Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

24946 | 8 февр. 2023 | 12:20

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до невидимост. Достигнали сме предел на обществена търпимост, при който въпросът не е с кого биха могли, а с кого партиите трябва да могат да направят мнозинство


- Г-н Киряков, по-малко от месец остава до началото на поредната предизборна кампания. Отчетливо новото е, че се оформя блок на промяната от две политически сили, които възнамеряват да се явят в коалиция – ПП и ДБ. Целта е да атакуват първото място. При какви условия биха могли да успеят? Засега социолозите не са категорични, че победата е сигурна.

- Всъщност на ниво избиратели този блок на промяната винаги е съществувал, с приливи и отливи на избиратели през годините. Проблемът до тези избори е бил в предлагането на парламентарно представителство и в лидерството на партиите, търсещи и искащи промяна.

 

Самата дефиниция на периода след падането на Берлинската стена в основата си е период на промени. Очевидно е, че не избирателите са проблем, а излъчваните представители, които ту се събираха, ту се разделяха, в зависимост от политическата или социалната конюнктура, или пък от личните цели и каузи на лидерите на партии в различните периоди от началото на прехода до днес. Сега сме в период на събиране, което винаги е носило допълнителни бонуси, докарвало е ентусиазъм, добавяло е енергия. Разликата и отчетливо новото е, че настоящият процес на събиране цели първото място на изборите, което им е гарантирано, ако се получи спойката и ако не се изпокарат за листите, както някои очакват с нетърпение.

 

„Гравитационната прашка“, която ги засили покрай „тайния“ износ на тежко въоръжение за Украйна, дадено от правителството на Кирил Петков в началото на войната на Русия срещу Украйна, е значим фактор за прогнозиране на успеха им. Независимо от опитите на партийни и непартийни сили да намалят ефекта от засилването, чрез натрупването на скандали около тях – „Аферата Джемкорп“, „Скандалът Нексо“ и т.н.

- Ако допуснем, че коалицията ПП-ДБ успеят да са първа политическа сила, с кого биха могли да направят мнозинство? Партньори засега не се очертават. Общото явяване не затруднява ли още повече намирането на работеща формула за редовно правителство?

- Достигнали сме предел на обществена търпимост, при който въпросът не е с кого биха могли, а с кого трябва да могат да направят мнозинство за съставяне на редовно правителство. Това означава, че някои удебелени през последните една-две години червени линии, трябва да се изтънят до невидимост. И в зависимост от това, кой попадне в следващия парламент и каква тежест има, тоест колко мандати, ще се наложи да се търси не партньорство за коалиция, а платформа за реализация на поставени дългосрочни цели, които разбираемо включват и съдебната реформа. Не трябва да има в никакъв случай предварителни изключвания на възможности за сформирането на парламентарно мнозинство, каквато грешка беше направена в кампанията за предните предсрочни избори. Може би единствените разграничителни линии, относно възможността за мнозинство, трябва да са свързани с отношението към войната на Русия срещу Украйна, антикорупционното законодателство и като цяло идеята върховенство на закона, членството в еврозоната и Шенгенското пространство. Когато се предложи такава платформа за постигане на широкообхватно споразумение за управление, а не просто набързо сглобени пет, десет или петнадесет точки за приоритетите, тогава може да се постигне и необходимото мнозинство за редовен кабинет.

- Рискът и при другата хипотеза е голям – да получат значително по-малко гласове и да намалят шансовете си за местните избори. Тогава? Може ли да преосмислят позициите си в последния момент?

- Дори при най-простия механичен сбор, се вижда, че биха получили повече гласове и мандати от ГЕРБ. Да не отваряме дума отново за сондажите на общественото мнение преди, а по време на кампания, които и на четирите предишни предсрочни вота, доста се разминаха с крайния резултат. Затова ще продължа да подхождам внимателно по този казус – защото това е казус – и към нерегистрираното участие на социологията в кампанията. В позиционирането към местните избори по-скоро бих видял проблем в сформирането на парламентарно мнозинство на „обединената промяна“ с ГЕРБ, при липса на разбиране от ГЕРБ за ролята на лидера им в определяне на цели и приоритети за съвместно управление.

- Хипотезата, че може да има избори „две в едно“ не отблъсква ли още повече активни избиратели? Те си казват „защо да гласувам, след като решаващата битка ще бъде наесен“?

- Това е тенденцията. Плашеща е и предизвикваща загриженост за бъдещето на демократичните институции и демократичните основи, градени с толкова усилия. Духът е изпуснат от бутилката, а партиите, които го изпуснаха, сега не знаят как да го върнат обратно. Ако сега си кажат подобно нещо, няма как да очакваме, че и наесен няма да са със същите нагласи. И макар тогава залогът за всички партии да е голям, то те няма да знаят как да върнат активните избиратели в играта.

