризисен пиар от рода на този, който изредихме. Но кръпките вече не помагат. Обществото се връща към хаоса от 90-те. Деградацията е налице и тя може да бъде спряна само с цялостна политика, лидерство, силна политическа воля, правила и закони, които институциите да прилагат с цялата сила на своя авторитет към всички, които ги нарушават. Независимо дали става дума за джигит на пътя, джебчийка в трамвая или корумпиран управник.


От категорията

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия

Даниел Вълчев: Проява на лош вкуса, когато служебен министър прави 20-годишна стратегия-Prof--Daniel-Valchev--Varvim-kam-izbori_1672729654.jpg

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил Хората винаги са ...

28 ян. 2023 | 11:23

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38