Писмото на 70-те евролидери срещу унгарския премиер е комично на фона на небивалия мор от коронавирус

Георги Марков: „Вирусът” Орбан подлуди соросоидите

33042 | 22 апр. 2020 | 10:48

„Маските паднаха”. Считам, че след чумата в Италия на „бял кон” ще дойдат Салвини и Мелони, в Испания – Освалдо Абаскал, във Франция – Льо Пен и Марион Маршал. Ерата Меркел е към своя край, идва и краят на неолибералния брюкселски елит


70 евролидери, между които и президентът Плевнелиев, написаха открито писмо до евроинституциите. В него твърдят, че в Европа има втори „вирус” и това е унгарският премиер Виктор Орбан. Според тях той трябва да бъде санкциониран, а ЕС да започне борба както срещу пандемията Ковид-19, така и срещу унгарския лидер.

За коментар по тези въпроси потърсихме депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

 

Г-н Марков, Вие сте познавач на унгарската политика, написахте и книга за Виктор Орбан. Какъв е коментарът Ви по повод писмото на 70-те евролидери, в което унгарският премиер е определен като „вирус, срещу когото трябва да се борим с ярост"?

- Това писмо е комично, а още повече и цинично. То е комично, защото малко преди да излезе по Евронюз се появи Верчето Йоурова – еврокомисар, либерал по европейските ценности. След среща с унгарския правосъден министър Юдит Варга и запознаване с унгарския закон за извънредното положение, тя, макар и да не й е по сърце, призна публично, че той не противоречи нито на европейското право, нито на европейските ценности. Цинично е писмото, защото не е за вярване, че уж сериозни мъже, макар и с нулева подкрепа в страните си, като бившия полски президент-социалист – Квашневски, се занимават с Виктор Орбан, когато Европа и особено Западна е обхваната от небивал мор – Париж, Рим, Мадрид и Лондон са със спрял живот, хората са с черни забрадки.

 

Какви са мерките, предприети от унгарското правителство в извънредната ситуация. И с какво те се различават от тези, взети от другите европейски правителства?

- Колкото до мерките, приети от унгарското правителство, те са леко по-меки и леко по-щедри от тези в Европа. По-меки, защото магазинчетата и малките ресторантчета и сладкарници работят от 11 до 15 ч., свободно е движението между градовете, градинките, които се командват от кметовете, някои от които и от опозицията, са свободни за разходка. Орбан не е взел заплатите, които са конституционно право на депутатите и парламентарният контрол си тече всяка седмица. По-щедри са мерките, защото премиерът е осигурил по 1600 евро плюс заплатата на медицински сестри и лекари на първа линия. Орбан построи няколко болници, които са контеинери с около 1000 места и закупи космическите за страната 116 милиона маски, 48 милиона защитни облекла, 3,5 милиона теста и 145 000 респиратора. За пика, който се очаква към 10 май, вече 10 000 респиратора са доставени, а от маските - около 40 милиона, част, от които премиерът раздаде на унгарците в Трансилвания, Словакия, Воеводина, както и оказа помощ на Македония, Словения и Хърватска. Новината от днес е, че кметът на Будапеща, който е от опозицията, разпореди задължително носене на маски от днес в транспорта, търговските обекти и пазарите.

 

Откъде идва все пак твърдението, че Орбан е „вторият вирус” и то в такъв тежък за Европа момент?

- Тези неолиберални псеводолидери наистина го считат за „вирус”. Причините са много:

Първо, още 2014 г. в реч в Трансилвания Орбан се обяви срещу неолибералната демокрация и започна да гради в Унгария християндемокрация, а брюкселският елит и западните лидери направиха всичко възможно да унищожават християнския характер на континента, като се почне от гей браковете като удар по традиционното семейство, мине се през джендър идеологията и се стигне до откровенната ислямизация на Европа с изпуснатата от Меркел фраза: „Елате, ще се справим!”. Думата християнство не се споменава от почти всички в Брюксел, докато Виктор Орбан излезе прав през 2015 г., като каза, че т.н. миграция е „троянски кон на тероризма в Европа”, жертвите на „миграцията на ножа” го показаха. 2020-та всички дойдоха  на Орбановия и похвалиха Гърция, че защитава границата.

 

Второ, Орбан-икономичката, която е социално ориентирана, даде страхотни плодове – най-висок растеж за 2019 – 5,1% , 60 000 повече родени бебета от предходната година, удар по монополите и намаляване на режийните на гражданите с 25%, 30 000 евро подарък за трето дете, мощно навлизане на инвестиции. В Унгария са Ауди, Мерцедес, Опел, Сузуки, Еърбъс и БМВ.

 

Трето, като антиглобален играч, Орбан е любимец и на Тръмп, и на руския президент Путин, и на китайския Си, и на бразилския Болсонаро. Всъщност, Орбан беше единствен от Европа, поканен на неговото коронясване.

