Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

23156 | 8 февр. 2023 | 12:20

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до невидимост. Достигнали сме предел на обществена търпимост, при който въпросът не е с кого биха могли, а с кого партиите трябва да могат да направят мнозинство


- Г-н Киряков, по-малко от месец остава до началото на поредната предизборна кампания. Отчетливо новото е, че се оформя блок на промяната от две политически сили, които възнамеряват да се явят в коалиция – ПП и ДБ. Целта е да атакуват първото място. При какви условия биха могли да успеят? Засега социолозите не са категорични, че победата е сигурна.

- Всъщност на ниво избиратели този блок на промяната винаги е съществувал, с приливи и отливи на избиратели през годините. Проблемът до тези избори е бил в предлагането на парламентарно представителство и в лидерството на партиите, търсещи и искащи промяна.

 

Самата дефиниция на периода след падането на Берлинската стена в основата си е период на промени. Очевидно е, че не избирателите са проблем, а излъчваните представители, които ту се събираха, ту се разделяха, в зависимост от политическата или социалната конюнктура, или пък от личните цели и каузи на лидерите на партии в различните периоди от началото на прехода до днес. Сега сме в период на събиране, което винаги е носило допълнителни бонуси, докарвало е ентусиазъм, добавяло е енергия. Разликата и отчетливо новото е, че настоящият процес на събиране цели първото място на изборите, което им е гарантирано, ако се получи спойката и ако не се изпокарат за листите, както някои очакват с нетърпение.

 

„Гравитационната прашка“, която ги засили покрай „тайния“ износ на тежко въоръжение за Украйна, дадено от правителството на Кирил Петков в началото на войната на Русия срещу Украйна, е значим фактор за прогнозиране на успеха им. Независимо от опитите на партийни и непартийни сили да намалят ефекта от засилването, чрез натрупването на скандали около тях – „Аферата Джемкорп“, „Скандалът Нексо“ и т.н.

- Ако допуснем, че коалицията ПП-ДБ успеят да са първа политическа сила, с кого биха могли да направят мнозинство? Партньори засега не се очертават. Общото явяване не затруднява ли още повече намирането на работеща формула за редовно правителство?

- Достигнали сме предел на обществена търпимост, при който въпросът не е с кого биха могли, а с кого трябва да могат да направят мнозинство за съставяне на редовно правителство. Това означава, че някои удебелени през последните една-две години червени линии, трябва да се изтънят до невидимост. И в зависимост от това, кой попадне в следващия парламент и каква тежест има, тоест колко мандати, ще се наложи да се търси не партньорство за коалиция, а платформа за реализация на поставени дългосрочни цели, които разбираемо включват и съдебната реформа. Не трябва да има в никакъв случай предварителни изключвания на възможности за сформирането на парламентарно мнозинство, каквато грешка беше направена в кампанията за предните предсрочни избори. Може би единствените разграничителни линии, относно възможността за мнозинство, трябва да са свързани с отношението към войната на Русия срещу Украйна, антикорупционното законодателство и като цяло идеята върховенство на закона, членството в еврозоната и Шенгенското пространство. Когато се предложи такава платформа за постигане на широкообхватно споразумение за управление, а не просто набързо сглобени пет, десет или петнадесет точки за приоритетите, тогава може да се постигне и необходимото мнозинство за редовен кабинет.

- Рискът и при другата хипотеза е голям – да получат значително по-малко гласове и да намалят шансовете си за местните избори. Тогава? Може ли да преосмислят позициите си в последния момент?

- Дори при най-простия механичен сбор, се вижда, че биха получили повече гласове и мандати от ГЕРБ. Да не отваряме дума отново за сондажите на общественото мнение преди, а по време на кампания, които и на четирите предишни предсрочни вота, доста се разминаха с крайния резултат. Затова ще продължа да подхождам внимателно по този казус – защото това е казус – и към нерегистрираното участие на социологията в кампанията. В позиционирането към местните избори по-скоро бих видял проблем в сформирането на парламентарно мнозинство на „обединената промяна“ с ГЕРБ, при липса на разбиране от ГЕРБ за ролята на лидера им в определяне на цели и приоритети за съвместно управление.

- Хипотезата, че може да има избори „две в едно“ не отблъсква ли още повече активни избиратели? Те си казват „защо да гласувам, след като решаващата битка ще бъде наесен“?

- Това е тенденцията. Плашеща е и предизвикваща загриженост за бъдещето на демократичните институции и демократичните основи, градени с толкова усилия. Духът е изпуснат от бутилката, а партиите, които го изпуснаха, сега не знаят как да го върнат обратно. Ако сега си кажат подобно нещо, няма как да очакваме, че и наесен няма да са със същите нагласи. И макар тогава залогът за всички партии да е голям, то те няма да знаят как да върнат активните избиратели в играта.

