Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Корнелия Нинова няма алтернатива в БСП, но не е алтернатива на Борисов като премиер

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

43626 | 4 юни 2020 | 11:52

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти път премиер в един много труден и объркан парламент. Ще сме свидетели пак на парламентарна агония.

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg-1569482700.png

На 7 юни се навършват 3 десетилетия от милионния митинг на СДС на Орлов мост, а на 10-ти: 30 години от първите демократични избори в България. По случай годишнината се свързахме с бившия конституционен съдия Георги Марков, който е единственият действащ депутат от Великото народно събрание в настоящия парламент. 

 

- Г-н Марков, годината е юбилейна. Как бихте характеризирали държавата днес?

- С две думи: Игра се всичко! През 90-те години управляваха по 2 пъти и БСП, и СДС, което се случи и в бившите социалистически страни, само че там първо победиха демократичните нови формации, а после се върнаха пак комунистите, при нас стана обратно. На 10 юни 1990-та година в изборите за ВНС спечели БСП, защото София не беше България. Въпреки грандиозния и незабравим митинг на Орлов мост, бившите комунисти спечелиха абсолютно мнозинство. На другата година обаче СДС им го върна и на 13 октомври ги победихме в един ден и на парламентарни, и на местни избори.

Имаше и широка коалиция – кабинета Попов. Имаше и плаващи парламентарни мнозинства – кабинетите Беров и Орешарски, имаше и президентски управления със служебни правителства. И вече дойде новото хилядолетие, когато на преден план излязоха спасителите – първо, смаяхме света, че цар стана премиер, а после дойде ред и на Бойко, който с едно кожено яке и един патлак направо разстреля Таня Дончева и БСП в изборите за кмет на София, побеждавайки ги със 70:30. Затова казвам, че всичко се игра, защото след това Бойко стана траен спасител и най-дълго управлявалият българин. Повече няма какво да се изиграе - завесата се спуска.

 

- Щом всичко вече се е разиграло, каква е ретроспекцията?

- Оставяйки настрана, че се направи много, та ние нямахме магистрала до морето, нямахме метро, не празнувахме Коледа и Великден официално и се трепехме по опашки за банани - държавата ни е разнебитена!

 

Съдебната власт е в небивала в историята ни тежка криза. Публичните скандали по върховете на Прокуратурата и Върховния касационен съд са вече толкова големи, че не могат да бъдат пренебрегнати. Разделянето на Висшия съдебен съвет на Съдийска и прокурорска колегия не даде очаквания резултат.

 

Председател на ВКС и главен прокурор публично се замерят с обвинения от рода на "мутра" и "болшевик". Магистратите във Висшия съдебен съвет незнайно защо публично се караха и това беше излъчено по телевизията. Пишат се жалби до Брюксел, като че ли ЕС е Съветския съюз или ЕК – Другарски съд.

 

За капак, бивши членове на Висшия съдебен съвет се извиниха публично, че са сбъркали с предложението на Лозан Панов за председател на ВКС. Остава да видим горкият президент Плевнелиев какво ще каже, защото същия ден, когато получи предложението, назначи Панов с указ, а и присъстваше на неговата политическа дитирамба в Съдебната палата.

Българският съд в момента е по-политизиран, отколкото този по времето на комунизма, когато беше подвластен на Велко Палин и ген. Кръстев – отдел Национална и социална сигурност на ЦК на БКП.

 

Председателят на ВКС освен че държи политически речи, участва и в политическия митинг срещу спечелилото с абсолютно мнозинство полско правителство на „Право и справедливост”. НПО-тата, някои от които на Сорос, така се впиха в съдебната власт, че се стигна до безумието – съдия награден от НПО на Сорос, след това със служебна бележка за благонадеждност от същото НПО, освобождава от затвора убиец.

 

Не може да има читава държава без силна съдебна власт, не че няма добри съдии и прокурори, но тя е разнебитена от скандали. В правовите държави на Европа магистратите не говорят публично, а само със своите решения.

 

Дошло е време българският парламент да излезе с декларация за скандалите в съдебната власт, които отекват и в чужбина. Магистратите са независими при взимане на своите решения, но не са независими от Българската конституция, която им забранява да уастват в политическия живот. Който магистрат го сърби за политика, да хвърля тогата и да прави партия. България по волята на над 90% от българските избиратели е парламентарна, а не съдебна република. 

