Влизаме в трета национална катастрофа. Но причината не е икономическа, а политическа , категоричен е той

Марков: На 12 юли ще се събудим в политическа кома. Който слуша Слави, ще избере Радев за президент

253699 | 1 юни 2021 | 17:45

Ако на всяка цена се направи правителство от немай къде или под натиска на американското посолство, то ще изкара само няколко месеца и ще отидем отново на избори до дупка, както предвидих, казва Марков


Точно преди година бившият конституционен съдия и бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков даде интервю за Епицентър.бг, в което прогнозира, че ни очаква 10-годишна политическа криза. След месец, през юли пред нашата медията той нарече държавата „разнебитена”, пророкува избори до дупка, като добави, че никоя партия не може да спечели 1 милион гласа.

 

Всичко това се сбъдна! Ето защо го потърсихме отново за коментар на вътрешнополитическата и международната обстановка. 

 

- Г-н Марков, какво ще се случи след изборите на 11 юли?

- На 12 юли България ще се събуди в политическа кома.

 

- Защо?

- Хиляди граждани ще оспорят изборите, поставяйки ги под съмнение затова, че е нарушено свещеното им право на тайна на вота. Защото това не е просто конституционна разпоредба, а основно конституционно начало според чл. 10 от основния ни закон. Машините не го осигуряват, затова Германският конституцонен съд – най-реномираният в Европа отмени машинното гласуване, отмени го и Върховният съд на Финландия и т.н. Много от партиите у нас ще започнат да сезират Конституционния съд и ще се постави под съмнение легитимността на новия парламент.

 

- А ще успее ли някоя партия така да мобилизира електората си, че да достигне 1 милион гласа?

 - Не! Както предрекох и познах, предричам и сега, че нито една партия няма да събере 1 милион гласа, това е психологическата бариера. Който и да е мандатоносител с под 1 милион гласоподаватели зад гърба си, няма да има самочувствието на голям победител. ГЕРБ ще се бори да си запази постигнатите 800 000 гласа. БСП и Шоуто на Слави ще се мъчат да ги достигнат. И за трите партии това ще е доста трудно.

 

- Тогава нарекохте държавата "разнебитена". Днес вървим ли към нейното правилно структуриране?

- Нарекох държавата „разнебитена”, защото няма неразнебитена държава с разнебитена съдебна система. По върховете продължават да тлеят тежни конфликти, стигна се дотам председател на ВКС в чужденстранно списание („Шпигел”) да ръси обвинения спрямо българския главен прокурор. Прокуратурата пък пише оплаквания до Брюксел. И съдът, и прокуратурата много говорят за България, нещо нетипично за европейските страни, където магистратите говорят с решенията си.

 

- Разликата със ситуацията преди година е, че днес имаме служебно правителство на президента Радев, което усърдно рови в управлението на ГЕРБ.

 - Ще имаме същия президент и на 12 юли, който отдавна вече изпадна в невъзможност да изпълнява конституционното си задължение и да олицетворява единството на нацията. До съставянето на ново правителство ще продължим със служебното, което пък наруши многократно тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд, според което служебното правителство може да извършва само текущата управленска дейност на държавата в областта на вътрешната и външна политика и да подготви честни избори. Затова смятам, че влизаме в трета национална катастрофа.

 

- Значи, това е нова национална катастрофа след Лукановата и Виденовата зима, за които съм слушала?

- Точно така. Но за Лукановата зима причините бяха икономически – нямаше храна за децата, хората умираха по опашки, нямаше дори спирт, памук и обезболяващи лекарства. Нямаше бензин за линейките, имаше режим на тока. При Виденовата зима пък заплатите ни станаха 3 долара – също причините бяха икономически.

Но сега причините ще са политически. И най-големите противници на управлението на Борисов не могат да не признаят, че финансово държавата е стабилна, кредитният рейтинг е добър, затова влязохме и в чакалнята на еврозоната, няма международна изолация, както при Виденов и при Луканов. Преди пандемията бяхме трети-четвърти по икономически растеж сред страните-членки на ЕС. Сега причините за кризата са политически, които пък ще доведат до тежки икономически последици.

 

- Коя е основната причина за тази ситуация в държавата и невъзможността да се намери изход?

