Конференцията на ГЕРБ остана в сянка на новината за новото правителство

Георги Киряков: Вторият кабинет е поправителен изпит за президента. Радев ще иска да получи отличен

8800 | 11 май 2021 | 18:46

Като вътрешен министър Бойко Рашков ще търси начин да уязви Борисов и ГЕРБ. Държавният глава е в сложна ситуация – може да бъде обвинен в реваншизъм, но от друга страна от него се очаква да премине от думи към действия


Две събития белязаха 11 май – националната конференция на партия ГЕРБ и назначаването на служебното правителство. Какви знаци и послания се разчитат в рокадата на върха на ГЕРБ и в състава на новия кабинет на президента Радев? Какво да очакваме в следващите два месеца в развитието на политическата обстановка?
Отговорите на политолога Георги Киряков за Епицентър.бг.

Националният форум на ГЕРБ – в минорен тон

Тонът на висшия партиен форум на ГЕРБ не беше този, който познаваме от националните конференции на партията. И не само заради камерния състав, наложен от онлайн формата.
Личи примирението от новата политическа ситуация. В партията вече разбират, че няма как да променят нещо на този етап и че не диктуват политическия дневен ред.

Личи, че ГЕРБ е в низходящ тренд на партийното развитие. Настроението не е ведро, каквото бе предишни години, когато побеждаваха безапелационно и когато бяха на върха на политическата пирамида.

Получи се и сблъсък на новини. Медиите вече гледат в друга посока – към новия премиер и новото служебно правителство. Това е нормално за която и да е страна. ГЕРБ загубиха в битката за новини. Голямата новина не е партия ГЕРБ и смяната в ръководството, а правителството на президента.
Конференцията на ГЕРБ остана в сянка.

Що се отнася до смяната в ръководството и издигането на Даниел Митов, следва да се отбележи, че Митов е най-успешният партиен номад в демократичната история на страната.
Той бе член на ръководството на Демократи за силна България (ДСБ) и изпълнителен директор на фондация „Демокрация“, която бе много важна за Иван Костов. След това бе заместник-председател на ДСБ, оттам отиде в Политическия съвет на ДБГ на Меглена Кунева, а през Реформаторския блок и ДБГ стана служебен външен министър и външен министър във второто правителство на Бойко Борисов. Сега финишира като заместник-председател на още една значима партия, каквато и ГЕРБ.

 

Както се вижда от кратката ретроспекция, в българския политически живот има много партийни номади, но Митов е най-успешният. Можем само да се възхищаваме от всички тези постижения – рядко качество е да успяваш да заемеш ръководни позиции във всяка партия, в която отиваш.

Издигането на Митов не цели да подчертае, че ГЕРБ е дясноцентристка партия, защото тя е такава, откакто е приета в ЕНП. Тя винаги се е определяла като дясно-центристка заради основните принципи, върху които стои ЕНП и които изисква да се налагат от партиите членки в собствените им държави.

 

Митов в ГЕРБ не може да вземе електорат от другата политическа сила вдясно – Демократична България. Когато отиде при Меглена Кунева също не успя да вземе електорат от ДСБ.

 

ГЕРБ и ДБ са несъвместими електорални общности. Няма как да се случи битка за един и същ електорат. Те винаги ще бъдат различни и ясно отграничени. Това пролича в поредица от избори, включително последните местни и парламентарни избори. Общността, която подкрепя ДБ може да се нарече затворена, ограничена като ресурс и с предел на електоралните възможности. Докато ГЕРБ винаги е отваряла ветрилото на подкрепа.

Знаците на президента

Президентът Радев поправя грешката, която допусна с първия си служебен кабинет. Изборът му сега е поправителен изпит на кабинета през 2017 година, когато бе изключително неопитен като политик и се предовери на много хора, които очевидно го съветваха грешно.

 

На сегашния изпит държавният глава ще бъде изключително амбициран не просто да го вземе, а да го вземе с отличен. Румен Радев е амбициозен човек, което доказва и кариерата му на военен пилот. Той ще иска да докаже, че е отличник не само във въздуха.

С избора на министри не се търси самоцелен реваншизъм. Ако няма поводи да се атакува предишното правителство, никой не би го направил. Ако използваме футболна терминология, без причина Радев няма да влиза с бутонките в двубоя с Борисов, който се води отдавна.

 

Тук е и въпрос на интерпретация и медийно представяне на различни тези. От ГЕРБ ще кажат, че това е реваншистко правителство, докато привържениците на Радев ще твърдят, че това е нормален процес на поставянето на важни акценти в управлението. В тази посока изборът на Стойчо Кацаров за здравен министър е изключително добър.

От друга страна, не може да се подмине твърдението, че служебното правителство ще търси слабите места на управлението на ГЕРБ детайлно и подробно.
Като вътрешен министър Бойко Рашков ще търси начин да уязви политически и партийно Борисов и ГЕРБ.

 

Велислав Минеков е отявлен критик и противник на бившия културен министър Вежди Рашидов. Словесната им и медийна битка е от години. Тук може да се очаква истински реванш.

Рисковете пред служебния кабинет

Първият риск пред служебния кабинет е да не се съсредоточат прекалено много върху така наречената ревизия на кабинета „Борисов“ и да пропуснат важни елементи от управлението.


Друг ключов момент е дали ще изпълнят най-важната си задача – да организират и проведат справедливи, честни и прозрачни избори. Избори, които да не бъдат оспорвани по никакъв начин на технологично ниво. На политическо ниво винаги могат да се намерят поводи за атака, но е задължително да се свърши цялата работа по организацията на изборите съгласно новите правила. Всяко съмнение, че има проблем в технологията, може да делегитимира и служебното правителство, и всеки избран народен представител в следващия парламент.

Привържениците на Радев очакват сериозен удар върху Борисов и партия ГЕРБ. Не говорим за персонална вендета, а за разнищване на проблемните сфери в управлението на страната през последните най-малко четири години. 


С парламентарната комисия за ревизия на управлението се зададе заявка, че тази линия на политическо поведение ще се търси. Представителите на протестното движение очакват такъв тип поведение и от президента Радев и назначеното от него правителство.

 

Ако дотук президентът можеше само да говори, сега вече има и пряката власт. Тоест, след говоренето се очакват действия.

 

Ако не бъде изпълнено това очакване, президентът може да понесе сериозен политически удар на предстоящите избори за държавен глава.

Румен Радев е в твърде сложна ситуация – от една страна може да го обвиняват в реваншизъм, но от друга страна от него се очаква да изпълни всички закани, които в последните години е отправял към управлението. Служебното правителство не бива да сгреши в нито една стъпка, така че да опетни имиджа на президента и да възпрепятства възможността му да спечели втори мандат.От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

„Галъп“: Ако изборите бяха днес - „Има такъв народ“ - 21,2%, ГЕРБ-СДС – 21%, БСП – 15,9%

Снимка: БНР-1623919255.png

„Демократична България“ взима 12,1%, ДПС – 11,9%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – ...

17 юни 2021 | 11:40

"Политико": Аферите в Чехия и България алармират Европа за агресивния руски шпионаж

-1616951824.jpg

Представители на разузнаването твърдят, че Европа е изправена пред постоянна ...

18 юни 2021 | 16:36

Срещата на годината

Димитър Недков: Светът след Женева 2021

-1608730312.jpg

Ще има ли мир

18 юни 2021 | 16:20