- Ще се изостри ли кампанията от челния сблъсък между двата блока – около ГЕРБ и около ПП-ДБ?

- На тези избори и лидери, и активисти, а и говорители, ще бъдат доста по-обрани и внимателни в публичното си говорене. Затръшването на врати пред възможността за формиране на мнозинство ще бъде във вреда и за двата така наречени блока. Самият Борисов напоследък е доста пестелив на цветисти изрази и метафори в публичните си изяви, що се отнася до ПП и ДБ. Единственото по-силно предизборно послание беше свързано само с невъзможността за следизборна коалиция с БСП, понеже членовете и симпатизантите на ГЕРБ нямало да му простят. Има индикации за сериозни промени в нагласите на избирателите на двата блока, за които споменавате. Любопитно е да се проследи дали лидерите ще успеят да ги разпознаят и отразят в предизборните си изяви.

- Води се публичен спор дали определението „добрите“, което ПП-ДБ сами си сложиха, е удачно или не. Вашето мнение?

- Ако проследите кампаниите на различните формати на „реформаторите“ назад във времето, ще видите устойчивост на подобен род послания към избиратели – от най-тесния електорален кръг до възможно най-широката периферия. Този похват в предизборните кампании и формулирането на предизборните послания не е нов за тях. Това е тактическо опростяване на изказа, с цел разбиране от и достигане до възможно най-голяма и разнообразна аудитория в това число и устойчиво негласуващи. Рибите могат да бъдат и шарани, и щуки, и акули, и китове, а има и доста цаца. Затова няма място за спор по тази тема. Всяка партия, коалиция, всеки лидер и щабът му сами избират стратегията на публичната си комуникация с всички рискове на избора си.

- Виждате ли признаци на умора в обществото от несвършващата политическа криза? Какво би могло да вдигне интереса към изборите, да провокира гражданска активност?

- Умората в случая е придружена и с нарастваща апатия. Това е по-стряскащото. Апатията лишава политиците от коректив, от ориентир, по който да оценяват дали действията им са в правилната или в грешната посока. Това отваря възможности за прокарване на всички вредни практики, познати на демократичните модели на управление. Отваря също така и вратите за недемократични действия на незрели и неопитни политици, търсещи излаз на политическия терен, където вече играят старите и обръгнали в политическите битки играчи. Незаинтересоваността и апатичността развихрят популисткото въображение. А развихрянето на популисткото въображение, макар да вдига понякога интереса към изборите, по-скоро убива гражданската енергия и активност. Видяхме в поредицата избори на какво са способни новоизгряващи популистки водачи като Костадинов и Трифонов, виждали сме го и в предишни избори при Жорж Ганчев, Волен Сидеров, Яне Янев, които “громяха“ прогнилата политическа класа с инструментите на демокрацията, искайки да ползват диктаторски прийоми в управлението.

- Различавате ли надигането на националистическа вълна? Има ли в българското общество предпоставки за залитане в тази посока?

- Тези вълни имат намаляваща енергия, сила и потенциална разрушителност. А и апатията на обществото не е в полза на национализма и популизма. Дори Костадинов, озовал се на гребена на последната такава вълна, достигна предела на възможностите да се възползва от нея. Но тъй като няма конкуренция на този етап, със сигурност и на предстоящите избори ще успее да получи максимума.

- Ако ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отново имат блокираща квота, как ще се състави правителство след 2 април?

- Ако партиите отново си позволят да мислят как да блокират, а не да разблокират работата на парламентарната република, то възможността за съставяне на правителство след 2 април е нищожна. А и вземайки предвид съвкупността от всички фактори, довели до настоящото блокиране на демократичните институции, ще бъда искрено учуден, ако която и да е партия си позволи да утвърждава досегашната си стратегия и досегашното си политическо поведение.

- Президентът Радев управлява дълго чрез служебните кабинети. Какво различава Радев сега от Радев с вдигнатия юмрук?

- Желанието му да кацне на пистата. Рисковият полет тогава му се отплати с утвърждаването му не само като ключов, но в последните две години и като основен и главен политически играч. В самолета Радев беше сам. На пистата има и други хора, които вече не са враждебно настроени към него и сами дойдоха да го посрещнат на слизане. Вече и враговете му станаха приятели, с цялата условност на постоянството на политическото приятелство. Успя да създаде кохорта, както сам я определи. Намери нужния баланс между самотата в небесата и търсенията на тълпата на земята.

- Очаквате ли нови политически проекти и откъде може да дойде импулс за тях?

- Проблемът с новите проекти е като проблемът с популизмите. И за двете е нужна енергия и активно политическо участие. А когато оценяваме едно общество като апатично и уморено от политиката, то няма как да си представим появата на нови политически проекти. Избирателите каталясаха от избори и трудно биха разпознали новото, различното, вдъхновяващото, даващото импулс за участие и активизация. Дори и гневът вече не им остана като мотиватор.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45