 

- Нашата държава не се състои само от съдебна власт, има и други - парламент, правителство.

- Парламентът се самоуби ритуално, посягайки безпрецедентно на статута на народния представител, спирайки възнаграждението му. Народните представители, както проф. Мръчков обясни в Епицентър.бг, не са в трудови правоотношения с Народното събрание. Те не получават трудово възнаграждение, а възнаграждение на народни представители, което е тяхно лично конституционно право. Да не говорим, че беше отнето и национализирано трудовото възнаграждение на държавните служители, което е без прецедент в цялата ни история. Е, как искаме да се утвърждава парламентът, като сме само на крачка да махнем и народните представители?!

Българският парламент извърши безумия, направи дарения от чуждо име без да се сети, че дарението е личен акт. Обаждаха ми се депутати и депутатки от провинцията, казват ми: „Жорка, бяхме обещали да извършим лично дарение на болницата в нашия град, а те ни свиха заплатите и ги дариха от наше име на министерство на здравето”.

Лори, ако унгарският парламент беше извършил същата щуротия, дуетът Вебер-Тимерманс щеше да ореве Европа, Орбан щеше да бъде определен не само като "диктатор", а като "изедник", който е отнел парчето хляб на трудещите се.

 

С тези законодателни решения просто си плачехме за чл. 7 от Лисабонския договор - да ни замразят членството в ЕС! Добре, че Бойко е приятел и с Франк, и с Манфред, та ни пощадиха.

 

Президентът натрапчиво говори, дори и в новогодишните си послания, за необходимостта от машинно гласуване – само дето той не е избран машинно и никъде в Европа го няма. За капак взе, че си свали доверието от правителството, което нито е избирал той, нито го е назначавал, защото сме парламентарна република.

 

Правителството е с разнебитен тил. ГЕРБ е мандатоносител, но за поредн път управлява в коалиция - с коалиция, и за пореден път тази коалиция не просто се разнебити, а рухна с гръм и трясък от публични скандали, стигащи до бой. Това е парламентарна агония, резултат на идиотския избирателен закон. Добре, че Бойко е "Хитър Петър", та въпреки всичко, ще избута мандата.

 

- Напоследък познавате в своите прогнози, а след 9 месеца ще има избори - как ги виждате?

- Борисов ни спаси от чумата и това е негов голям бонус. Не дай си Боже, чумата да се повтори наесен, пожарогасителят ще е отново в негови ръце. ГЕРБ разполага и с втори голям бонус – невероятно добри кметове и общински съветници в почти всички градове на страната. Другите партии няма как да наваксат тези бонуси. Има и един трети бонус, който установих при обиколките си в страната - в структурите на ГЕРБ са се влели изключително качествени млади хора, дори в малки градчета като Тетевен, Поморие, Самоков и Сапарева баня. Лично оставих на бюрото на г-н премиера Борисов албум със снимки, да види каква бодра смяна от герберки се задава.

 

Корнелия Нинова няма алтернатива в БСП, но не е алтернатива на Борисов като премиер. Така че смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти път премиер в един много труден и объркан парламент. Ще сме свидетели пак на парламентарна агония.

 

- Казахте във Фейсбук и ние го отразихме, че се радвате, че г-н Цветанов е невинен. А г-н Борисов каза, че съжалява за него. Мнението ви?

- Прав е г-н Борисов да съжалява за г-н Цветанов, който е най-добрият партиен строител на прехода. Навремето на един фантастичен семинар на ГЕРБ-жени в Сливен му казах: "Цецо, ако ГЕРБ беше футболен отбор, Бойко да те е трансферирал на Запад, а ако те имахме през 90-та година в СДС, щяхме да бием БСП. Ние нямахме човек, който да прави структури и го карахме ураджийски от митинг на митинг".

 

- Вие казахте, че Борисов е най-дълго управлявалият български политик. Той неколкократно е казвал, че се е учил от царя и Тодор Живков. Има ли според вас още какво да научи от тях?

- Да. Според мен, те все още го превъзхождат с чувството си за помилване. Симеон Втори помилва БКП и им отиде на конгрес - партията, която го изгони като малолетен, сви му имотите, национализирайки ги и уби чичо му. Живков, когато свалеше някого от първите редици, най-малко го пращаше посланик – Венелин Коцев в Унгария, Начо Папазов в Япония, Иван Абаджиев в Румъния и т.н. Бойко е много великодушен към противника – Мая Манолова стана омбудсман, търпи Радан Кънев в ЕНП, толерира НПО-тата, които противоконституционно е включил в някакво Чудо на чудесата - Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. Но е много зъл към своите и по случай 30-тата годишнина от първите демократични избори, мисля, че и той трябва да започне да помилва. Постъпи правилно, реабилитирайки Деян Добрев. Радвам се, че съм бил прав, като се изказах в Народното събрание срещу оставката му и съм гласувал срещу нея. 

