Писмото на 70-те евролидери срещу унгарския премиер е комично на фона на небивалия мор от коронавирус

Георги Марков: „Вирусът” Орбан подлуди соросоидите

42021 | 22 апр. 2020 | 10:48

„Маските паднаха”. Считам, че след чумата в Италия на „бял кон” ще дойдат Салвини и Мелони, в Испания – Освалдо Абаскал, във Франция – Льо Пен и Марион Маршал. Ерата Меркел е към своя край, идва и краят на неолибералния брюкселски елит


70 евролидери, между които и президентът Плевнелиев, написаха открито писмо до евроинституциите. В него твърдят, че в Европа има втори „вирус” и това е унгарският премиер Виктор Орбан. Според тях той трябва да бъде санкциониран, а ЕС да започне борба както срещу пандемията Ковид-19, така и срещу унгарския лидер.

За коментар по тези въпроси потърсихме депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

 

Г-н Марков, Вие сте познавач на унгарската политика, написахте и книга за Виктор Орбан. Какъв е коментарът Ви по повод писмото на 70-те евролидери, в което унгарският премиер е определен като „вирус, срещу когото трябва да се борим с ярост"?

- Това писмо е комично, а още повече и цинично. То е комично, защото малко преди да излезе по Евронюз се появи Верчето Йоурова – еврокомисар, либерал по европейските ценности. След среща с унгарския правосъден министър Юдит Варга и запознаване с унгарския закон за извънредното положение, тя, макар и да не й е по сърце, призна публично, че той не противоречи нито на европейското право, нито на европейските ценности. Цинично е писмото, защото не е за вярване, че уж сериозни мъже, макар и с нулева подкрепа в страните си, като бившия полски президент-социалист – Квашневски, се занимават с Виктор Орбан, когато Европа и особено Западна е обхваната от небивал мор – Париж, Рим, Мадрид и Лондон са със спрял живот, хората са с черни забрадки.

 

Какви са мерките, предприети от унгарското правителство в извънредната ситуация. И с какво те се различават от тези, взети от другите европейски правителства?

- Колкото до мерките, приети от унгарското правителство, те са леко по-меки и леко по-щедри от тези в Европа. По-меки, защото магазинчетата и малките ресторантчета и сладкарници работят от 11 до 15 ч., свободно е движението между градовете, градинките, които се командват от кметовете, някои от които и от опозицията, са свободни за разходка. Орбан не е взел заплатите, които са конституционно право на депутатите и парламентарният контрол си тече всяка седмица. По-щедри са мерките, защото премиерът е осигурил по 1600 евро плюс заплатата на медицински сестри и лекари на първа линия. Орбан построи няколко болници, които са контеинери с около 1000 места и закупи космическите за страната 116 милиона маски, 48 милиона защитни облекла, 3,5 милиона теста и 145 000 респиратора. За пика, който се очаква към 10 май, вече 10 000 респиратора са доставени, а от маските - около 40 милиона, част, от които премиерът раздаде на унгарците в Трансилвания, Словакия, Воеводина, както и оказа помощ на Македония, Словения и Хърватска. Новината от днес е, че кметът на Будапеща, който е от опозицията, разпореди задължително носене на маски от днес в транспорта, търговските обекти и пазарите.

 

Откъде идва все пак твърдението, че Орбан е „вторият вирус” и то в такъв тежък за Европа момент?

- Тези неолиберални псеводолидери наистина го считат за „вирус”. Причините са много:

Първо, още 2014 г. в реч в Трансилвания Орбан се обяви срещу неолибералната демокрация и започна да гради в Унгария християндемокрация, а брюкселският елит и западните лидери направиха всичко възможно да унищожават християнския характер на континента, като се почне от гей браковете като удар по традиционното семейство, мине се през джендър идеологията и се стигне до откровенната ислямизация на Европа с изпуснатата от Меркел фраза: „Елате, ще се справим!”. Думата християнство не се споменава от почти всички в Брюксел, докато Виктор Орбан излезе прав през 2015 г., като каза, че т.н. миграция е „троянски кон на тероризма в Европа”, жертвите на „миграцията на ножа” го показаха. 2020-та всички дойдоха  на Орбановия и похвалиха Гърция, че защитава границата.

 

Второ, Орбан-икономичката, която е социално ориентирана, даде страхотни плодове – най-висок растеж за 2019 – 5,1% , 60 000 повече родени бебета от предходната година, удар по монополите и намаляване на режийните на гражданите с 25%, 30 000 евро подарък за трето дете, мощно навлизане на инвестиции. В Унгария са Ауди, Мерцедес, Опел, Сузуки, Еърбъс и БМВ.

 

Трето, като антиглобален играч, Орбан е любимец и на Тръмп, и на руския президент Путин, и на китайския Си, и на бразилския Болсонаро. Всъщност, Орбан беше единствен от Европа, поканен на неговото коронясване.

