Влизаме в трета национална катастрофа. Но причината не е икономическа, а политическа , категоричен е той

Марков: На 12 юли ще се събудим в политическа кома. Който слуша Слави, ще избере Радев за президент

254357 | 1 юни 2021 | 17:45

Ако на всяка цена се направи правителство от немай къде или под натиска на американското посолство, то ще изкара само няколко месеца и ще отидем отново на избори до дупка, както предвидих, казва Марков


Точно преди година бившият конституционен съдия и бивш депутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков даде интервю за Епицентър.бг, в което прогнозира, че ни очаква 10-годишна политическа криза. След месец, през юли пред нашата медията той нарече държавата „разнебитена”, пророкува избори до дупка, като добави, че никоя партия не може да спечели 1 милион гласа.

 

Всичко това се сбъдна! Ето защо го потърсихме отново за коментар на вътрешнополитическата и международната обстановка. 

 

- Г-н Марков, какво ще се случи след изборите на 11 юли?

- На 12 юли България ще се събуди в политическа кома.

 

- Защо?

- Хиляди граждани ще оспорят изборите, поставяйки ги под съмнение затова, че е нарушено свещеното им право на тайна на вота. Защото това не е просто конституционна разпоредба, а основно конституционно начало според чл. 10 от основния ни закон. Машините не го осигуряват, затова Германският конституцонен съд – най-реномираният в Европа отмени машинното гласуване, отмени го и Върховният съд на Финландия и т.н. Много от партиите у нас ще започнат да сезират Конституционния съд и ще се постави под съмнение легитимността на новия парламент.

 

- А ще успее ли някоя партия така да мобилизира електората си, че да достигне 1 милион гласа?

 - Не! Както предрекох и познах, предричам и сега, че нито една партия няма да събере 1 милион гласа, това е психологическата бариера. Който и да е мандатоносител с под 1 милион гласоподаватели зад гърба си, няма да има самочувствието на голям победител. ГЕРБ ще се бори да си запази постигнатите 800 000 гласа. БСП и Шоуто на Слави ще се мъчат да ги достигнат. И за трите партии това ще е доста трудно.

 

- Тогава нарекохте държавата "разнебитена". Днес вървим ли към нейното правилно структуриране?

- Нарекох държавата „разнебитена”, защото няма неразнебитена държава с разнебитена съдебна система. По върховете продължават да тлеят тежни конфликти, стигна се дотам председател на ВКС в чужденстранно списание („Шпигел”) да ръси обвинения спрямо българския главен прокурор. Прокуратурата пък пише оплаквания до Брюксел. И съдът, и прокуратурата много говорят за България, нещо нетипично за европейските страни, където магистратите говорят с решенията си.

 

- Разликата със ситуацията преди година е, че днес имаме служебно правителство на президента Радев, което усърдно рови в управлението на ГЕРБ.

 - Ще имаме същия президент и на 12 юли, който отдавна вече изпадна в невъзможност да изпълнява конституционното си задължение и да олицетворява единството на нацията. До съставянето на ново правителство ще продължим със служебното, което пък наруши многократно тълкувателно решение № 20 от 1992 г. на Конституционния съд, според което служебното правителство може да извършва само текущата управленска дейност на държавата в областта на вътрешната и външна политика и да подготви честни избори. Затова смятам, че влизаме в трета национална катастрофа.

 

- Значи, това е нова национална катастрофа след Лукановата и Виденовата зима, за които съм слушала?

- Точно така. Но за Лукановата зима причините бяха икономически – нямаше храна за децата, хората умираха по опашки, нямаше дори спирт, памук и обезболяващи лекарства. Нямаше бензин за линейките, имаше режим на тока. При Виденовата зима пък заплатите ни станаха 3 долара – също причините бяха икономически.

Но сега причините ще са политически. И най-големите противници на управлението на Борисов не могат да не признаят, че финансово държавата е стабилна, кредитният рейтинг е добър, затова влязохме и в чакалнята на еврозоната, няма международна изолация, както при Виденов и при Луканов. Преди пандемията бяхме трети-четвърти по икономически растеж сред страните-членки на ЕС. Сега причините за кризата са политически, които пък ще доведат до тежки икономически последици.

 

- Коя е основната причина за тази ситуация в държавата и невъзможността да се намери изход?

Основната причина са слабите партии и избирателният закон, който е с 4-процентова бариера, еднакъв и за 1 партия и за коалиция от 7 партии. Това води до необходимост мандатоносителят да прави коалиции с коалиции, които се разпадат по време на мандата и това създава недоверие в самата институция. Не може да има силно правителство със слабо парламентарно мнозинство.

 

- Много анализатори казват, че този път на всяка цена трябва да се направи правителство.

- Ами, то и след 4 април трябваше на всяка цена да се направи правителство. В парламента имаше 165 депутати в Отечествен фронт "Анти-ГЕРБ", имаше пълна възможност не само да създадат правителство и да направят промени в Конституцията, а дори да свикат и Велико народно събрание. Но се уплашиха да го направят и избягаха от отговорност. Анализаторите, които казват, че на всяка цена трябва да се направи правителство, трябва пак на всяка цена да добавят – правителство, което може да управлява. Защото, ако на всяка цена се направи правителство от немай къде или под натиска на американското посолство, то ще изкара само няколко месеца и ще отидем отново на избори до дупка, както предвидих. Правителството е еманация на парламента, трябва да се търсят стабилни парламентарни мнозинства.

 

- А как така унгарците, както сте разказвал, за 32 години нито веднъж  не са имали предсрочни избори?

