Ген. Мутафчийски за ВМА на131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

Председателят на парламента Вежди Рашидов направи лично дарение на ВМА - за нова апаратура за уши, нос, гърло за деца

Ген. Мутафчийски за ВМА на 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

2806 | 1 дек. 2022 | 12:48

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме.Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци, казва началникът на ВМА


Военномедицинска академия отбеляза 131 години от създаването си.

В 10:00 ч. бяха поднесени венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на ВМА.

На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, за.-министърът на отбраната Теодора Генчовска, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на болници и военни структури и други официални гости.

 

С гордост и чувство за изпълнен дълг бих искал да заявя, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденциите от 2018 г., когато нямахме дългове.

2023 г. ще посрещнем без дългове и със складове пълни медикаменти, които ще ползваме следващите години.

 

Това казва в своето приветствие началникът на ВМА блигаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на тържественото събрание в киносалона на Академията.


По думите му ако през 2014 г. ДМС-то е било 8.5 млн. лв. на годишна база, в момента е 36 млн. лв. И добави, че през годините е имало увеличение и на заплатите на лекарите.

96 млн. лв. са приходи от здравната каса за миналата година. Разходите се увеличиха, прекъснахме множество договори, защото не могат да доставят на същите цени. 2 млн. лв. загуби от енергоизточници. Сигурни сме, че можем да се справим. Може да намалим нивото на амбиция на модернизиране на болницата ни, но няма да спрем този процес, отбеляза проф. д-р Мутафчийски.

Относно кадровия състав , началникът на ВМА отбеляза:

Без Вас и Вашия авторитет ВМА остава само една сграда и купчина апаратура. Това, което успяхме да направим през годините е да дадем ясна перспектива на нашите офицери.

 

Смело мога да заявя, че посрещаме този ден с гордост и чувство за изпълнен дълг. Защото спазваме заветите на нашите основоположници.

 

И продължава: Ако се върнем назад във времето, в една от първите публикации по въпросите на военната медицина от 1893 г. "Няколко думи върху нашите военни болници", санитарният майор Игнат Барбар препоръчва столичната дивизионна болница "да е образец във всяко отношение". Тази мисъл за образцово справяне с поставените задачи не престава да съпътства историята на ВМА от създаването й до днес.


Доказахме го и продължаваме да го правим, въпреки връхлитащите ни една след друга кризи. В условията на съвременните предизвикателства отчитаме финансова стабилност и липса на дългове; успешна стратегическа инвестиционна програма за обновяване на клиники и апаратура и обучение на военномедицински кадри.

 

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме. През военните болници преминаха близо 10 хиляди заразени с коронавирусната инфекция, а според данните ние сме многопрофилната болница с най-нисък процент на смъртност при тези пациенти.


Кризата с COVID-19 предизвика огромни смущения, остави своя отпечатък във всички сфери на дейност и в живота на всеки един от нас. Но и ни научи на много.


Сега се борим с последиците от нея. Но освен готовност днес, трябва да демонстрираме и готовност утре. Защото съвременните кризи не познават граници. А ние като част от ВМА сме призвани винаги да сме подготвени за предизвикателствата!


ВМА винаги е била надежда за хората. И друг път съм казвал, че нашата експертиза се явява като последна инстанция за хиляди пациенти, пренасочени от други болници. ВМА обаче не би била тази надежда без Вас, колеги! Вие, които всеки ден и нощ „ковете“ доверието на обществото към Академията.

 

Вие, които, въпреки бързите обороти, на които сме принудени да работим, продължавате да го правите със сърце! Защото сте призвани!

 

Днес е ден, в който да отдадем нашето признание на всички началници на Академията. Имаме самочувствието да посрещнем днешния ден с гордо вдигната глава


Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци. Вярвам, че ще останем все така сплотени и единни срещу също толкова неделимите предизвикателства на съвременния свят!

 

Изненада за ВМА поднесе председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.


"За мен професията на лекаря е свята професия. Не сте богове, но Вие сте онези, които сте най-близо до Бога. С Вашите ръце можете да спасявате човешки животи. В такива моменти разбираме колко сте важни и как трябва да се отнасяме към лекарите. Нека, когато видим доктор да минем с наведена глава, с уважение към тях, каза председателят на парламента.

Всяка година правя опити да помогна, на когото мога. Разбрах, че има нужда от нова апаратура за уши, нос, гърло за деца. Днес ще подпишем договор за дарение да закупим тази апаратура, защото нашите деца трябва да бъдат живи и здрави. Още утре ще бъдат преведени парите. Ще бъда щастлив ако спасим поне няколко детски живота. На добър час!, допълни Рашидов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че днес е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите и Академията е сред болниците ползващи се с най-голямо доверие. Тя благодари на лекарите, които всеки ден спасяват човешки животи.Ген. Мутафчийски за ВМА на 131: Чувство за гордост и изпълнен дълг!

Изживяхме изключително тежки моменти. Бяхме на „първа линия“, когато мнозина се страхуваха. Борбата беше до последно…, но не се предадохме.Честит празник, колеги! Благодаря Ви за куража да следвате примера на нашите предци, казва началникът на ВМА

От категорията

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата

Вицепрезидентът за РСМ: България ще гледа под лупа всяко едно действие, свързано с езика на омразата-Yotova--Partiite-tarsyat-vinovnik-v-litseto-na-prezidenta--za-da-opravdayat-bezsilieto-si_1671284162.jpg

Не виждаме и намек, и упрек към онези, особено медии, в РСМ, които отдавна са ...

29 ян. 2023 | 17:17

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения

Илхан Кючюк: Има хора, които не искат България и Северна Македония да имат добри отношения-Ilhan-Kyuchyuk--Ima-hora--koito-ne-iskat-Balgariya-i-Severna-Makedoniya-da-imat-dobri-otnosheniya_1674981818.png

В случая с пребития в Охрид Християн Пендиков вероятно става въпрос за ...

29 ян. 2023 | 10:42

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите

Татяна Дончева: Няма съдебна реформа, има само замазване на очите-Tatyana-Doncheva-na-kraglata-masa-za-nova-levitsa--I-s-po-golemi-kreteni-sme-pravili-koalitsiya-_1669733711.jpg

Това, което се случва, е някаква имитация, някакво замазване на очите. В ...

29 ян. 2023 | 22:02

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57