Марков за връщането си в листите: Думите на Борисов бяха магически: Аз те уважавам, уважи ме и ти!

Какво му е дясното на партията джудже ДСБ, разстреляло и убило СДС?

Марков за връщането си в листите: Думите на Борисов бяха магически: Аз те уважавам, уважи ме и ти!

21519 | 24 февр. 2021 | 15:41

„Да, България” не е градска десница, а неолибералната общност на Сорос в нашата страна. Десен е само десният крачол на панталона на Христо Иванов, казва той и добавя, че Цветанов има шансове за парламента, но Бойко е Царят на ГЕРБ

Марков за връщането си в листите: Думите на Борисов бяха магически: Аз те уважавам, уважи ме и ти!-1614174108.jpg-1594498324.jpg

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков изненадващо обяви, че отново ще се кандидатира за народен представител, след като получил лична покана от премиера Борисов. Новината идва месец след като Марков обяви емоционално, че се разделя с депутатската банка и парламента.

 

Какво промени решението му, изненада ли го поканата на премиера и каква стратегия ще приложи спрямо опонентите си, вижте в интервюто му пред Епицентър.бг

 

- Изненада ли ви поканата на премиера, г-н Марков, да бъдете отново кандидат-депутат в листите на ГЕРБ?

- Абсолютно ме изненада, тъй като публично отдавна заявих, че не искам да ставам депутат. Мисля, че за един живот да си 9 години конституционен съдия; мажоритарно избран депутат във Великото народно събрание, после депутат от СДС, когато той победи БСП в 36-тото НС и сега все още депутат от Гражданската квота на ГЕРБ, пак победилата партия - това стига! Но Борисов беше изключително настоятелен. Каза ми, че има нужда да съм в листите на ГЕРБ.  Прецених, че приятел в нужда се познава и трябва да се съглася, тъй като нашето приятелство не е мимолетно, то е от 25 години. Не сме били гаджета с Борисов, но аз си спомням деня, в който обядвахме за първи път - беше рождения ден на царя, 16 юни 1996 г., Симеон Втори си беше тръгнал след едно историческо завръщане в България. Оттогава досега, четвърт век, с Борисов не сме си казали крива дума, винаги си помагаме.

 

- Имате ли обяснение защо Борисов реши да се опре отново на вас, да не би да има проблеми с набирането на експерти в листите?

- Аз не съм наясно какво става с листите на ГЕРБ, не знам в коя листа ще съм и на кое място – за мен това са подробности. Бойко каза, че ще съм на избираемо място. Отдавна съм им пожелал на ГЕРБ да не сбъркат с „вентилацията”. Очевидно Борисов е преценил, че бих могъл да му помогна в тези избори. Те са изключително важни за него - той е 20 години в държавния живот на България, най-дълго управлявалият българин в историята на демокрацията. А както върви, може да бие и Станко Тодоров по брой на дни на поста министър-председател. Но най-важното е, че ако Борисов постигне победа, дори минална, което за мен ще е с около 5% разлика от втората политическа сила, той ще прави нещо изключително - става абсолютен европейски шампион по изборни победи. Няма друг политик в ЕС, който да има пет поредни победи. Ако това се случи Борисов ще мине Меркел и Орбан, които имат по четири победи. Това е исторически шанс за Борисов и аз искам да му помагам.

 

- Припомнихте, че преди време емоционално се разделихте с парламента и депутатската банка. Защо сега приехте тази номинация?

- Всеки човек познава себе си. Чувствам, че след като чукнах миналата година седемдесетака, е време да си почивам. В България има много русофили и русофоби, аз пък съм унгарофил и моето желание е да изживея последните дни, месеци, години - колкото ми е останало, в любимата ми Будапеща. Тук, в река Дунав, ще почива и моята урна, до урната на жена ми. Тук е и дъщеря ми. Единственото, което ме накара да се включа в листите на ГЕРБ, беше силното настояване на Борисов да съм още негов депутат.  Е, щом трябва да съм в листите, ще бъда! Не съм чак толкова суетен, че да се налага да ми се обажда 2-3 пъти и да ме кандърдисва. В политиката казана дума не е хвърлен камък, така че нека ме сложи в листите, където намери за добре, пък като минат изборите, ще му мислим.

 

- Не се ли притеснявате, че „вентилаторите” в ГЕРБ биха попречили на вашата кандидатура и на вашето добро представяне?

