Само системата за автоматичен ответен удар отлага Третата световна война

Гарантирано ядрено възмездие: Как работи "Мъртвата ръка" на Москва (Видео)

38888 | 12 юли 2017 | 17:54

"Периметърът" е алтернативна командна система на ядрените сили на Русия. Тя е предназначена за автоматично управление на масиран ядрен удар


Главната причина, по която се отлага Третата световна война, е фактът, че Русия има система, която позволява да се нанесе ответен ядрен удар, даже в случай на пълно унищожение на командните пунктове и линията за връзка на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Името ѝ е "Периметър", а в САЩ я наричат "Мъртвата ръка" (Dead Hand). "Руски дневник" в общи линии представя идеята на тази хитроумна система.

 

Автоматична алтернатива


Основната система за управление на стратегическите ракети се нарича "Казбек" и добива слава благодарение на комплекса "Чегет" или "ядреното куфарче". "Периметърът" е алтернативна командна система на ядрените сили на Русия. Тя е предназначена за автоматично управление на масиран ядрен удар.

Развитието на системата за т.нар. гарантиран ответен удар започва по време на студената война, когато става ясно, че постоянно развиващите се средства за радиоелектронна борба много скоро ще могат да блокират редовните канали за управление на стратегическите ядрени сили. Възниква необходимост от резервен вариант за връзка, която да гарантира доставяне на команди до пусковите установки.

"Аморално"

НАТО характеризира създаването на системата за ядрен удар, който функционира без участието на човека, като аморално. Подобна система обаче съществува и в САЩ - това е Системата за спешна ракетна комуникация (Emergency Rocket Communications System).

Тогава се ражда идеята командната ракета, оборудвана със силен радиопредавател, да се използва за връзка. Докато лети над територията на Съветския съюз, такава ракета би могла да предава команди за пускане на ракети, при това не само на командните пунктове на обединените Ракетни войски със стратегическо предназначение, но и директно на пусковите установки. Според резолюция 695-227 от 30 август 1974 г., приета на закрито заседание на правителството на СССР, отговорност за разработването на системата поема конструкторското бюро "Южное" в Днепропетровск, което се занимава с проектиране и изработка на междуконтинентални балистични ракети.

За основа се взема ракетата УР-100УТТХ (Spanker, т.е. "бегач", според класификацията на НАТО). Полетните изпитания започват през 1979 г., а първото успешно изстрелване на ракета с предавателя се провежда на 26 декември. Изпитанията потвърждават, че всичките компоненти на системата "Периметър" взаимодействат успешно и че бойната глава на командната ракета държи зададената траектория.

През ноември 1984 г. командната ракета, изстреляна до Полоцк, предава команда на шахтовата пускова установка МБР РС-20 (SS-18, "Сатана" според класификацията на НАТО) на космодрума Байконур. "Сатана" е изстреляна и след откачването на всичките степени на ракетата е регистрирано попадението на бойната глава в заданения квадрат на камчатския полигон Кура. "Периметърът" застъпва на бойно дежурство през януари 1985 година. Оттогава системата е модернизирана многократно и сега за командни ракети се използват съвременни междуконтинентални балистични ракети.

Четири "ако"

В основата на системата са командните балистични ракети. Те летят не срещу неприятеля, а над територията на Русия, и вместо термоядрени бойни глави в предната им част има предаватели, които изпращат команди за изстрелване на всички бойни ракети: от шахти (силози), самолети, подводници и мобилни наземни комплекси. Системата е изцяло автоматизирана, човешкият фактор в дадения случай е напълно изключен или е минимален.

Решение за пуска на командните ракети взема автономната контролно-командна система, в която е сложен програмен комплекс на базата на изкуствения интелект. Той приема и анализира голямо количество различна информация: за сеизмичната и радиационна активност, атмосферното налягане, интензивността на радиообмена на военните честоти, а освен това контролира телеметрията от наблюдателните пунктове на ракетните войски със стратегическо предназначение и данните на системата за предупреждение за ядрено нападение.

