Ген. Цанков е работил в Министерство на отбраната, разполагал е с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО Снимка: Новини.бг

Той е участвал в мисии извън България, бил е офицер от военното разузнаване преди 1989 г.

НАТО-генералът. Валентин Цанков е уличеният в шпионаж в полза на Русия

37067 | 2 март 2022 | 13:12

Работил е в Министерство на отбраната, разполагал е с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО


Генералът от резерва Валентин Цанков Цанков е уличеният в шпионаж - издавал тайни на съветник в руското посолство, научи Епицентър.БГ.

 

Ген. Цанков е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

 

Тази сутрин Главният прокурор Иван Гешев поздрави Специализираната прокуратура и ДАНС за поредната разбита група за шпионаж в полза на Руската Федерация. 

 

В хода на разследването е установено, че български гражданин - генерал от резерва, е предавал информация на съветник от посолството на РФ в София. Генералът е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната, разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО

 

Става въпрос за ген. Валентин Цанков Цанков, научи Епицентър.бг. 

Работил е в НАТО, в САЩ, Англия, Белгия.

 

Руският дипломат се ползва с имунитет и не може да бъде обвинен.

 

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от спецпрокуратурата

Българският гражданин - генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО

За координация и предаване на информацията - руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София

За прикритие на неправомерната дейност: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

 

Бригаден генерал Валентин Цанков е завършил е военно училище, военна академия и генерал-щабна академия. Специализирал е в САЩ, Германия, Гърция, Италия и Русия. Служил е във войските, Генералния щаб и МО. Бил е директор на дирекция в МО, аташе по отбраната в Лондон и Вашингтон, съветник в НАТО и съветник на министъра на отбраната. Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски и досега. Експерт по национална сигурност в Центъра за изследване на отбраната и сигурността, полиглот. Безпартиен.

 

Цанков бе отзован през 2012 г. по лично решение на тогавашния министър на отбраната Аню Ангелов като военен аташе в САЩ.

По-късно пък, когато Ангел Найденов бе министър, генералът стана негов съветник и работи по програми в основания от него след мандата му на "Дякон Игнатий" 3 Център за изследване на отбраната и сигурността.

 

През юли 2021 г. избухна скандал около интервю на о.р. ген. Валентин Цанков, което бе тиражирано в над 50 прокремълски издания с твърдението, че НАТО се готви за война с Русия, съобщи тогава Faktor.bg. Става дума за негово интервю, дадено на 6 юли пред Dir.bg. То е озаглавено: „В Черно море Русия и НАТО тренират за война“. 

В интервюто на Валентин Цанков никъде буквално не се казва категорично, че НАТО готви война срещу Русия. Напротив, изтъква се: „…не се касае за голяма ударна групировка, предназначена за започване на война.“

Но анализът на генерала е изцяло в унисон с руската пропаганда и налаганото от Кремъл разбиране, че Алиансът е агресор и заплаха за руснаците. От думите на Цанков читателят остава с усещането, че говори не натовски офицер, а военен от епохата на несъществуващия вече Варшавски договор.

От думите му остава усещането, че учението на НАТО в Черно море е провокация към Русия, че става дума за навлизане в нейни териториални води, че Алиансът проверява руската реакция в Черно море, което било зона на жизнени руски интереси. И още – Крим е руски, а целта на НАТО е Русия да бъде под напрежение.

През януари 2011 година Комисията по досиетата го обявява като щатен служител на Военното разузнаване на комунистическа България.

Паради тези стари обвързаности Цанков е отзован от министър Аню Ангелов от САЩ, а после и уволнен.

 

Ген. Цанков участва в протестите срещу избора на Иван Гешев и в протестите в подкрепа на президента Радев.

 

Ето биографията на ген. Цанков


Роден е на 25 август 1956 г. в Пловдив. Завършва с отличие Висшето военно училище във Велико Търново. Учи във Военната академия „Г.С. Раковски“ (1988 – 1990 г.) в София, която завършва със златен медал. След това завършва Генералщабна академия в Гърция (1997 – 1998 г.).

Преминава допълнителни курсове в училището на НАТО в Оберамергау в Германия, в Колежа на НАТО в Рим, Европейския център за отбранителни изследвания „Дж. Маршал“ в Гармиш-Партенкирхен, Курс за висши ръководни кадри по управление на отбранителните ресурси, Монтерей, Калифорния, САЩ и други.

От 1982 г. е назначен като оперативен офицер в Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия като разузнавач VI степен. Преминал е оперативен курс за работа в Служба „Военна информация“ в Москва (1982 – 1983). От 1983 г. е помощник-началник на отдел в Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Бил е началник на самостоятелен отдел „НАТО“ в Щаба на Сухопътните войски, Завеждащ службата по отбраната в Постоянната дипломатическа мисия на Република България в Главната квартира на НАТО, Брюксел, Белгия. На 8 август 2002 г. е назначен за директор на Дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

На 7 октомври 2003 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ и назначен за директор на дирекция „Отбранително планиране и програмиране“.

На 1 март 2004 г. е освободен от длъжността директор на дирекция „Отбранително планиране и про­грамиране“. Бил е аташе по отбраната в Лондон (2004 – 2007 г.) във Вашингтон (2010 – 2011 г.) и съветник на министъра на отбраната.

По време на кариерата си е бил член на българската правителствена делегация в преговорния процес за присъединяване към НАТО; заместник-ръководител, той и военен ръководител на българския екип за преговори с НАТО по пакета на Целите на въоръжените сили – 2003 г., (преди приемането на България в НАТО); секретар на Програмния съвет в МО; член на Съвета по отбрана; секретар на Съвета за провеждане на Стратегическия преглед на отбраната, член на ръководството за разработване на Визия за развитие на въоръжените сили до 2035 г.

Автор на статии и публикации, участник в телевизионни предавания, отнасящи се до националната сигурност на страната, военно-политическата обстановка и актуални въпроси на сигурността.

Заместник-председател на Асоциацията на сухопътни войски.

Полиглот. Владее английски, френски, руски и гръцки език.


От категорията

Конституционният съд: Безделничеството, проституцията и просията не са престъплания

-1636106308.jpg

Според главния прокурор текстът от закона не съответства на Конституцията, ...

27 септ. 2022 | 13:53

Сийка Милева: България не може да си позволи да губи толкова много млади хора, служители на реда

Сийка Милева-1590830673.jpg

Отдавна главният прокурор внесе експертни предложения за изменение и допълнение ...

27 септ. 2022 | 12:37

Съдът остави в ареста Димитър Любенов, причинил катастрофата на Околовръстното, карал със 195 км/ч

Съдът остави в ареста Димитър Любенов. Снимка БТА-Sadat-ostavi-v-aresta-Dimitar-Lyubenov_1664282506.jpg

"Вижте, виновен съм, така е, признавам си", каза Любенов пред съда. ...

27 септ. 2022 | 15:39

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10