На 19 август 1989-та падна първата тухла от Берлинската стена в Унгария

Георги Марков: Мая Манолова трябва да е луда да се яви на кметски избори, които ще загуби!

52780 | 31 юли 2019 | 15:03

Не ми е работа да ѝ се бъркам, но доколкото си спомням независимо, че бе острието на опозицията на практика Борисов я назначи за Омбудсман, но за пълен мандат, а не до кметските избори в София, категоричен е той


По случай наближаването на 30-тата юбилейна годишнина от падането на Берлинската стена и началото на демократичните промените, потърсихме за коментар бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков, свидетел на събитията от август 1989 г. в унгарската столица Будапеща, където се счита, че рухва първата тухла от най-известния символ на Студената война.

 

- Г-н Марков, утре е 1 август, това е месецът, за който историците твърдят, че е паднала първата тухла на Берлинската стена в Унгария. Вие сте разказвал, че по това време сте били в Будапеща. Спомняте ли си впечатленията в страната от събитията тогава?

- Да, бях адвокат в съдебна ваканция и бях в Унгария заедно с дъщеря ми и със съпругата ми в къщата на нейните родители. Помня, че известната улица „Ваци” беше изпълнена с туристи от ГДР, още пред очите ми е гледката как ръфаха kukorica (царевица), която струваше 7 форинта, колкото един билет за метрото. Източногерманците идваха в Унгария с надеждата да преминат на запад, през австрийската граница, която символично беше прерязана от унгарския външен министър Гюла Хорн и австрийския му колега Алоис Мок още юни месец. От „Свободна Европа” вече знаеха, че унгарските гранични полицаи няма да употребят огнестрелно оръжие и сила.

 

Спомням си добре датата 19 август 1989 г., когато по телевизията със съпругата ми видяхме т.н. пикник или по-точно Паневропейски пикник в град Шопрон. Бил съм многократно в Шопрон, един изключително красив град на самата граница с Австрия, провинция Бургенланд. Пикникът беше организиран със съгласието на реформаторското правителство на Унгария, като в основата стоеше Ото фон Хабсбург, наследник на австро-унгарската корона, който по онова време беше лидер на паневропейското движение и евродепутат. Участваха и опозиционни лидери, включително и от партията на Виктор Орбан – „Фидес”. Видяхме с очите си как от хълмовете изскочиха няколко хиляди източногерманци, от които имаше и майки с бебешки колички, и атакуваха границата с Австрия. Не бяха спрени, преминаха на Запад, в Австрия.

 

Така, на 11 септември Унгария вече официално отвори границата с Австрия и около 15-20 000 източногерманци преминаха на Запад. Спомням си, че след това се върнах в София и в сладкарница „Феята” дадох една „пресконференция”, на която казах: „Момчета, свърши се с комунизма, унгарците отвориха границата с Австрия”.

 

- А ще има ли тази година някакво честване на това паметно събитие?

- Да, ще има много знакова среща на германския канцлер Ангела Меркел и унгарския премиер Виктор Орбан. Меркел ще пристигне директно в Шопрон. Помня, че при последното си посещение в Унгария тя каза: „Данке унгарн, първата тухла от Берлинската стена падна при вас!”. Срещата е знакова и поради факта, че самата Меркел, която е четири пъти канцлер на Германия, е източногерманка и много добре знае за тези събития, а на 16 юни 1989 г. Орбан вече беше изнесъл знаменитата си реч на Площада на героите в Будапеща, с която призова за свободни избори и напускане на съветските войски на страната.

 

- Има информация, че Виктор Орбан ще се срещне утре в Брюксел и с Урсула фон дер Лайен.

- Да, така е. Той вече се видя с полския премиер Моравецки и с чешкия премиер Бабиш. Но срещата с Лайен е много важна, защото ако не беше партията „Фидес” на Орбан със своите 13 евродепутата при гласуването в ЕП, тя нямаше да бъде избрана.

 

- Каква ще е основната тема при срещата Орбан-Лайен?

- Бъдещето на ЕС. Преди няколко дни в Трансилвания Орбан изнесе поредната си реч пред десетки хиляди етнически унгарци в Румъния, на която ясно каза, че Унгария ще отстоява християндемокрацията, а не либералната демокрация, че страната няма да се съгласи на погазване на националния суверенитет и национална идентичност и ще продължи да е срещу миграцията. Очевидно, Фон дер Лайен ще научи, че Вишеградката четворка вече няма да се подчинява на заповедите на Франция и Германия, както пролича при бламирането на Тимерманс, а преди това и на Вебер.