- Аз съм имал преди месеци един доста драматичен разговор с Борисов. Той ми каза: „Жорка, когато бях в най-тежкия момент в своята политическа кариера - сутринта след изборите през 2013 г. при т.н. Костинбродска афера, ти, брат ми, единствен твърдо застана зад мен и при Ани Цолова и Виктор Николаев заяви, че трябва да отнесем въпроса за касиране в Конституционния съд. Така че от обвинители, ние станахме обвиняеми. Аз никога няма да забравя, че ти ми подаде ръка”.  И още нещо ми каза Бойко: „В ГЕРБ единственият човек, който може да се занимава с теб, съм само аз. Затова съм те поканил от Гражданската квота, затова говори си каквото, както и където намериш за добре, стига да не е от името на партията”.

 

Така че, аз не завися от „вентилаторите” в ГЕРБ, тъй като никога не съм подавал молба да ставам депутат. Бойко в присъствието на Цветанов ме покани първо през 2014 г., -  много им благодарих и не приех. Те помислиха, че ми се струва малко да съм депутат и на другия ден пак ме извикаха и пак ме поканиха. Бойко се обърна тогава към мен: „Жорка, каквото кажеш”. Сигурно си е мислел, че след като съм бил конституционен съдия обикновен депутат ми е малко. Аз казах, че имам житейски причини и искам да съм при жена ми в Унгария и отказах.

 

През 2017 г. Борисов отново ме покани - беше в самолета, на връщане от Будапеща, където Орбан му лепна едно високо отличие. Е, тогава се съгласих. Сега не съм очаквал, че ще ме кани отново, не защото ми няма доверие, а защото мисля, че беше чул, че повече не желая. Но думите му: „Аз те уважавам, уважи ме и ти”, бяха магически. Не мога да откажа на такива думи.

 

- Нека се върнем на листите. Вероятно ще сте в някоя от софийските и ще се изправите срещу бивши съпартийци от дясното пространство? Как ще водите битката, ако срещу вас застане някой от „Да, България”?

- Това е изключително важен въпрос и удобен повод да кажа публично на Епицентър.бг, чийто автор неведнъж съм бил, а с Валя Велева сме приятели още от „американското лято” 1994 г. Тогава, след като се върнах от Америка след победата ни над Германия с 2:1, бях с една шапка за 30 долара „Bulgaria”, Валя дойде у нас да ми прави "интервю по пантофи". От доброжелателност към сайта и четейки вашите анализи, искам да коригирам – „Да, България” не е градска десница. „Да, България” е неолибералната общност на Сорос в нашата страна. Кое му е дясното на зелената партия в Дъ Бъ, те са любеници – зелени отвън, червени отвътре! Какво му е дясното на партията джудже ДСБ, разстреляло и убило СДС? Та ДСБ гласуваше заедно с БСП вот на недоверие още на първото правителство на Борисов!

 

- Много сте остър към бившите съидейници!

- Те не са ми съидейници! Какво му е "градското" на лидера на ДСБ -та той е роден на стотици километри от София, в Делиорманските села? А да се говори за Христо Иванов, че е "десен", е най-големият виц на хилядолетието! Христо е генетично обременен с ярки представители в рода си на Съветската армия, на комунистическия коминтерн и т.н. Десен е само десният крачул на панталона му!

През 2017 г. бях на второ място в 24 МИР в листата на ГЕРБ след Влади Горанов и тогава имаше „Да, България”, но ние победихме с 10%. Най-добрият резултат на ГЕРБ за София беше на нашата листа. А листата на БСП се водеше от легендата Стефан Данаилов, човекът, заради когото бягах от училище като малък да гледам филма „Морето” в кино „Влайкова”.

 

Така че нямам приятели в „Да, България” и не ги считам за десница - те са голямо зло в българския политически живот, защото са проводници на македонското малцинство в България, на гей-браковете, на Истанбулската конвенция, на Пакта за мигрантите на ООН. Бай Радан (Кънев) и Елена Йончева извоюваха това злощастно решение на Европейския парламент срещу България, гласувано от мнозиството на комунисти, неолиберали, зелени и джендъри.

 

Аз съм момче от София-център от времето, когато София се състоеше само от център. Направил съм нещо за софиянци. Аз върнах през декември 1991 г. магазините по "Витошка" и "Христо Белчев" с мой закон от 5 текста. Това бяха едни неугледни магазини на НАРКООП, хранителни стоки, обществено хранене, плод-зеленчук и риба и рибни продукти. След 6 месеца те бяха в частни ръце и преобразиха бул. "Витоша". Дал съм нещо на софиянци.

