Ген. Цанков е работил в Министерство на отбраната, разполагал е с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО Снимка: Новини.бг

Той е участвал в мисии извън България, бил е офицер от военното разузнаване преди 1989 г.

НАТО-генералът. Валентин Цанков е уличеният в шпионаж в полза на Русия

38272 | 2 март 2022 | 13:12

Работил е в Министерство на отбраната, разполагал е с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО


Генералът от резерва Валентин Цанков Цанков е уличеният в шпионаж - издавал тайни на съветник в руското посолство, научи Епицентър.БГ.

 

Ген. Цанков е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

 

Тази сутрин Главният прокурор Иван Гешев поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредната разбита група за шпионаж в полза на Руската Федерация. 

 

В хода на разследването е установено, че български гражданин - генерал от резерва, е предавал информация на съветник от посолството на РФ в София. Генералът е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО

 

Става въпрос за ген. Валентин Цанков Цанков, научи Епицентър.бг. 

Работил е в НАТО, в САЩ, Англия, Белгия.

 

Руският дипломат се ползва с имунитет и не може да бъде обвинен.

 

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от спецпрокуратурата

Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО

За координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София

За прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

 

Бригаден генерал Валентин Цанков е завършил е военно училище, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е директор на дирекция в МО, аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски и досега. Експерт по национална сигурност в Центъра за изследване на отбраната и сигурността, полиглот. Безпартиен.

 

Цанков бе отзован през 2012 г. по лично решение на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов като военен аташе в САЩ.

По-късно пък, когато Ангел Найденов бе министър, генералът стана негов съветник и работи по програми в основания от него след мандата му на "Дякон Игнатий" 3 Център за изследване на отбраната и сигурността.

 

През юли 2021 г. избухна скандал около интервю на о.р. ген. Валентин Цанков, което бе тиражирано в над 50 прокремълски издания с твърдението, че НАТО се готви за война с Русия, съобщи тогава Faktor.bg. Става дума за негово интервю, дадено на 6 юли пред Dir.bg. То е озаглавено: „В Черно море Русия и НАТО тренират за война“. 

В интервюто на Валентин Цанков никъде буквално не се казва категорично, че НАТО готви война срещу Русия. Напротив, изтъква се: „…не се касае за голяма ударна групировка, предназначена за започване на война.“

Но анализът на генерала е изцяло в унисон с руската пропаганда и налаганото от Кремъл разбиране, че Алиансът е агресор и заплаха за руснаците. От думите на Цанков читателят остава с усещането, че говори не натовски офицер, а военен от епохата на несъществуващия вече Варшавски договор.

От думите му остава усещането, че учението на НАТО в Черно море е провокация към Русия, че става дума за навлизане в нейни териториални води, че Алиансът проверява руската реакция в Черно море, което било зона на жизнени руски интереси. И още – Крим е руски, а целта на НАТО е Русия да бъде под напрежение.

През януари 2011 година Комисията по досиетата го обявява като щатен служител на Военното разузнаване на комунистическа България.

Паради тези стари обвързаности Цанков е отзован от министър Аню Ангелов от САЩ, а после и уволнен.

 

Ген. Цанков участва в протестите срещу избора на Иван Гешев и в протестите в подкрепа на президента Радев.

 

Ето биографията на ген. Цанков


Роден е на 25 август 1956 г. в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно училище във Велико Търново. Учи във Военната академия „Г.С. Раковски“ (1988 – 1990 г.) в София, която завършва със златен медал. След това завършва Генералщабна академия в Гърция (1997 – 1998 г.).

Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания „Дж. Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други.

От 1982 г. е назначен като оперативен офицер в Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия като разузнавач VI степен. Преминал е оперативен курс за работа в Служба „Военна информация“ в Москва (1982 – 1983). От 1983 г. е помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Бил е началник на самостоятелен отдел „НАТО“ в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия. На 8 август 2002 г. е назначен за директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

На 7 октомври 2003 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и назначен за директор на дирекция „Отбранително планиране и програмиране“.

На 1 март 2004 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранително планиране и про­грамиране“. Бил е аташе по отбраната в Лондон (2004 – 2007 г.) във Вашингтон (2010 – 2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е бил член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител, той и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.

Автор на статии и публикации, участник в телевизионни предавания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата обстановка и актуални въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее английски, френски, руски и гръцки език.


От категорията

Сарафов предлага ВСС да преразпредели имоти, ползвани от СГП, ВАпП и ВОП-София

Борислав Сарафов-Borislav-Sarafov_1687151989.jpg

Необходимостта от това е обоснована с оглед създаването на по-добра и ефективна ...

25 септ. 2023 | 15:20

Дебора след насилието: Страх ме е да излизам, но го правя, защото не искам животът ми да приключи
(Видео)

Дебора: Страх ме е да излизам, но го правя, защото не искам животът ми да приключи-Debora--Strah-me-e-da-izlizam--no-go-pravya--zashtoto-ne-iskam-zhivotat-mi-da-priklyuchi_1695570723.jpg

Ако знаех, че е женен, нямаше да се занимавам с него, категорична е ...

24 септ. 2023 | 18:51

Близнаците от Цалапица отиват на съд за укривателство на убиеца на Митко

Валентин и Борислав Динкови са обвинени за укривателство
Снимка БНР-Valentin-i-Borislav-Dinkovi-sa-obvineni-za-ukrivatelstvo-Snimka-BNR_1695654503.jpg

Уличеният за убийството Бизюрев се укрива в чужбина, за него има издадена ...

25 септ. 2023 | 18:07

Молебен на тротоара пред Руската църква за отварянето й, блокираха бул. "Цар Освободител"

Сн. БНТ-Sn--BNT_1695542761.jpg

Светият Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на ...

24 септ. 2023 | 11:05

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04