- Направиха го така: Първо, още от 1990-та година възприеха смесената избирателна система, която освен че е най-справедлива, води до най-стабилни парламентарни мнозинства. През 2012 г., когато новата Конституция намали броя на депутатите от 386 на 199 - от тях106 се избират мажоритарно в един тур, а 93-ма - чрез национални партийни листи в цялата територия на страната.

 

Второ, бариерата за влизане на партия в парламента е 5%, за коалиции от две партии – 10%, за три – 15% и т.н., което пречи да се създават механични коалиции, само за да се влезе в парламента, които после да се разпадат. Така че за 32 години демокрация в Унгария всички парламенти си изкараха мандатите - Орбан управлява четири пъти, социалистите – три пъти и един път Унгарският демократичен форум. Разбира се, възможен е и гръцкият модел – който победи при пропорционална избирателна система, да му се дават 50 депутати бонус, за да може да управлява.

 

- Вие следите международния живот. Германия и Франция са пред избори, имат сериозни проблеми. Това са държавите, които дават най-много пари за ЕС и като че ли ще загърбят България.

- Абсолютно сте права. Изборите в Германия са на 26 септември с много неясен край. Г-жа Меркел води само с 1-2% пред Зелената партия, коалицията ХДС/ХСС, начело с г-н Лашет, ще изпита големи трудности при съставяне на правителство. Тече голям скандал с т.н. маски и то в управляващата партия на Меркел. Затова ще се опитат да направят коалиция и то със социалдемократите и либералите, за да елиминират зелените и Алтернатива за Германия. Дали ще успеят обаче - не знам.

А във Франция 20 генерала и адмирала, следвани от войници, подписаха открито писмо до Макрон, че страната е в гражданска война, която французите губят. "Миграцията на ножа" вече до краен предел е изнервила французите и шансовете на г-жа Люпен да спечели вота този път са големи. Обезглавяваха учители, полицаи, свещенници – край няма тази работа. Затова наистина на Германия и Франция няма да им е до България и до нашите вътрешни проблеми, ние трябва да си ги решаваме.

 

- Чух, че в неделя Маркус Зьодер, премиерът на Германия, постави въпроса за руските ваксини и че ЕМА много закъснява с одобрението им. Бавария вече е закупила 2 милиона и половина, но закъснява да ги одобри. Вие писахте преди няколко месеца "да гледаме към Спутник, а не към Навални". Какво ще кажете за тази световна война с ваксините и защо Орбан се ваксинира не с руска, а с китайска ваксина?

- Орбан се ваксинира с китайска ваксина, както и унгарският президент, защото опозицията в Унгария, която е под егидата на Сорос, води кампания срещу китайската ваксина. С този жест Орбан искаше да покаже, че тя е безопасна. Общо 5 милиона са купените китайски ваксини в Унгария, 2 милиона са„Спутник” и останалите са тези, използвани и у нас. Към момента са ваксинирани 5 300 000 унгарци първи път и 3 500 000 втори път. А Маркус Зьодер е изнервен, защото нещата с ваксините не вървят добре в Германия. Стигна се дотам, че издания като „Шпигел” и „Дойче Веле” разказаха за т.н. „Спутник туризъм”, когато адвокат от Хамбург взима самолет от Франкфурт и сметката му е проста - две нощувки, две ваксини „Спутник” в рамките на 21 дни, две закуски в хотела - това прави 1999 евро. Факт е! Затова преди изборите ще се направи всичко възможно ваксинацията в Германия да се ускори.

 

- Казахте, че след изборите в Германия се готви широка коалиция. Защо в България не може да се направи такава?

- Няма кой да даде тон за такава песен. През 1990 г. милиони у нас бяха на улицата, скандираха: „Долу БКП!” и въпреки това, за да спаси страната д-р Желев настоя и подаде ръка на бившите комунисти и се направи кабинета "Попов". Ако покойният президент Желю Желев беше жив, още на 4 април вечерта щеше да призове т.н. системни партии – ГЕРБ, БСП и ДПС да направят коалиция с около 140 депутати и да отсвирят останалите играчи - за да спасят държавата.

 

В момента в България няма държавник с качествата на Желев, който да има и авторитета да наложи такова нещо. Тогава СДС даде трима министри в кабинета на Димитър Попов – Костов, Луджев и Пушкаров и изкарахме зимата. Сега не сме в такава национална кататрофа, но сме в политическа криза и то по време на чума, Радев обаче не е на висотата на д-р Желев.

 

- Предстоят и президентски избори у нас. Засега няма обявени кандидати. Освен обявената кандидатура на Румен Радев, вдясто се разиграват имената на Даниел Митов и Петър Стоянов. Какво е вашето мнение?

- Моето мнение е, че изборите наистина чукат на вратата. Първата възможна дата е още 24 октомври. Смятам, че Румен Радев, на когото не симпатизирам, е фаворит по простата причина, че такъв е вкусът на времето – който слуша Слави, ще хареса и Румен Радев. Въпросът е, че досега не се е чуло срещу него да има сериозна кандидатура, която да може да го победи. Това не е и лесно, защото в България всички са оплюти и поставени под съмнение. Дори светицата Райна Кабаиванска не пощадиха!

 

Даниел Митов има конституционни пречки въобще да се яви на президентски избори. Петър Стоянов би бил в пъти по-добър президент от Радев, но се съмнявам, че той ще се съгласи да участва в избори в такава галимация и олелия, каквато е политическият живот на България. Да не говорим, че партията ДСБ, въобще ДБ, веднага ще скочат срещу него. През 2001 г. те казаха: "Петьо, не е нашият президент и получиха техния Георги Първанов".


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг-Nahluva-studen-vazduh--Dazhdat-shte-preminava-v-snyag_1701583685.jpg

Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около ...

3 дек. 2023 | 08:07

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25