Габриела Кирова: България трябва да намери своята роля в светa на огромните предизвикателства

Притежаваме удивителни ресурси, за които нехаем, смята гражданският активист и филантроп

Габриела Кирова: България трябва да намери своята роля в светa на огромните предизвикателства

20590 | 7 дек. 2023 | 10:55

Според мен на този етап AI твърде много e фокусиран в областта на социалните медии и служи само като средство за контрол над човешката дейност, вместо акцентът да бъде поставен към създаването на услуги, подпомагащи човека, смята тя


Габриела Кирова е граждански активист и филантроп, опитващ се да промени имиджа на България пред света. Благодарение на участието й в многобройни благотворителни инициативи, нашата сънародничка от години е гост на множество срещи на световния политически и бизнес елит, като за приноса си към хуманитарни каузи е приета лично от папа Франциск. В момента създава голяма фондация, която да работи за справянето с глобалните проблеми и да намери ролята на България в турбулентния свят на все повечето предизвикателства.


- Кои според Вас са най-неотложните глобални предизвикателства?
- Бих започнала с едно предизвикателство , с което вече се сблъскваме все по-реално. Това е еволюцията и развитието на Изкуствения интелект или AI. Притеснително е, че водещи световни учени и бизнес лидери определят съвсем различни перспективи пред това технологично достижение. Едните го определят, като средство, което може да доведе до тридневна работна седмица, а други като основна опасност за самото нормално съществуване на човешкия вид. Това удивително ми напомня за ситуацията с двойното използване на сила на атомното ядро. Тя едновременно може да доведе до практически безгранична енергия за човека, ако един ден се овладее процесът на ядрения синтез, а същевременно тази сила създаде и тези зловещи оръжия, които могат да унищожат многократно живота на Земята за броени минути.


Според мен на този етап AI твърде много e фокусиран в областта на социалните медии и служи само като средство за контрол над човешката дейност, вместо акцентът да бъде поставен към създаването на услуги, подпомагащи човека. В идеалния вариант AI трябва да поеме досадата на ежедневните му задължения, за да може човекът да се отдаде на себе развитие и креативност, а не да бъде изместен или дори подменен от машината. В човешката история обаче „идеалният вариант”, за каквото и да е, почти никога не се случва.


- Смятате ли, че социалните мрежи са опасни? Вие сте доста популярна личност в тях с много последователи?
- Смятам, че те са чудесно място за комуникация, но с тях също се допусна една огромна грешка. Те сякаш все повече заместват реалния свят за много хора. Светът извън матрицата на социалните мрежи е истинският свят. Неговото развитие е много по-важно от това човек да гледа безумни „клипчета” по цял ден вторачен в смартфона си. Мобилното устройство не бива да замества нормалното човешко общуване. Смартфонът не може и не бива да възпитава едно дете.

- Повечето световни лидери от десетилетия наред поставят акцента върху борбата с климатичните промени. Как гледате на прехода към икономика с нулеви емисии?
- Смятам , че при него има едно изключително опасно залитане. Махалото от едната крайност - на пълно неглижиране на опазването на околната среда, отиде в друга крайност. Мнозина политици правят опит за един невъзможен по законите на икономиката и дори обичайната логика зелен преход. Налагат се рестрикции и скрити форми на данъчно облагане, с които реално се постига само срив в жизнения стандарт на хората. Наличието на евтина и достъпна енергия е основата на човешкия прогрес от XIX до XXI век. Какво постигаме като съзнателно я оскъпяваме с чисто административни, а не пазарни механизми?! Ще постигнем застой и срив, а този срив ще генерира само бедност, а не намаляване на емисии. Необходимо е не да се налагат забрани за вече утвърдени и незаменими технологии, а да се инвестира в тяхната еволюция. Защото бедността на огромни региони от света означава само едно – нови войни и пандемии. Когато избухне война, никой вече не брои въглеродните емисии, а те са титанични при военни действия.


- Не вярвате в това, че климатът се променя?