 

Четвърто, неолибералният брюкселски елит, в това число и кръга около Клинтън, е изцяло на хранилката на Сорос. Справка – лобито му в европарламента, лобито му в Европейския съд по правата на човека, а и не е случайно, че съдът в Люксембург по време на умирането на хиляди в Европа, осъди Унгария, а заради нея и Полша, и Чехия, заради отказа да приемат квоти през 2017-та година. Какво да кажем за Юнкер, един от подписалите писмото, който преди време покани Сорос под знамето на ЕС на подиума, на който застават държавните ръководители на страните-членки и се съсипа да го мляска – целувки в стил Брежнев – Хонекер. Г-н Сорос е много богат, но и много стар. Той ще си отиде от този свят, изгонен от родната си Унгария и от Орбан и неприет в държавата Израел.

 

Пето, не е за подценяване 10-годишната подкрепа за Орбан в страната.. Наред с това той има и много голяма подкрепа сред някои от европейските политици, като брат е със Салвини в Италия, любимец е на Джорджия Мелони също в Италия, близък съратник е с лидера на „Право и справедливост” Качински, който разгроми Туск в Полша, ползва се с благословията на чешкия премиер Бабиш и има силната подкрепа на словенеца Янша.  Да не забравяме, че Орбан е душата на Вишеградската четворка, която президентът Тръмп нарече „новия мотор на старата Европа”.

 

Шесто и последно, Орбан е борец за демокрацията, а останалите евроръководители са наследници на демокрацията. В България, например, не се намери нито един, който дори луд през 1988 г. да е искал да прави партия, която да свали БКП, камо ли да се изправи пред мавзолея през 1989 г. и да изреве: „Долу СССР”. Орбан имаше този кураж.

 

В Ню Йорк Таймс излезе статия на Роджър Коен, която Епицентър.бг препечата преди дни. Известният американски журналист се пита накъде ще тръгне светът след пандемията и си отговаря, че за съжаление Тръмп върви след Орбан, а не след Меркел. Интересно е как ще коментирате това сравнение?

- Тръмп нарече Орбан свои „близнак”, а Стив Банън, който беше съветник и много важен човек по пътя към победата на Тръмп заяви, че „Орбан е бил Тръмп, когато Тръмп не е бил Тръмп”. Какво да ти кажа повече, едва ли може да има по-голям комплимент за унгарския премиер, освен че американският президент според известен американски вестник ще върви по неговия път.

 

Каква е Вашата прогноза за развитието на политиката в Европа след чумата?

- Преди време френският президент Макрон каза, че в Европа се задава страшен гняв. И гневът е толкова нараснал спрямо неолибералния френски елит, че той махна думата „либерал” от парламентарната си фракция АЛДЕ. Тя вече не носи наименованието „либерална”. Мисля, че след края на чумата, която ще завърши незнайно кога, гневът ще е още по-голям и заразата в Европа може да доведе до бунтове и търсене на сметка на елитите за всичко, което се случи. Все пак Европа не преживя природно бедствие – земетресение или цунами, а беше заразена отвън, от друг континент. Трябва някой да отговори къде бяха западните разузнавания, дипломати, политици, институции и т.н., че не направиха необходимото да предотвратят заразата или поне да осигурят населението на Европа с маски... Така че „маските паднаха”. Считам, че в Италия на „бял кон” ще дойдат Салвини и Мелони, в Испания – Освалдо Абаскал, във Франция – Льо Пен и Марион Маршал, в Швеция – „Шведски демократи”. Мисля, че мина времето на испанския премиер Санчес, на френския премиер Филип, на италианския Конте, на шведския Льовен. Ерата Меркел е към своя край, идва и краят на неолибералния брюкселски елит.

 

Накрая, има много твърдения в пресата, включително и от политици, че Китай е големият победител в тази Трета световна война. Според Вас това вярно ли е?

- Китай ни зарази, дали от пазара, дали с изпусната чума – не мога да кажа. Но Китай ни заради. Сега Китай ни праща маски и други медицински пособия, да се защитим. Ако накрая Китай, направи лекарство, което да ни продаде, то наистина ще излезе победител.

 


Еврохолд

От категорията

Филиз Хюсменова: И не, не всичко е позволено в името на постигането на целите!

Филиз Хюсменова: Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си принадлежност-Filiz-Hyusmenova-vdigna-rezultata-na-DPS-vav-Varna-s-blizo-1000-glasa_1680521504.jpg

Никой в ДПС не е поставян в неблагоприятно положение заради етническата си ...

12 юли 2024 | 23:17

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя

Politico: Орбан възражда Хабсбургската империя-Politico--Orban-vazrazhda-Habsburgskata-imperiya_1720817362.jpg

Въпреки че французите ще имат най-голямата делегация в групата с 30 ...

12 юли 2024 | 23:48

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39