- Ще се изостри ли кампанията от челния сблъсък между двата блока – около ГЕРБ и около ПП-ДБ?

- На тези избори и лидери, и активисти, а и говорители, ще бъдат доста по-обрани и внимателни в публичното си говорене. Затръшването на врати пред възможността за формиране на мнозинство ще бъде във вреда и за двата така наречени блока. Самият Борисов напоследък е доста пестелив на цветисти изрази и метафори в публичните си изяви, що се отнася до ПП и ДБ. Единственото по-силно предизборно послание беше свързано само с невъзможността за следизборна коалиция с БСП, понеже членовете и симпатизантите на ГЕРБ нямало да му простят. Има индикации за сериозни промени в нагласите на избирателите на двата блока, за които споменавате. Любопитно е да се проследи дали лидерите ще успеят да ги разпознаят и отразят в предизборните си изяви.

- Води се публичен спор дали определението „добрите“, което ПП-ДБ сами си сложиха, е удачно или не. Вашето мнение?

- Ако проследите кампаниите на различните формати на „реформаторите“ назад във времето, ще видите устойчивост на подобен род послания към избиратели – от най-тесния електорален кръг до възможно най-широката периферия. Този похват в предизборните кампании и формулирането на предизборните послания не е нов за тях. Това е тактическо опростяване на изказа, с цел разбиране от и достигане до възможно най-голяма и разнообразна аудитория в това число и устойчиво негласуващи. Рибите могат да бъдат и шарани, и щуки, и акули, и китове, а има и доста цаца. Затова няма място за спор по тази тема. Всяка партия, коалиция, всеки лидер и щабът му сами избират стратегията на публичната си комуникация с всички рискове на избора си.

- Виждате ли признаци на умора в обществото от несвършващата политическа криза? Какво би могло да вдигне интереса към изборите, да провокира гражданска активност?

- Умората в случая е придружена и с нарастваща апатия. Това е по-стряскащото. Апатията лишава политиците от коректив, от ориентир, по който да оценяват дали действията им са в правилната или в грешната посока. Това отваря възможности за прокарване на всички вредни практики, познати на демократичните модели на управление. Отваря също така и вратите за недемократични действия на незрели и неопитни политици, търсещи излаз на политическия терен, където вече играят старите и обръгнали в политическите битки играчи. Незаинтересоваността и апатичността развихрят популисткото въображение. А развихрянето на популисткото въображение, макар да вдига понякога интереса към изборите, по-скоро убива гражданската енергия и активност. Видяхме в поредицата избори на какво са способни новоизгряващи популистки водачи като Костадинов и Трифонов, виждали сме го и в предишни избори при Жорж Ганчев, Волен Сидеров, Яне Янев, които “громяха“ прогнилата политическа класа с инструментите на демокрацията, искайки да ползват диктаторски прийоми в управлението.

- Различавате ли надигането на националистическа вълна? Има ли в българското общество предпоставки за залитане в тази посока?

- Тези вълни имат намаляваща енергия, сила и потенциална разрушителност. А и апатията на обществото не е в полза на национализма и популизма. Дори Костадинов, озовал се на гребена на последната такава вълна, достигна предела на възможностите да се възползва от нея. Но тъй като няма конкуренция на този етап, със сигурност и на предстоящите избори ще успее да получи максимума.

- Ако ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отново имат блокираща квота, как ще се състави правителство след 2 април?

- Ако партиите отново си позволят да мислят как да блокират, а не да разблокират работата на парламентарната република, то възможността за съставяне на правителство след 2 април е нищожна. А и вземайки предвид съвкупността от всички фактори, довели до настоящото блокиране на демократичните институции, ще бъда искрено учуден, ако която и да е партия си позволи да утвърждава досегашната си стратегия и досегашното си политическо поведение.

- Президентът Радев управлява дълго чрез служебните кабинети. Какво различава Радев сега от Радев с вдигнатия юмрук?

- Желанието му да кацне на пистата. Рисковият полет тогава му се отплати с утвърждаването му не само като ключов, но в последните две години и като основен и главен политически играч. В самолета Радев беше сам. На пистата има и други хора, които вече не са враждебно настроени към него и сами дойдоха да го посрещнат на слизане. Вече и враговете му станаха приятели, с цялата условност на постоянството на политическото приятелство. Успя да създаде кохорта, както сам я определи. Намери нужния баланс между самотата в небесата и търсенията на тълпата на земята.

- Очаквате ли нови политически проекти и откъде може да дойде импулс за тях?

- Проблемът с новите проекти е като проблемът с популизмите. И за двете е нужна енергия и активно политическо участие. А когато оценяваме едно общество като апатично и уморено от политиката, то няма как да си представим появата на нови политически проекти. Избирателите каталясаха от избори и трудно биха разпознали новото, различното, вдъхновяващото, даващото импулс за участие и активизация. Дори и гневът вече не им остана като мотиватор.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32