- Напротив, убедена съм, че той се променя. Това вече се е случвало многократно в човешката история и в историята на самата планета. В този смисъл от особена важност са съвсем реални проблеми като глобалното засушаване и намаляване на нивата на подпочвените води. Това все още е нерешим проблем - извън възможностите за въздействие от човешка технология. Всъщност България е една от малкото държави , в която той не се дължи на липсата на водни ресурси, а на тяхното неефективно управление. Същото важи и за ресурсите ни, свързани с решаването на продоволствената криза. През 80-те години на XX век България е била с водеща позиция в производството на зеленчуци, сега по-голяма част от продукцията на вътрешния пазар е от внос.

 

Наложително е да се насърчи възраждането на загубените ни лидерски позиции в тази сфера. Бъдещето ще бъде в модернизиране и възстановяване на традициите на фермерското стопанство. Водите и почвите също са огромен ресурс на България, които могат да и отредят много важно място в световната геополитика. Работя върху мащабен проект, който да представи пред света ресурсите на страната ни.
Една от Вашите специалности е Развитие на интелигентни градове.

 

- Наскоро имаше местни избори, какво е Вашето мнение за проблемите и предизвикателствата пред съвременния град?

- Необходимо е изграждането на по-здравословна, устойчива и справедлива градска среда, вкл. концепции като т.н. 15-минутен град ( пазар, парк, болница, училище, работа: всичко на 15 минути пешеходно разстояние ). Но еволюцията на умните градове е основана на скъпа и модерна инфраструктура, а основният проблем в градското развитие на България е, че корупцията отнема необходимия ресурс за създаване и поддържане на такава съвкупност от съоръжения, сгради, системи и отрасли. Но тази инфраструктура следва да е налице преди на обществото да се предлагат или налагат широко обсъждани напоследък ограничения, свързани с личните превозни средства.


- Последен въпрос, Вие сте жена ,познаваща добре световните процеси. - Какви възможни сценарии виждате, като пътища пред човечеството?
Човечеството е достигнало до такъв етап от своето развитие и разполага с такива полезни, но и разрушителни технологии, че има за жалост само две опции. Едната е катарзис, вразумяване и постигане на устойчиво развитие. Другата е глобален катаклизъм. Надявам се разумът да надделее и пороците глобално да отстъпят пред една споделена отговорност за по- добро бъдеще на човечеството.


ОЗК

От категорията

Министерство на финансите: Бюджетният излишък е 1 милиард лева към края на февруари

-Asen-Vasilev-shte-se-sreshtne-s-shefove-na--Tesla--i--Meta--v-SASht_1707140982.jpg

За 2024 година държавата предвижда отново бюджетният дефицит да бъде около 3 на ...

1 март 2024 | 20:20

МРРБ: България получи зелена светлина от ЕК за АМ "Струма"

МРРБ: България получи зелена светлина от ЕК за АМ "Струма"-1623083085.jpg

Става дума за проектирането и строителството на платното от Кулата към София ...

1 март 2024 | 16:15

Движението по новия участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато на 5 март

Новоизградената отсечка, движението по която ще бъде пуснато утре-Novoizgradenata-otsechka--dvizhenieto-po-koyato-shte-bade-pusnato-utre_1709548404.png

Със завършването на обекта интензивният транзитен трафик вече няма да преминава ...

4 март 2024 | 11:46

Спад в цените на повечето основни хранителни стоки на борсите

Спад в цените на повечето основни хранителни стоки на борсите-Tsenite-na-borsite-pak-tragnaha-nagore_1682231382.jpg

Захарта поевтинява с 1,4 на сто и се търгува по 2,16 лева за килограм, а олиото ...

3 март 2024 | 13:40

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Вътрешният министър разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон-Vatreshniyat-ministar-Kalin-Stoyanov-razgovarya-s-komisarya-po-vatreshni-raboti-Ilva-Yohanson_1709552240.png

Предвижда се подпомагане на процеса на подготовка на българските институции за ...

4 март 2024 | 13:34

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30