Основната причина са слабите партии и избирателният закон, който е с 4-процентова бариера, еднакъв и за 1 партия и за коалиция от 7 партии. Това води до необходимост мандатоносителят да прави коалиции с коалиции, които се разпадат по време на мандата и това създава недоверие в самата институция. Не може да има силно правителство със слабо парламентарно мнозинство.

 

- Много анализатори казват, че този път на всяка цена трябва да се направи правителство.

- Ами, то и след 4 април трябваше на всяка цена да се направи правителство. В парламента имаше 165 депутати в Отечествен фронт "Анти-ГЕРБ", имаше пълна възможност не само да създадат правителство и да направят промени в Конституцията, а дори да свикат и Велико народно събрание. Но се уплашиха да го направят и избягаха от отговорност. Анализаторите, които казват, че на всяка цена трябва да се направи правителство, трябва пак на всяка цена да добавят – правителство, което може да управлява. Защото, ако на всяка цена се направи правителство от немай къде или под натиска на американското посолство, то ще изкара само няколко месеца и ще отидем отново на избори до дупка, както предвидих. Правителството е еманация на парламента, трябва да се търсят стабилни парламентарни мнозинства.

 

- А как така унгарците, както сте разказвал, за 32 години нито веднъж  не са имали предсрочни избори?

- Направиха го така: Първо, още от 1990-та година възприеха смесената избирателна система, която освен че е най-справедлива, води до най-стабилни парламентарни мнозинства. През 2012 г., когато новата Конституция намали броя на депутатите от 386 на 199 - от тях106 се избират мажоритарно в един тур, а 93-ма - чрез национални партийни листи в цялата територия на страната.

 

Второ, бариерата за влизане на партия в парламента е 5%, за коалиции от две партии – 10%, за три – 15% и т.н., което пречи да се създават механични коалиции, само за да се влезе в парламента, които после да се разпадат. Така че за 32 години демокрация в Унгария всички парламенти си изкараха мандатите - Орбан управлява четири пъти, социалистите – три пъти и един път Унгарският демократичен форум. Разбира се, възможен е и гръцкият модел – който победи при пропорционална избирателна система, да му се дават 50 депутати бонус, за да може да управлява.

 

- Вие следите международния живот. Германия и Франция са пред избори, имат сериозни проблеми. Това са държавите, които дават най-много пари за ЕС и като че ли ще загърбят България.

- Абсолютно сте права. Изборите в Германия са на 26 септември с много неясен край. Г-жа Меркел води само с 1-2% пред Зелената партия, коалицията ХДС/ХСС, начело с г-н Лашет, ще изпита големи трудности при съставяне на правителство. Тече голям скандал с т.н. маски и то в управляващата партия на Меркел. Затова ще се опитат да направят коалиция и то със социалдемократите и либералите, за да елиминират зелените и Алтернатива за Германия. Дали ще успеят обаче - не знам.

А във Франция 20 генерала и адмирала, следвани от войници, подписаха открито писмо до Макрон, че страната е в гражданска война, която французите губят. "Миграцията на ножа" вече до краен предел е изнервила французите и шансовете на г-жа Люпен да спечели вота този път са големи. Обезглавяваха учители, полицаи, свещенници – край няма тази работа. Затова наистина на Германия и Франция няма да им е до България и до нашите вътрешни проблеми, ние трябва да си ги решаваме.

 

- Чух, че в неделя Маркус Зьодер, премиерът на Германия, постави въпроса за руските ваксини и че ЕМА много закъснява с одобрението им. Бавария вече е закупила 2 милиона и половина, но закъснява да ги одобри. Вие писахте преди няколко месеца "да гледаме към Спутник, а не към Навални". Какво ще кажете за тази световна война с ваксините и защо Орбан се ваксинира не с руска, а с китайска ваксина?

