Ген. Мутафчийски за ВМА на131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

Председателят на парламента Вежди Рашидов направи лично дарение на ВМА - за нова апаратура за уши, нос, гърло за деца

Ген. Мутафчийски за ВМА на 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

4460 | 1 дек. 2022 | 12:48

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме.Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци, казва началникът на ВМА


Военномедицинска академия отбеляза 131 години от създаването си.

В 10:00 ч. бяха поднесени венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на ВМА.

На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, за.-министърът на отбраната Теодора Генчовска, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на болници и военни структури и други официални гости.

 

С гордост и чувство за изпълнен дълг бих искал да заявя, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденциите от 2018 г., когато нямахме дългове.

2023 г. ще посрещнем без дългове и със складове пълни медикаменти, които ще ползваме следващите години.

 

Това казва в своето приветствие началникът на ВМА блигаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на тържественото събрание в киносалона на Академията.


По думите му ако през 2014 г. ДМС-то е било 8.5 млн. лв. на годишна база, в момента е 36 млн. лв. И добави, че през годините е имало увеличение и на заплатите на лекарите.

96 млн. лв. са приходи от здравната каса за миналата година. Разходите се увеличиха, прекъснахме множество договори, защото не могат да доставят на същите цени. 2 млн. лв. загуби от енергоизточници. Сигурни сме, че можем да се справим. Може да намалим нивото на амбиция на модернизиране на болницата ни, но няма да спрем този процес, отбеляза проф. д-р Мутафчийски.

Относно кадровия състав , началникът на ВМА отбеляза:

Без Вас и Вашия авторитет ВМА остава само една сграда и купчина апаратура. Това, което успяхме да направим през годините е да дадем ясна перспектива на нашите офицери.

 

Смело мога да заявя, че посрещаме този ден с гордост и чувство за изпълнен дълг. Защото спазваме заветите на нашите основоположници.

 

И продължава: Ако се върнем назад във времето, в една от първите публикации по въпросите на военната медицина от 1893 г. "Няколко думи върху нашите военни болници", санитарният майор Игнат Барбар препоръчва столичната дивизионна болница "да е образец във всяко отношение". Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на ВМА от създаването й до днес.


Доказахме го и продължаваме да го правим, въпреки връхлитащите ни една след друга кризи. В условията на съвременните предизвикателства отчитаме финансова стабилност и липса на дългове; успешна стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри.

 

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме. През военните болници преминаха близо 10 хиляди заразени с коронавирусната инфекция, а според данните ние сме многопрофилната болница с най-нисък процент на смъртност при тези пациенти.


Кризата с COVID-19 предизвика огромни смущения, остави своя отпечатък във всички сфери на дейност и в живота на всеки един от нас. Но и ни научи на много.


Сега се борим с последиците от нея. Но освен готовност днес, трябва да демонстрираме и готовност утре. Защото съвременните кризи не познават граници. А ние като част от ВМА сме призвани винаги да сме подготвени за предизвикателствата!


ВМА винаги е била надежда за хората. И друг път съм казвал, че нашата експертиза се явява като последна инстанция за хиляди пациенти, пренасочени от други болници. ВМА обаче не би била тази надежда без Вас, колеги! Вие, които всеки ден и нощ „ковете“ доверието на обществото към Академията.

 

Вие, които, въпреки бързите обороти, на които сме принудени да работим, продължавате да го правите със сърце! Защото сте призвани!

 

Днес е ден, в който да отдадем нашето признание на всички началници на Академията. Имаме самочувствието да посрещнем днешния ден с гордо вдигната глава


Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци. Вярвам, че ще останем все така сплотени и единни срещу също толкова неделимите предизвикателства на съвременния свят!

 

Изненада за ВМА поднесе председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.


"За мен професията на лекаря е свята професия. Не сте богове, но Вие сте онези, които сте най-близо до Бога. С Вашите ръце можете да спасявате човешки животи. В такива моменти разбираме колко сте важни и как трябва да се отнасяме към лекарите. Нека, когато видим доктор да минем с наведена глава, с уважение към тях, каза председателят на парламента.

Всяка година правя опити да помогна, на когото мога. Разбрах, че има нужда от нова апаратура за уши, нос, гърло за деца. Днес ще подпишем договор за дарение да закупим тази апаратура, защото нашите деца трябва да бъдат живи и здрави. Още утре ще бъдат преведени парите. Ще бъда щастлив ако спасим поне няколко детски живота. На добър час!, допълни Рашидов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че днес е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите и Академията е сред болниците ползващи се с най-голямо доверие. Тя благодари на лекарите, които всеки ден спасяват човешки животи.Ген. Мутафчийски за ВМА на 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме.Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци, казва началникът на ВМА

От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев

Ваня Григорова: Поредното циркаджийско изпълнение на Васил Терзиев-Vanya-Grigorova--Porednoto-tsirkadzhiysko-izpalnenie-na-Vasil-Terziev_1708623212.jpg

Настоящият кмет Васил Терзиев не присъства на заседанието, в началото на което ...

22 февр. 2024 | 19:33

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53