Например, ако системата открие многобройни точкови източници на йонизиращо и електромагнитно лъчение и ги сравни с данните за сеизмични смущения на място със същите координати, то тя прави извод, че това е масиран ядрен удар. В този случай "Периметърът" може да инициира ответен удар, дори и без участието на "Казбек".

Другият вариант е когато СПРН (Системата за предупреждение за ракетно нападение) получава информация за изстрелване на ракети от териториите на други държави. Тогава ръководството на страната привежда "Периметъра" в боен режим. Ако след определено време не последва командата за изключване, системата започва да изстрелва ракети. Такова решение изключва човешкия фактор и гарантира нанасянето на ответния удар дори и при пълното унищожение на командването и отрядите, отговарящи за изстрелването.

"Периметърът" "дреме" в мирно време, но не престава да анализира постъпващата информация. При преминаване в боен режим или получаване на сигнал за тревога от СПРН, от Ракетните войски със стратегическо предназначение и други системи се включва мониторинг на мрежа от сензори за откриване на признаците на ядрени взривове.

Ръководството на Русия многократно дава уверения на други държави, че няма риск от случайно или несанкционирано изстрелване на ракетите. Преди пуска на алгоритъма на ответния удар "Периметърът" проверява спазването на четири условия.

Първо, дали става дума за ядрено нападение.

Второ, проверява се връзката с Генералния щаб – ако тя съществува, то системата се изключва.

Трето, ако Генералният щаб не отговаря, "Периметърът" се свързва с "Казбек".

Четвърто, ако и той мълчи, то изкуственият интелект предава правото да вземе решението на който и да е човек, намиращ се в командния бункер.

И чак след това започва да действа самостоятелно.

 Гарантирано ядрено възмездие: Как работи "Мъртвата ръка" на Москва

"Периметърът" е алтернативна командна система на ядрените сили на Русия. Тя е предназначена за автоматично управление на масиран ядрен удар
Намери своята история

От категорията

Бивш командващ руските Въздушно-космически сили: И България снабдява Киев с бойни самолети

Генерал-полковник Виктор Бондарев-General-polkovnik-Viktor-Bondarev_1664281111.jpg

Генерал-полковник Виктор Бондарев, който в момента е председател на комитета на ...

27 септ. 2022 | 15:16

Десницата получава 237 места в Камарата на депутатите и 115 места в Сената на италианския парламент

Бъдещият премиер на Италия Джорджа Мелони Снимка: Фейсбук-Badeshtiyat-premier-na-Italiya-Dzhordzha-Meloni-Snimka--Feysbuk_1664272618.jpg

Очертава се убедително мнозинство на десните и в двете камари, в които има ...

27 септ. 2022 | 12:55

Хиляди руснаци бягат в Грузия, Казахстан и Монголия заради мобилизацията

Руснаци на граничен пункт с Грузия Снимка: Туитър-Rusnatsi-na-granichen-punkt-s-Gruziya-Snimka--Tuitar_1664284432.jpg

Вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 98 000 руски граждани са ...

27 септ. 2022 | 16:06

Путин: Отговорността за световната хранителна криза е на колективния Запад

Путин: Отговорността за световната хранителна криза е на колективния Запад
Снимка Официален сайт на Кремъл-Putin--Otgovornostta-za-svetovnata-hranitelna-kriza-e-na-kolektivniya-Zapad-Snimka-Ofitsialen-sayt-na-Kremal_1664283999.jpg

Според него „санкциите срещу Русия заплашват да се превърнат в по-нататъшно ...

27 септ. 2022 | 16:00

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %-Darzhavata-vzima-nov-dalg-ot-150-mln--lv--pri-mnogo-visoka-lihva-4-13--_1664272218.jpg

Общият размер на подадените поръчки достигна 203,85 млн. лв.

27 септ. 2022 | 12:20

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Освиркването на българския химн от македонците и виковете “Българи татари” е недопустимо

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС

Нинова: Правилно беше решението на БСП да не подкрепим в парламента приемането на РСМ в ЕС-Ninova--Pravilno-beshe-reshenieto-na-BSP-da-ne-podkrepim-v-parlamenta-priemaneto-na-RSM-v-ES_1664261463.jpg

Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя ...

27 септ. 2022 | 09:50

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39