 

- Г-н Марков, вие сте известен като „болен” левскар, приятел на семейството на Гунди. Бяхте дълги години в ръководството на Левски. Какво ще кажете за сагата с акциите, те вече са в ръцете на г-н Сираков.

- Дори на моя голям приятел, спортния журналист Борето Касабов, му отказах да коментирам темата "Левски". Не, защото не знам защо стигнахме дотук, а точно защото знам. Права си, че съм „болен” левскар, ама то здрави левскари няма. Всички сме болни, че 10 години сме без купа и загубихме идентичност. 10 години публично говоря, че Наско трябва да се върне на "Герена" като спортен директор барабар с Мъри, а той взе, че стана собственик – виж какво нещо е животът! Ако имам да кажа нещо рационално за "Левски", ще го кажа на Наско, ние често си говорим.

 

- На страницата на Епицентър.бг вие предрекохте бунтове в Западна Еврпопа след приключване на чумата. Бунтовете започнаха в Америка, някои ги нарекоха и гражданска война. Бихте ли ги коментирали и какво ще кажете за финансовия план за икономическо възстановяване на Европа на Урсула Фон дер Лайен?

- Прав е проф. Чуков, като казва, че САЩ има опит за майдан и пуч срещу Доналд Тръмп, на когото аз дълбоко симпатизирам. Американсклата демокрация, която считахме за еталон, е дълбоко компрометирана от Демократическата партия, която 5 години отказва да се примири с победата на Тръмп, тоест с "гласа народен и Божи" от демократическата партия, подпомагана от Сорос.

Колкото до Западна Европа, бунтовете предстоят. Ти си млада журналистка и си запази това интервю, за да го извадиш след 20 години - предричам, че в много от западноевропейските страни, които са вече афроевропейски, на власт ще дойдат етнически афропартии. Дали ще се казват "Арабска пролет" или "Африканско лято", само това не знам. Християнството е на път да изчезне в Западна Европа.

 

Колкото до финансовия план на ЕК, не съм специалист по финанси, за да го коментирам в детайли, но политически е сигурно, че той няма да бъде приет и ще бъде върнат за дообсъждане. Ще има минимум 6 страни, които ще наложат вето - освен "четворката на пестеливите" Австрия, Дания, Холандия и Швеция, ще има минимум две от Вишеградските страни, които ще наложат вето - Полша и Унгария.

По националното радио Орбан нарече плана "перверзен" - бедните да плащат на богатите, че не спазват правилата на ЕС за бюджетния дефицит и че подходиха безхаберно за коронавируса.

 

- Вие казахте Орбан, а какво стана с книжката "Феноменът Орбан"?

- Лори, благодарейки ти за безценната помощ тази книжка да види бял свят, съм горд, че този месец тя ще излезе в Унгария на унгарски език от престижно будапещенско издание. Моментът на излизането ѝ в Маджарско е уникален - на 29 май Орбан направи 10 години управление с 2/3 мнозинство, с което промени Унгария. Този месец е 100 години от Трианонския договор, който ампутира Унгария. Орбан посреща тази тъжна за унгарската нация дата с гордо вдигната глава - 1 милион и 100 хиляди нови унгарски граждани за 10 години от съседните страни. Унгария е на път отново да стане 15 милионна през 2030 г., благодарение на Орбан, без да прекроява граници.

 

Поздравявам всички читатели на Епицентър.бг, които харесват Орбан, с уникалната национална песен по стихове на Петьофи - "Унгарски Боже, ние се кълнем, че роби няма да умрем". При Орбан Унгария няма шеф!

 

Вижте митинга на Орбан: 

 

">


От категорията

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Той е хлъзгава, многостранна личност, която не може да се определи, но никой не ...

31 март 2023 | 08:39

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%--Trend--Fotofinish-na-vota---GERB---SDS-s-26-4--pred-PP---DB---s-26-1-_1680252707.png

БСП остава на пето място със 7,3%

31 март 2023 | 08:16

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51