Искането вече е внесено в деловодството на Народното събрание

ГЕРБ вика Бойко Рашков в парламента заради твърденията за подслушване на политици и граждани

8045 | 21 юли 2021 | 14:45

Предложението трябва да бъде разгледано най-късно до края на следващата седмица


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да се яви в Народното събрание, за да бъде изслушан по повод направените от него публични твърдения за незаконни подслушвания на политици и граждани.

Това предлага Парламентарната група на Коалиция ГЕРБ - СДС. Искането вече е внесено в деловодството на Народното събрание и трябва да бъде разгледано най-късно до края на следващата седмица, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

 

Припомняме, че в неделя в интервю пред БНР вътрешният министър Боойко Рашков посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи, която е констатирала следното: 

"Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция "Вътрешна сигурност". Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, унищожавани после. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани... Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка". 

 

Ден по-късно прокуратурата обяви официално, че незаконно подслушване на политици и граждани не е имало.

 

Днес вътрешният министър Рашков продължи темата, като подчерта, че прокуратурата сама проверява себе си и фактът, че не е установила незаконно подслушване на политици говори красноречиво каква проверка е извършила.

Той обяви, че разполага с коренно различна информация, която ще предостави на парламента, след като се формира парламентарна комисия, която ще се запознава с класифицираната информация. Тогава по негови думи ще станат известни неща, които държавното обвинение не желае да оповести.

Рашков изрази мнение, че прокуратурата е предприела действия в услуга на предишните управляващи, допуснати са груби грешки на законодателството у нас и са били подложени на СРС български граждани.

Освен това министърът допълни, че има категорични доказателства, че служители в МВР, ГДБОП са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство.

 

Категоричната позиция на бившия премиер Бойко Борисов, че незаконно подслушване не е имало. "До ден днешен няма нищо реално, защото не е имало. Толкова се объркаха и паникьосаха, че трябва бързо да зашият нещо, да направят компилация. Не казват нищо кой е подслушван, с престъпници ли е разговарял, за да е прихванат. Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно”, каза наскоро Борисов. 

И допълни: "Фабрикуват в момента, трябва да направят лъжа, трябва да избягат от това от това, в което се натикаха”.

 


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43