ГЕРБ прецака Слави Трифонов: Внесе законопроект за мажоритарния вот

Два милиона български граждани бяха излъгани, обяви Десислава Атанасова

ГЕРБ прецака партия ИТН. Внесе законопроект за мажоритарния вот

8294 | 19 апр. 2021 | 17:46

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето предложение, както били направили през 2016 и 2017 г. Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си анг


ГЕРБ финишира първа на линията за мажоритарния вот, изпреварвайки най-големия поддържник на тази идея Слави Трифонов.

Управляващите внесоха в парламента законопроекта за промени в Изборния кодекс, след като през изминалата седмица зам.-председателят на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов направи отбой по темата с мотива, че в момента в парламента няма достатъчно мнозинство за такава радикална промяна.

 

Мажоритарният вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията на Слави Трифонов. Причината - това бе една от основните линии в инициирания преди години референдум. Вече няколко пъти депутатите на Борисов категорично заявиха, че ИНТ е непоследователна и лъже избирателите си като отказва да подкрепи въвеждането на мажоритарния вот. 

 

В разгара на конфликта миналата седмица в свой пост във Фейсбук Трифонов категорично отрече, че формацията се е отказала от въвеждането на мажоритарни избори и отсече, че това ще стане при спокоен парламент ще се случи това, за което е била създадена партията.

 

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето предложение, както били направили през 2016 и 2017 г.  Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората, посочи Десислава Атанасова - лидер на парламентарната група. 

В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества.

 

Два милиона български граждани бяха излъгани, обяви Десислава Атанасова в предаването  "Лице в лице" по БНТ. Ако те искат мажоритарната система да се случи, ние имаме мнозинство - нашите 75 гласа с техните 53 гласа, посочи тя.

Когато цялата капания по изграждане на партията ИНТ се е държала на основата на мажитарна избирателна система, сега отново им подаваме ръка, а те се отказват! Защо? От както се отказвате , уважаеми господа от ИТН?, попита Атанасова в студото БТВ.

 

Ето и още акценти от предложенията на ГЕРБ:

 

-Предлага се изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.


- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

 

- Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

 

- Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

 

- При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

 

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

 

Целият законопроект може да видите тук.

 


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Даниел Митов: Какво значи корупция на ГЕРБ? Общи приказки! Слави щял да ни изчегърта! Как?

-1614840919.png

Светослав Илчовски казал неща, които не са верни – че Миню Стайков е човекът, ...

9 май 2021 | 10:45

Президентът от с. Петрич: Искрата на родолюбието от 1876 г. освети пътя към свободна България

Сн. Прессекретариат-1620546357.jpg

В този прекрасен български край, на земя, напоена с кръв, сред хребети, ...

9 май 2021 | 10:42

Паргов: Да се противопоставим на онези, които се опитват да вкарат Отечеството срещу Русия

Паргов: Да се противопоставим на онези, които се опитват да вкарат Отечеството срещу Русия -1620546744.jpg

По думите му днес свеждаме глави пред съветските войни, които са проляли кръвта ...

9 май 2021 | 10:39