 

Четвърто, неолибералният брюкселски елит, в това число и кръга около Клинтън, е изцяло на хранилката на Сорос. Справка – лобито му в европарламента, лобито му в Европейския съд по правата на човека, а и не е случайно, че съдът в Люксембург по време на умирането на хиляди в Европа, осъди Унгария, а заради нея и Полша, и Чехия, заради отказа да приемат квоти през 2017-та година. Какво да кажем за Юнкер, един от подписалите писмото, който преди време покани Сорос под знамето на ЕС на подиума, на който застават държавните ръководители на страните-членки и се съсипа да го мляска – целувки в стил Брежнев – Хонекер. Г-н Сорос е много богат, но и много стар. Той ще си отиде от този свят, изгонен от родната си Унгария и от Орбан и неприет в държавата Израел.

 

Пето, не е за подценяване 10-годишната подкрепа за Орбан в страната.. Наред с това той има и много голяма подкрепа сред някои от европейските политици, като брат е със Салвини в Италия, любимец е на Джорджия Мелони също в Италия, близък съратник е с лидера на „Право и справедливост” Качински, който разгроми Туск в Полша, ползва се с благословията на чешкия премиер Бабиш и има силната подкрепа на словенеца Янша.  Да не забравяме, че Орбан е душата на Вишеградската четворка, която президентът Тръмп нарече „новия мотор на старата Европа”.

 

Шесто и последно, Орбан е борец за демокрацията, а останалите евроръководители са наследници на демокрацията. В България, например, не се намери нито един, който дори луд през 1988 г. да е искал да прави партия, която да свали БКП, камо ли да се изправи пред мавзолея през 1989 г. и да изреве: „Долу СССР”. Орбан имаше този кураж.

 

В Ню Йорк Таймс излезе статия на Роджър Коен, която Епицентър.бг препечата преди дни. Известният американски журналист се пита накъде ще тръгне светът след пандемията и си отговаря, че за съжаление Тръмп върви след Орбан, а не след Меркел. Интересно е как ще коментирате това сравнение?

- Тръмп нарече Орбан свои „близнак”, а Стив Банън, който беше съветник и много важен човек по пътя към победата на Тръмп заяви, че „Орбан е бил Тръмп, когато Тръмп не е бил Тръмп”. Какво да ти кажа повече, едва ли може да има по-голям комплимент за унгарския премиер, освен че американският президент според известен американски вестник ще върви по неговия път.

 

Каква е Вашата прогноза за развитието на политиката в Европа след чумата?

- Преди време френският президент Макрон каза, че в Европа се задава страшен гняв. И гневът е толкова нараснал спрямо неолибералния френски елит, че той махна думата „либерал” от парламентарната си фракция АЛДЕ. Тя вече не носи наименованието „либерална”. Мисля, че след края на чумата, която ще завърши незнайно кога, гневът ще е още по-голям и заразата в Европа може да доведе до бунтове и търсене на сметка на елитите за всичко, което се случи. Все пак Европа не преживя природно бедствие – земетресение или цунами, а беше заразена отвън, от друг континент. Трябва някой да отговори къде бяха западните разузнавания, дипломати, политици, институции и т.н., че не направиха необходимото да предотвратят заразата или поне да осигурят населението на Европа с маски... Така че „маските паднаха”. Считам, че в Италия на „бял кон” ще дойдат Салвини и Мелони, в Испания – Освалдо Абаскал, във Франция – Льо Пен и Марион Маршал, в Швеция – „Шведски демократи”. Мисля, че мина времето на испанския премиер Санчес, на френския премиер Филип, на италианския Конте, на шведския Льовен. Ерата Меркел е към своя край, идва и краят на неолибералния брюкселски елит.

 

Накрая, има много твърдения в пресата, включително и от политици, че Китай е големият победител в тази Трета световна война. Според Вас това вярно ли е?

- Китай ни зарази, дали от пазара, дали с изпусната чума – не мога да кажа. Но Китай ни заради. Сега Китай ни праща маски и други медицински пособия, да се защитим. Ако накрая Китай, направи лекарство, което да ни продаде, то наистина ще излезе победител.

 


От категорията

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Тошо Тошев в "Лъжата": Аз съм главен редактор на вестник, не на държавата

Тошо Тошев-Tosho-Toshev_1695291452.jpg

Предлагам на Бойко, вместо да показваме близост из ресторантите, да дойде в ...

25 септ. 2023 | 21:07

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Боян Чуков: Руските специални служби са като руската армия. Могат, но са като спънати коне

Боян Чуков-1542196322.jpg

"Странната война продължава. Всичко опира до политическа воля и решение на ...

25 септ. 2023 | 20:09

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04