 

- Ако се окажете отново в 24 МИР, срещу вас ще бъде Джема Грозданова от "Републиканци за България". Каква стратегия ще приложите към нея?

- Изборите, за съжаление, и за този парламент не са мажоритарни, така че аз личен сблъсък с г-жа Грозданова няма да имам. Тя е зъболекар от София и живее на „Шишман” и аз я уважавам.

Битката на тези избори ще бъде между джипката, символ на направеното, и ненаправеното. Както казах, че съм момче от София-център и добре познавам София - никой в цялата история на града не е направил толкова за столицата ни, колкото ГЕРБ. Никога не съм мислел, че ще доживея в София да има не едно или две, а три метра. Никога не съм мислел, че в София ще има зала като „Арена Армеец”, за да мога да гледам Гришо и Цвети Пиронкова, да гледам великата Ана Иванович, да гледам Симона Халеб.

Когато Борисов стана кмет на София за първи път, бул. "Витоша" приличаше на селски катун от скърцащи трамваи и прегряващи ауспуси на автомобилите. Днес бул. "Витоша" изглежда като европейски булевард, благодарение на ГЕРБ. Същото е и за бул. "Руски". Да не говорим за културните паметници, за реновираната зала "Фестивална". ГЕРБ промени София, другите не направиха нищо, освен че освиниха града с домати и яйца.

 

- Споменахте как Борисов и Цветанов са ви поканили в партията преди време. Вие доста аргументирано и категорично заявихте, че е грешка изгонването на Цветанов от ГЕРБ. Виждайки активното партийно строителство на Цветанов, сметате ли, че липсата му в тази кампания на страната на ГЕРБ ще попречи за доброто представяне на ГЕРБ на тези избори? И опасност ли е Цветанов за ГЕРБ на тези избори?

- Продължавам да считам, че беше грешка отстраняването на Цветанов. Но това е партиен въпрос, не мога да бъда съдник на Борисов, нито адвокат на Цветанов, аз съм го виждал как работи на терен тет-а-тет и мисля, че има доста шансове да влезе в парламента, но в крайна сметка, винаги съм казвал, че ГЕРБ е мажоритарна партия – не може да има ГЕРБ без Борисов, както не може да има и няма вече царска партия без царя. Бойко е царят на ГЕРБ.


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев

Deutsche Welle: Проблемът на Хекимян и семейната история на Терзиев-Deutsche-Welle--Problemat-na-Hekimyan-i-semeynata-istoriya-na-Terziev_1695964051.jpg

Политикът трябва да отговаря кога точно се е сдобил с политическите си ...

29 септ. 2023 | 08:06

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур

Евелина Славкова: Хекимян има по-голям шанс да разшири ветрилото между първи и втори тур-Evelina-Slavkova--Hekimyan-ima-po-golyam-shans-da-razshiri-vetriloto-mezhdu-parvi-i-vtori-tur_1695970686.png

За кандидата на ГЕРБ ще е важно в кампанията да мобилизира твърдото ядро на ...

29 септ. 2023 | 09:55

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Най-важното

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г

Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 година-Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-godina_1695979503.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. по останалите планове, заяви той

Николай Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове, а утре да ги изпратим към ЕК

Николай Денков-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Спешна среща между премиера и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ ...

29 септ. 2023 | 11:19

Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция. Снимка БТА-Radev--Osnovniyat-prioritet-na-Balgariya-ostava-zadalbochavaneto-na-nashata-evropeyska-integratsiya_1695973597.jpg

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. ...

29 септ. 2023 | 10:45

Той прогнозира, че кметските места за ДПС ще са повече от предния път.

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Мислят как да откраднат парите – чрез обръчи от фирми и няколко обръча се сбиха помежду си, добави тя

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана-Korneliya-Ninova-kam-minyorite--Lazhat-vi--obrachite-im-ot-firmi-shte-otkradnat-parite-ot-Plana_1695977000.jpg

Днес хората отново са на улицата. Какво ще им кажете този път? За държавата, ...

29 септ. 2023 | 11:43

Полицията използва сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си работници

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката
(Галерия)

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Промените са внесени от Бойко Борисов, Атанас Атанасов и Делян Пеевски

ГЕРБ и ДПС ще контролират Асен Василев - създадоха комисия контрол върху евросредствата

Асен Василев-Asen-Vasilev-Snimka--BNT_1690281507.jpg

Решението за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността ...

29 септ. 2023 | 10:11