 

Орбан ще настоява, че не може да има двойни стандарти, при които едни страни да бъдат толерирани, че спазват върховенството на закона, а всъщност не го спазват. Най-пресният пример е Германия, която допусна чрез призива на Меркел: „Елате, ще се справим” един милион мигранти да прекосят незаконно границите на десетки суверенни държави. С това митът за реда и законността на Европа рухна. Използвам случая да кажа за голямата трагедия, която наблюдавам всяка вечер по унгарската телевизия за ислямиста, който бутна под минаващ влак малолетно детенце във Франкфурт. Целият град сега е в стрес. Коментаторите казват, че всички жители на града са пребледнели. На този фон е безсрамие, че правният отдел на ЕК готви документ, който да задължава страните-членки да приемат Пакта за миграция на ООН. Това беше разкрито от външните министри на Австрия и Унгария и стана голям скандал. Не може "върховенството на закона" да е "бухалка" на брюкселския неолиберален елит срещу консервативните правителства на Полша и Унгария. Що за върховенство на закона е трепането на малолетни в Западна Европа и то от ислямистки терористи, пуснати на свобода от съда? Прав е Орбан като сочи за пример Финландия, която няма конституционен съд, тоест орган, който да следи за върховенството на основния закон, но никой не се занимава с нея.

 

- Вие сте софиянец, от 30 години следите кметските избори в столицата. Има ли Мая Манолова шанс да стане първият победител на общински избори в София, подкрепен от БСП?

- Трябва да е луда, за да се яви на избори, които ще загуби и вместо Манолова ще я кръстят Костинбродска. Считам, че е умна жена, много добър Омбудсман е, за което няколко пъти в Парламента съм я поздравявал за нейната дейност.

 

Считам, че на 30-тата юбилейна година от демократичните промени София – градът, от който тръгнаха промените, няма да допусне подкрепен от социалистите кандидат да стане кмет. Да не говорим, че ГЕРБ видимо промени София и дори тези, които не обичат партията ползват благата – и метрото, и зала „Арена Армеец”, и всички, вкл. и редовите социалисти, се разхождат по обновения бул. „Витоша”. Така, че мисля, че разумът ще надделее и тя ще си остане Омбудсман. Разбира се, не е изключено и някой ден да се върне в политиката, както се казва: що е време, все пред нея.

 

Спомням си, че веднъж в Парламента тя ми разказа каква силна реч е направила по въпроса за стандарта на храните на форум на Вишеградците в Братислава. Орбан лично я е поздравил. Тогава тя ми каза колко е била впечатлена от унгарския премиер. Това е удобен повод да ѝ кажа да се учи от Орбан на търпение (8 години Орбан бе в опозиция) – все някога ще й дойде време да се върне в политиката. Едно сегашно включване ще припомни цялата сага Костинбродска афера, което няма да е в нейна полза. Не ми е работа да ѝ се бъркам, но доколкото си спомням независимо, че бе острието на опозицията и на практика Борисов я назначи за Омбудсман, НО ЗА ПЪЛЕН МАНДАТ, а не до кметските избори в София. 

 

- Кога ще излезе книгата Ви за Орбан?

- Точно около 11 септември т.г. - 30 години от падането на първата тухла от Берлинската стена в Унгария. 

 


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите -ISW--Rusiya-napredva-v-Bahmut--uvelichava-tempoto-na-operatsiite-_1679380650.jpg

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в ...

21 март 2023 | 08:36

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да прекрати войната срещу Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. С Путин ще обсъдят китайския план за Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. Ще обсъдят с Путин китайския план за Украйна-Vtori-den-ot-poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-Moskva--Shte-obsadyat-s-Putin-kitayskiya-plan-za-Ukrayna_1679380184.jpg

Плана на Пекин от 12 точки цели разрешаване на конфликта, включително чрез ...

21 март 2023 | 08:29

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33

Това е във връзка с очакваното повдигане на обвинения срещу него

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота Тръмп-Tramp-tragva-kam-shtatite-Nyu-Hempshar-i-Yuzhna-Karolina--za-da-dade-start-na-kampaniyata-si-za-Beliya-dom_1674931200.jpg

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота ...

21 март 2023 | 08:43