Засегнатите фирми могат да бъдат продадени и да излязат от списъка

Георги Ганев: Законът „Магнитски“ превръща санкционираните в икономически трупове

15171 | 8 юни 2021 | 09:24

Съединените щати казват „ние с тези няма да си играем“. Не мисля, че в българската Конституция има гаранции, че САЩ са длъжни да си играят с някой българин


Георги Ганев е икономист. Той е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. В 45-ото Народно събрание бе председател на Комисията по бюджет и финанси.


- Г-н Ганев, действието на закона „Магнитски“ се простира върху територията на Съединените щати. Необходимо ли беше и българското правителство да реагира с рестрикции спрямо санкционираните и техните фирми, очакваме и „черен“ списък с така наречените „асоциирани“ лица?

- Законът се простира върху територията на САЩ, но понятието „територия“ е разширено. Това, което се случва е, че се включва всеки, който има „вземане-даване“ със Съединените щати. Съответно, дори някой, който ползва банкови услуги и те минават през разплащателна система на САЩ, може да бъде засегнат. Могат да се блокират сметки или кредити да станат незабавно изискуеми.

Може да се даде следният пример: ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) се окаже свързан с лице от този списък, всички международни държатели на облигации на БЕХ могат веднага да си поискат парите обратно.

В този смисъл територията на Съединените щати обхваща почти края на атмосферата на планетата Земя.
Затова е важно държавата да каже на бизнесите, които тя притежава, че трябва моментално да проверят дали имат отношения с хора в списъка и ако имат, те да бъдат прекратени.

Но предполагам, че и всеки частен бизнес ще започне да прави същото, защото и те могат да бъдат засегнати.

- Ако една банка си позволи трансакция на лице от списъка, каква е санкцията за финансовата институция?

- Ще бъде прекратена връзката с нея на всички зависими от Америка фирми и организации в света. Те ще престанат да имат отношения със съответната банка.

 

Ако през веригата се стигне до американска банка, американското правителство може да затвори тази американска банка. Съответно, банката ще се погрижи по никакъв начин да не се окаже свързана с някое от тези лица.

 

Ако българска банка извърши трансакция, най-вероятно американската или нейна кореспондентна банка, която има сметки в Америка, ще й каже „повече с теб няма да работя“.

- Не е ли прекалено да се отказват административни услуги на засегнатите у нас? Какви са тези услуги, които могат да бъдат прекратени?

- Не зная какво точно се има предвид. Но, примерно, ако ползвате SWIFT, ако ползвате разплащателна система, който минава през Америка – Mastercard или VISA, ще бъде отказано обслужване. Предполагам и Amason. Не са само картите, не са само и визите.
Както казах, може нормални кредити да станат незабавно изискуеми заради наличието на лице, свързано с човек от списъка.

- Законът е толкова тежък, че превръща санкционираните в икономически трупове. Може ли да се каже и така?

- Може да се каже, да. Тяхната способност да разгръщат стопанска дейност много сериозно ще се затрудни.

- Могат ли да бъдат блокирани сметки и разплащателни карти и на техни близки, роднини?

- Не зная докъде точно се простира юридическото тълкуване на самите Съединени щати, но предполагам, че за някои най-близки свързани лица може да има блокиране.

- Каква роля играе разплащането в долари при описаните примери?

- Разплащането кеш не може да се хване. Но разплащане през доларови сметки и през банки – може. Най-вероятно навсякъде по света съответната банка има връзка със Съединените щати, за да открие доларова сметка при себе си. Съответно тя трябва да може да извършва сетълмент в долари, той минава през Съединените щати и банката рискува при разплащане на такова лице да й бъде спрян достъпът до тези сетълмент-възможности, а те са ключово важни.

- Ако фирмите на засегнатите лица, които не са малко, спрат работа, служителите им ще бъдат освободени. Вие очаквате ли социални сътресения?

- Не зная колко са заетите във фирмите на санкционираните лица. Но е много вероятно те да се видят принудени много бързо да ги продадат. От гледна точка на фирмите връзката им тези лица е проблематична. Ако тя престане да съществува, самите фирми биха излезли от списъка.

На мен ми е много любопитно обаче какво ще стане с партията „Българско лято“, тъй като също е спомената. Дали там ще има някакви последствия, не знам. От гледна точка на Изборния кодекс няма причина да бъде санкционирана. Странна е ситуацията. Ако постигне резултат над един процент, трябва ли държавата да й плаща субсидията?

- Засягат ли се конституционни права с прилагането на закона от страна на служебното правителство?

- Без да съм конституционен юрист, не виждам какви прави се засягат. Съединените щати казват „ние с тези няма да си играем“. Не мисля, че в българската Конституция има гаранции, че САЩ са длъжни да си играят с някой българин.

Решението на служебното правителство се отнася до дейности и бизнес, където българската държава е собственик. Собственикът може да нареди на своите фирми и на своите директори да прекъснат отношенията си. Това не нарушава ничии права. Няма принуда това да правят и други собственици в България.От категорията

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Дойче веле: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън-1623821982.jpg

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от ...

16 юни 2021 | 08:38

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда

Проф. Валери Стефанов: Ние сме врагове сами на себе си. Трудно ни е да имаме колективна надежда-1623684552.jpg

Нашето битие е битие на разочарование от очакваните промени. Имали сме ...

14 юни 2021 | 18:14

Политолог: Срещата Путин – Байдън легитимира промените в света

Станислав Бачев Снимка: Личен архив-1623829418.jpg

Фактът, че политиката на САЩ към държави като Иран, Сирия и Украйна се провали, ...

16 юни 2021 | 10:43

Le Figaro: Политкоректните леви се превърнаха в заплаха за западната демокрация

-1623828838.jpg

Цензурата се превръща в необходим инструмент за превъзпитание на населението и ...

16 юни 2021 | 10:27