- Орбан се ваксинира с китайска ваксина, както и унгарският президент, защото опозицията в Унгария, която е под егидата на Сорос, води кампания срещу китайската ваксина. С този жест Орбан искаше да покаже, че тя е безопасна. Общо 5 милиона са купените китайски ваксини в Унгария, 2 милиона са„Спутник” и останалите са тези, използвани и у нас. Към момента са ваксинирани 5 300 000 унгарци първи път и 3 500 000 втори път. А Маркус Зьодер е изнервен, защото нещата с ваксините не вървят добре в Германия. Стигна се дотам, че издания като „Шпигел” и „Дойче Веле” разказаха за т.н. „Спутник туризъм”, когато адвокат от Хамбург взима самолет от Франкфурт и сметката му е проста - две нощувки, две ваксини „Спутник” в рамките на 21 дни, две закуски в хотела - това прави 1999 евро. Факт е! Затова преди изборите ще се направи всичко възможно ваксинацията в Германия да се ускори.

 

- Казахте, че след изборите в Германия се готви широка коалиция. Защо в България не може да се направи такава?

- Няма кой да даде тон за такава песен. През 1990 г. милиони у нас бяха на улицата, скандираха: „Долу БКП!” и въпреки това, за да спаси страната д-р Желев настоя и подаде ръка на бившите комунисти и се направи кабинета "Попов". Ако покойният президент Желю Желев беше жив, още на 4 април вечерта щеше да призове т.н. системни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС да направят коалиция с около 140 депутати и да отсвирят останалите играчи - за да спасят държавата.

 

В момента в България няма държавник с качествата на Желев, който да има и авторитета да наложи такова нещо. Тогава СДС даде трима министри в кабинета на Димитър Попов – Костов, Луджев и Пушкаров и изкарахме зимата. Сега не сме в такава национална кататрофа, но сме в политическа криза и то по време на чума, Радев обаче не е на висотата на д-р Желев.

 

- Предстоят и президентски избори у нас. Засега няма обявени кандидати. Освен обявената кандидатура на Румен Радев, вдясто се разиграват имената на Даниел Митов и Петър Стоянов. Какво е вашето мнение?

- Моето мнение е, че изборите наистина чукат на вратата. Първата възможна дата е още 24 октомври. Смятам, че Румен Радев, на когото не симпатизирам, е фаворит по простата причина, че такъв е вкусът на времето – който слуша Слави, ще хареса и Румен Радев. Въпросът е, че досега не се е чуло срещу него да има сериозна кандидатура, която да може да го победи. Това не е и лесно, защото в България всички са оплюти и поставени под съмнение. Дори светицата Райна Кабаиванска не пощадиха!

 

Даниел Митов има конституционни пречки въобще да се яви на президентски избори. Петър Стоянов би бил в пъти по-добър президент от Радев, но се съмнявам, че той ще се съгласи да участва в избори в такава галимация и олелия, каквато е политическият живот на България. Да не говорим, че партията ДСБ, въобще ДБ, веднага ще скочат срещу него. През 2001 г. те казаха: "Петьо, не е нашият президент и получиха техния Георги Първанов".


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите -ISW--Rusiya-napredva-v-Bahmut--uvelichava-tempoto-na-operatsiite-_1679380650.jpg

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в ...

21 март 2023 | 08:36

Най-важното

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да прекрати войната срещу Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. С Путин ще обсъдят китайския план за Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. Ще обсъдят с Путин китайския план за Украйна-Vtori-den-ot-poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-Moskva--Shte-obsadyat-s-Putin-kitayskiya-plan-za-Ukrayna_1679380184.jpg

Плана на Пекин от 12 точки цели разрешаване на конфликта, включително чрез ...

21 март 2023 | 08:29

Пригожин настоява Шойгу да предотврати това, което може да доведе до "отрицателни последици" за военните усилия на Русия в Украйна

Пригожин в писмо до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо контранастъпление

Пригожин в писмо до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо контранастъпление-Prigozhin-v-pismo-do-Shoygu--70--ot-Bahmut-e-ruski--no-Kiev-planira-golyamo-kontranastaplenie_1679385197.jpg

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че ...

21 март 2023 | 09:51

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33

Това е във връзка с очакваното повдигане на обвинения срещу него

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота Тръмп-Tramp-tragva-kam-shtatite-Nyu-Hempshar-i-Yuzhna-Karolina--za-da-dade-start-na-kampaniyata-si-za-Beliya-dom_1674931200.jpg

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота ...

21 март 2023 | 08:43