Уважението и грижата за тях са признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество

Гълъб Донев: Възрастните хора в България заслужават достойни доходи

1803 | 1 окт. 2021 | 12:10

Вместо декларации и обещания, днес да помислим с признателност за своите близки възрастни, да им подарим вниманието и търпението, с което ни учеха да бъдем хора, посочи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев


Преди да започнем днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, искам да отбележа, че днес е 1-ви октомври – Денят на възрастните хора. Мисията на този ден е да напомни, че уважението и грижата за възрастните са признак за цивилизованост и мерило за ръста на всяко общество. По-дългият човешки живот е демографска тенденци, която обръща представата за остаряване. Днешният ден има задачата да провокира и разговор за политиките за възрастните. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пред медиите преди началото на днешното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, предаде Новини.бг.

,,Насърчаването на активния живот в добро здраве и участието им във всяка сфера на обществения живот, което е основен приоритет в стратегическите документи, е немислимо без повишаване на техните доходи. Поради това усилията на служебното правителство и екипът на Министерството на труда и социалната политика бяха насочени към търсене на решение, което да доведе до трайно увеличение на доходите на възрастните хора'', посочи той.

Настоящото преизчисляване на пенсиите от 25 декември чрез увеличение на тежестта на коефициента за година осигурителен стаж от 1.2 на 1.35 задава посоката на действие за редовното правителство, защото възрастните хора в България заслужават достойни и адекватни доходи. Правителството работи и за развитието на качествени социални услуги в общността и в домашна среда, които ще подобрят качеството на живот и ще подобрят спокойствието на самотните хора, допълни още вицепремиерът.

,,Вместо декларации и обещания, днес да помислим с признателност за своите близки възрастни, да им подарим вниманието и търпението, с което ни учеха да бъдем хора. Да изслушаме с балгодарност историята, която съживява спомените, да им споделим за нашите успехи, в които те виждат и разпознават своите мечти, защото всяко поколение е белязано от духа на своето време, но въпреки различията и трудностите, е важно да останем здраво свързани помежду си'', завърши Гълъб Донев.


От категорията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията-1660027990.jpg

Той обясни, че всички промени, които се вършат в ДКК, ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък ...

19 авг. 2022 | 09:17

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите-1633678472.jpg

"Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, много силен и ...

19 авг. 2022 | 09:19

Никола Минчев: Гледаме към осигуряване на мнозинство с ДБ и БСП

Никола Минчев: Гледаме към осигуряване на мнозинство с ДБ и БСП-1660905509.png

ПП имат желанието да управляват и първото място е ясната цел, подчертава той

19 авг. 2022 | 13:37

Проф. Витанов: Цялото Черноморие е в зелената зона! Сега е момента за почивка на море

Проф. Витанов: Цялото Черноморие е в зелената зона! Сега е момента за почивка на море-1657980835.png

Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не ...

19 авг. 2022 | 13:25